Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-27 17:28:02 +0300 Раждането на бебето променя живота на всички в едно домакинство. Факти за бебетата, които ни помагат да се грижим за тях по-добре

Факти за бебетата, които ни помагат да се грижим за тях по-добре

Факти за бебетата, които ни помагат да се грижим за тях по-добре 470 900
Раждането на бебето променя живота на всички в едно домакинство.

Разбира се, преди да се появи бебето, родителите се стремят да натрупат колкото е възможно повече информация за отглеждането на дете – консултират се с наблюдаващия бременността лекар, обсъждат с близки и приятели, четат книги, посещават курсове, търсят съвети в интернет. Но новият член на семейството винаги успява да ни изненада с нещо ново, а и новите мама и татко не спират да се притесняват дали се справят добре с грижите. Затова днес ви представяме някои факти за новородените, които ще ви помогнат да ги разберете по-добре и да им осигурите най-добрите грижи.

 

  1. Косата, с която са родени, ще падне

Родителите ще забележат, че бебето им започва да губи косата си през първите 6 месеца след раждането. Но това не е повод за притеснение. Новата коса ще израсте между 6 и 12 месеца по-късно. Мъничето ще има „обновена“ коса, която вероятно ще изглежда малко по-различно от тази, с която се е родило. Ако все пак имате някакви съмнения относно растежа на косата на вашето дете или забележите нещо странно, като прекомерно зачервяване на скалпа, трябва да се консултирате с вашия педиатър.

 

  1. Бебетата кихат много по-често от възрастните, за да поддържат носа си чист

За новородени е обичайно да кихат често. Не се притеснявайте, това е нещо нормално, дори здравословно – рефлексът позволява на бебетата да почистят ноздрите си и да се предпазят от микроби.

Ако освен кихане, вашето бебе има някои от следните симптоми – затруднено дишане, температура, липса на апетит, секрет от носа или кашлица, трябва да го заведете на преглед при педиатъра.

 

  1. Бебетата имат повече кости от възрастните

Въпреки че телата им са много по-малки от нашите, бебетата имат приблизително 300 кости, а възрастните имат 206. Детските кости са меки и гъвкави (изградени от хрущял) и по време на растежа някои от тях се сливат. Калцият е минералът, който помага за втърдяването на костите, прави ги силни и спомага за оформянето на скелета.

 

  1. Бебетата губят тегло през първите дни от живота си

За новите родители е странно, а понякога и стряскащо, че веднага след раждането бебето не наддава, а отслабва. Не се притеснявайте, нормално е то да загуби между 7% и 10% от телесното си тегло през първите няколко дни от живота си. Около 2 седмици след раждането детето ще започне да наддава на тегло.

 

  1. Първата истинска усмивка на бебето се появява на около двумесечна възраст.

Виждайки усмивката на новороденото си, много родители си мислят, че те са отговорни за генерирането на този признак на щастие у бебето. Не искаме да ги разочароваме, но първите усмивки, които се виждат при бебетата, са рефлекси, които обикновено са мотивирани от вътрешен стимул като газ.

Първата умишлена усмивка, при която детето наистина общува с родителите си и с други хора, се случва приблизително в края на втория месец. Затова не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър за това събитие, за да хванете началото на една от най-красивите форми на комуникация, която ще изпитате.

 

  1. Цветът на очите на бебето ще се промени

Знаем, че всички вкъщи обичат да участват в дълги дискусии, твърдейки, че новороденото „има очи като моите“, но природата има други планове. Окончателният цвят на очите на мъничето няма да бъде известен поне до първата година.

Може би сте чували, че меланинът регулира цвета на кожата ни. По-малко известен факт е, че в зависимост от количеството меланин, секретиран през първата година след раждането, цветът на очите ни може да се промени. Ако тялото ни произвежда малко количество, очите ни ще бъдат сини. Ако произвежда малко повече – ще бъдат зелени или лешникови. С по-големи количества ще имаме кафяви очи, което е и най-често срещаният вариант.

 

Бебетата са щастие, което озарява живота ни, но тяхното отглеждане е огромна отговорност, която ни изпълва със съмнения и страхове. Знанието как функционира тялото им и какво да очакваме на всеки етап от тяхното развитие ни помага да преминем първите месеци у дома по-спокойно и осъзнато.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори