Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-20 13:38:07 +0300 Как да разберете дали бебето ви бойкотира кърменето? Защо бебето отказва да суче?

Защо бебето отказва да суче?

Защо бебето отказва да суче? 470 900
Как да разберете дали бебето ви бойкотира кърменето?

Разговорният „бойкот“ на кърменето е термин навлязъл от САЩ. Той се определя като период от време, когато бебе, което се е кърмило добре, изведнъж отказва да суче. Това поведение започва най-рано след навършването на третия месец, когато бебето вече осъзнава света около себе си.

Бебетата, които имат подобно поведение, обикновено отказват гърдата, но изглеждат нещастни, раздразнени и недоволни от това, че не сучат. Понякога докато на средата на кърменето бебето се разсейва, започва да се извива и спира да суче – това не трябва да се бърка с отказа от кърмене, то просто се разсейва със странични неща. Отказът от сукане за каквато и да е продължителност е неговият малък бойкот на кърменето.

 

Понякога майките погрешно считат, че отказът о кърмене е знак, че бебето е готово да се отбие. Това е малко вероятно, тъй като бебетата рядко се отбиват самостоятелно преди 2-годишна възраст, а когато го правят, почти винаги го правят, като постепенно намаляват продължителността и честотата на сукане, вместо да спрат внезапно.

 

Какво може да причини отказът от кърмене?

Причините могат да бъдат и физически, и емоционални:

  • запушване или болки в ушите, които правят кърменето некомфортно
  • възпалено гърло или раничка в устата, което причинява болка
  • никнене на зъби и възпалени венци
  • слаба или обратното – твърде силна струя на кърмата – в първия случай млякото не засища достатъчно бързо, във втория – причинява задавяне и поглъщане на прекалено много въздух
  • промени във вкуса на млякото, причинени от диетата на майката
  • случка, в която бебето се е стреснало по време на кърмене или майка му е реагирало прекалено бурно, ако то я е ухапало без да иска
  • промяна на продуктите за лична хигиена, които карат майката да мирише различно
  • свръхстимулация на сетивата

Въпреки че много от тези причини не могат да бъдат избегнати, важно е да сте наясно какво се случва с вашето бебе.

 

Какво трябва да направите в случай, че бебето ви не желае да суче?

Докато бебето отказва да суче, трябва да се постараете да не позволявате на кърмата ви да намалее. Това може да стане чрез регулярно изцеждане – ръчно или с помпа.

Паралелно с това бебето не трябва да остава недохранено или да му липсва хидратация. Вариантите са два – да му давате изцедената кърма или да прибегнете до адаптирано мляко. Ако обаче отказът от кърмене е свързан със здравословен проблем, редно е до посетите вашия педиатър, за да го решите възможно най-скоро.

За да насърчите бебето си да суче, можете да изпробвате следните насърчителни тактики:

  • Легнете кожа до кожа с бебето си и нежно предлагайте гърдите си.
  • Променете позициите, включително пробвайте различен захват и застанете на различни страни.
  • Кърмете в на приглушена светлина или в тъмна стая, за да премахнете разсейването.
  • Бъдете максимално спокойни
  • Прекарайте положително време заедно, за да изградите близка връзка с бебето, когато не кърмите.

 

Кога трябва да се притеснявате?

В повечето случаи отказът от кърменето продължава от няколко дни до седмица. Ако вашето бебе отказва да яде, независимо от това как се опитвате да го храните (гърда или бутилка), отслабва, не се изхожда толкова често, колкото обикновено, или показва други признаци, които ви притесняват, говорете веднага с педиатъра му.

Отказът от кърмене може да бъде разочароващ както за вас, така и за вашето бебе и може да бъде причинен от различни физически или емоционални обстоятелства. Отказът от кърмене не означава, че трябва да въведете адаптирано мляко или че връзката ви с кърменето приключва.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори