Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-07-24 11:56:15 +0300 Казвайте на децата точно какво да правят, а не какво да не правят. Забравете за „Не“!

Забравете за „Не“!

Забравете за „Не“! 470 900
Казвайте на децата точно какво да правят, а не какво да не правят.

За да си родител, трябва да съумяваш да поддържаш баланса между това да възпитаваш децата си, без да ги травмираш, и, едновременно с това, да ги подготвиш за истинския живот, където не всички ще подбират думите си към тях.

Ако извадите думичките „не“, „недей“ и „спри“ от речника си, ще се удивите от резултатите, които светкавично ще последват. Начинът, по който сме устроени, е такъв, че когато слушаме, обикновено чуваме началото и края на изречението и много рядко това, което има между тях. За да чуем средата, трябва говорещият да е спечелил пълното ни внимание. А наличието на „не“ в изречението доста често кара децата да игнорират това, което им казваме.

Има хиляди алтернативи да кажете на детето си да „не“ прави нещо определено, без да използвате в ежедневната си комуникация негативни команди. Ето няколко примера:

Престани да блъскаш!  >  Моля те, дръж ръцете си под масата и се успокой.

Не казвай това!  >  Моля те, използвай друга дума.

Престани да хлипаш и мрънкаш!  >  Моля те, обясни ми с думи.

Не мога да те чуя!  >  Моля те, говори по-високо.

Няма да ти купя това!  >  Вместо това, искаш ли да…?

Не се разстройвай!  >  Нормално е да се чувстваш така, но…

Това не е твое!  >  Това е на… Мога ли да ти предложа…?

Не можем да играем/Трябва да спрем с играта!  >  Може би ще поиграем по-късно, след като…/Трябва да тръгваме.


Сигурно ще се запитате дали е възможно да въведем дисциплина, без да използваме думата „не“? Отговорът е да! Използвайки позитивни фрази, ние по-лесно поставяме границите, които не бива да се преминават, отколкото с употребата на „не“.

По-полезно и лесно за изпълнение е децата да чуят точно какво трябва да направят, а не какво не бива да правят. Второто оставя доста свободно поле за действие и решение – „Ако не трябва да правя това по този начин, значи трябва да измисля друг“. А това не ни гарантира добър резултат. Ако кажете на едно дете да не блъска с ръце, това, което то може да си помисли е: „А мога ли да ритам?“. Ако, вместо това, му кажете какво точно да направи, елиминирате тази възможност.


Източник: Karacarrero.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори