Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-18 18:21:00 +0200 Конфликтите между братя и сестри наистина създават напрежение в рамките на семейството. Конфликтите между братя и сестри: ръководство за оцеляване за родители

Конфликтите между братя и сестри: ръководство за оцеляване за родители

Конфликтите между братя и сестри: ръководство за оцеляване за родители 470 900
Конфликтите между братя и сестри наистина създават напрежение в рамките на семейството.

Да прекараш цял ден в укротяването на каращи се деца може да накара и най-добрите родители да се втурнат към виното с усещането, че са по-скоро звероукротители вместо родители.

 

И така, какво можем да направим, за да оцелеем и да сведем до минимум конфликта между децата си?

 

Имайте реалистични очаквания

Разправиите между децата са неизбежни. Най-често те се състезават за вниманието на родителите си. Конфликтът между братя и сестри също се използва от някои деца като начин за дефиниране на собствената им идентичност и позиция в семейството („Каквото тя харесва, аз не!“). Без значение каква е причината, нито едно дете не се ражда с пълен набор от перфектни социални умения. Всички деца трябва да развият собствените си умения по сътрудничество, разбирателство и преговаряне, и контрола над емоциите си, който ще им помогне да се справят с различните ситуации, когато нещата не вървят както искат. Братята и сестрите трябва да се научат да разрешават своите разногласия по мирен начин, това е процес – просто някои от тях го научават по-бързо от други!

 

Научете ги да се редуват

Родителите могат да насърчават споделянето и сътрудничеството чрез прости игри като Не се сърди, човече! например. Започнете, като играете тези игри с децата си, за да им покажете как да се редуват – твой ред, мой ред, твой ред, мой ред. Похвалете ги за кооперативната игра и им дайте думи, които да използват, когато нещата се объркат („Сега е мой ред. Сега аз хвърлям зарчето.“).

 

Обучете ги в решаването на проблеми

Родителите са блестящи в решаването на проблеми между децата. Проблемът е, че ние решаваме проблемите толкова бързо, че не винаги позволяваме на децата си да го правят сами или да ги учим как да го правят. Семейните срещи са чудесен начин да запознаете децата с уменията, необходими за съвместно решаване на проблеми и вземане на решения. И следващия път, когато децата ви се карат за играчка (или нещо друго), не решавайте проблема вместо тях, а ги подтикнете да измислят свое собствено решение.

 

Бъдете последователни, когато възникне конфликт между децата

Ако децата ви започнат да се карат за дейност, не крещете, не влизайте в дебат или се присъединявайте към спора, просто им кажете да спрат. И ако не го направят, незабавно приложете подходяща последица (взимане на играчката, разполагането им в различни стаи и др). Използвайте техниката за тайм-аут за по-агресивно поведение. Децата се учат бързо и ако сте последователни, те ще намалят проявите на поведението, което води до наказания или ограничения.

 

Помогнете на децата да се научат да управляват чувствата си

Конфликтът между братя и сестри може да ескалира, когато децата не знаят правилните начини да изразят големите чувства, които ги вълнуват. Научете децата да управляват емоциите си, като казвате това, което виждате, и ги насърчавате да изразяват емоциите си по подходящ начин: „Виждам, че си ядосан. Но не е добре да удряш брат си. Използвайте думи, за да му кажеш как се чувстваш и какво искаш.” Забележете и ги похвалете, когато се справят правилно, и ги научете на различни тактики за успокоение - като броене до десет, бавно вдишване или просто отдръпване/отдалечаване от източника на раздразнение: „Браво, че се отдръпна, когато сестра ти те дразнеше.“

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори