Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-20 11:36:59 +0300 Родилните петна привличат вниманието, особено когато техният притежател е широко публична личност. Родилните петна - видове и грижа

Родилните петна - видове и грижа

Родилните петна - видове и грижа 470 900
Родилните петна привличат вниманието, особено когато техният притежател е широко публична личност.

В някои култури това е знак, че новороденото е „докоснато от ангел“, или че майката е "откраднала" храна по време на бременността си и се е докоснала веднага след това, но причините обичайно са много по-прозаични. Независимо от това, всяко родилно петно трябва да се консултира с дерматолог скоро след раждането на бебето.

 

Какво представляват родилните петна?

Родилното петно е типично оцветяване върху кожата или под нея, което е налице още при раждането или се развива малко след него. Някои родилни петна избледняват с времето; други стават по-изразени. Родилните петна се дължат на две основни причини – натрупване на пигментни клетки в дадена област или неправилно разраснал се кръвоносен съд. Повечето родилни петна са безболезнени и безвредни. В редки случаи те могат да причинят усложнения или са свързани с други състояния.

 

Кои са най-често срещаните родилни петна?

  • Пигментни – монголски петна, кафени петна и бенки.
  • Съдови – хемангиоми, „ангелска целувка“, петна „бяло вино“
  • Невуси

 

Монголските петна (вродена меланоцитоза) са плоски, гладки петна, които бебето има още от раждането. Разположени на задните части или долната част на гърба, те обикновено са сини, но могат да бъдат и синкаво-сиви, синкаво-черни или кафяви. Те наподобяват синини и се срещат най-често при бебета с по-тъмна кожа. Вродената меланоцитоза обикновено избледнява до училищна възраст, но може никога да не изчезне напълно. Не е необходимо лечение.

Бенките са с кръгла или овална форма с ясно изразени граници, често надигнати. Те са с равномерен цвят – розов, тъмно- или светлокафяв. Представляват най-често срещаното у хората струпване на пигментни клетки. Обичайно не изискват наблюдение, освен ако не забележите промяна в размера, формата или повърхността им, които могат да са сигнал за раково заболяване.

Кафените петна са гладки и овални и варират в цвят от светло до средно кафяво, поради което са получили името си „кафе с мляко“ на френски. Те обикновено се намират на торса, задните части и краката. Кафените петна могат да станат по-големи и по-тъмни с възрастта, но обикновено не се считат за проблем. Наличието на няколко петна по-големи от 2 сантиметра в диаметър обаче е свързано с неврофиброматоза и редкия синдром на МакКуин-Олбрайт. Консултирайте се с лекар, ако забележите няколко петна върху кожата на детето си.

Петната „ангелска целувка“ са гнезда от кръвоносни съдове, които се появяват като малки, розови, плоски петна по кожата. Те се срещат при една трета от новородените. Петна от сьомга могат да се появят на задната част на шията ("ухапване от щъркел"), между очите ("ангелска целувка") или на челото, носа, горната устна или клепачите. Някои избледняват, докато бебето расте, но петната по задната част на шията обикновено не изчезват. Не изискват лечение.

Петната тип „портвайн“ (като петното на Горбачов) започва като плоска, розово-червена следа при раждането и постепенно става по-тъмна и червеникаво-лилава с възрастта. Петната от портвайн се причиняват от разширени кръвни капиляри и се срещат при около три от всеки 1000 бебета. Ако се намират на клепача, могат да увеличат риска от глаукома. Лечението включва лазерна терапия, орален преднизон, присаждане на кожа.

Хемангиомите са сбор от малки, гъсто разположени кръвоносни съдове. Заради вида си, те са наречени ягодови хемангиоми. Появяват се по повърхността на кожата, обикновено по лицето, скалпа, гърба или гърдите. Те могат да бъдат червени или лилави и често са повдигнати, с остри граници. Те се срещат при 2 на всеки 100 родени бебета. Ягодовите хемангиоми обикновено се развиват няколко седмици след раждането. Те растат бързо през първата година, преди да изчезнат около 9 -годишна възраст. На мястото може да остане леко обезцветяване на кожата. Не се изисква лечение, но когато се развият близо до окото или устата, или на място, което може да се разрани лесно или да се инфектира, може да се наложи да бъдат лекувани или отстранени.

Друг вид хемангиоми са кавернозните хемангиоми  - намират се точно под кожата и изглеждат като синкава гъбеста маса тъкан, пълна с кръв. Ако те са достатъчно дълбоки, кожата над тях може да изглежда нормална. Кавернозните хемангиоми обикновено се появяват на главата или шията. Повечето изчезват с пубертета. Може да възникне комбинация от кавернозен и ягодов хемангиом.

Венозните малформации се причиняват от анормално оформени, разширени вени. Въпреки че присъстват при раждането, те могат да станат очевидни чак по-късно в детството или в зряла възраст. Венозни малформации се появяват при 1% до 4% от бебетата. Те често се срещат по челюстта, бузата, езика и устните. Могат да се появят и по други части на тялото. Те ще продължат да растат бавно и не намаляват с времето. Лечението най-често е оперативно или се прилага склеротерапия.

Вродените невуси са бенки, които се появяват при раждането. Повърхността може да е равна, повдигната или неравна. Тези бенки могат да растат навсякъде по тялото и да варират по размер от 2см до 20см. Вродените невуси се срещат при 1% от новородените. Повечето бенки не са опасни. Но вродените невуси, особено големите, имат повишен риск от развитие на меланом, най-смъртоносният вид рак на кожата. Всички бенки трябва да бъдат наблюдавани за промени.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори