Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-29 17:52:30 +0300 Преходът от креватчето към голямото легло или дори премахването на предпазния парапет на креватчето е голяма промяна за детето и стъпка към независимостта. Кое е подходящото време за тази промяна? Кога трябва детето да смени леглото?

Кога трябва детето да смени леглото?

Кога трябва детето да смени леглото? 470 900
Преходът от креватчето към голямото легло или дори премахването на предпазния парапет на креватчето е голяма промяна за детето и стъпка към независимостта. Кое е подходящото време за тази промяна?

Кога е подходящата възраст?

Повечето родители прехвърлят децата си от кошарата в голямо легло някъде между 1,5-2 и 3,5-4 години, но това зависи и от самото дете. Ако е на по-малко от 2 години може да падне от голямото легло или да стане и да започне да се разхожда из къщата, докато спим. Има няколко основни причини да решите да смените бебешката кошара с по-голямо легло:

 • Ако ръстът на детето е около 90 сантиметра, то може да опита самостоятелно да излезе от креватчето и е въпрос на време кога ще го направи и с какви резултати.
 • Когато приучавате детето към ползване на тоалетната, то трябва да може да става от леглото, когато пожелае.
 • Ако очакваме ново бебе в семейството, тогава логично се нуждаем от бебешката кошара. Според детски психолози в този случай промяната на леглото за поголямото дете трябва да се извършва много внимателно. По-голямото дете трябва да смени леглото много преди бебето да се появи, за да не се почувства изместено от него.

 

Как да постигнем плавен преход към голямото легло?

Смяната на леглото може да затрудни заспиването на детето, затова трябва да му помогнем да се „грижи добре“ за новото легло от самото начало.

 • Обясняваме на детето значението на смяната на леглото за нас и разбира се за него самото. Вече е голямо дете и се гордеем, че вече ще спи в голямо легло.
 • Водим детето със себе си в магазините, за да разгледаме и изберем заедно леглото му или дори новите чаршафи и одеяла.
 • Оставяме детето да участва в процеса по сглобяване и поставяне на леглото в неговата стая.
 • Оставяме детето да създаде само средата си за сън: да подбере по свой вкус кукли, играчки, възглавници и одеяло.
 • Организираме пижама партита за цялото семейство в новото легло.

 

Внимание!

От новото легло детето може да става самостоятелно. Следователно стаята му трябва да отговаря на стандартите за безопасност, така че то да не рискува да се нарани.

 

Кое е правилното легло за детето? Опциите, с които разполагаме са следните:

 • Детско креватче с парапет. Ако от самото начало сме закупили просторно креватче, което от кошара се превръща в легло, остава ни само да махнем защитния парапет, да спуснем матрака и леглото е готово. В началото обаче ще имате нужда от някаква защита, защото е сигурно, че без нея мъник ще се озове на пода. Недостатъкът е, че кошарките обикновено са помалки по размер от стандартните детски легла.
 • Матрак на пода. Това е безопасен избор за малките деца и могат да си лягат да спят самостоятелно, вместо възрастните да ги полагат в кревата. Матракът може да е голям, но определено трябва да го „оградим“ със защитни подложки.
 • Двуетажно легло. Не е подходящ за деца под 4 или 5 години, в зависимост от конструкцията. Предпочитан е дори от родители с едно дете, защото предлага предимството на допълнително пространство за игра или съхранение под втория етаж.

 

Източник: www.babyspace.gr

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори