Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-12-12 13:06:56 +0200 Това се случва, когато децата вече не асоциират спортната си дейност с приятно забавление. Защо се отказват от спорта?

Защо се отказват от спорта?

Защо се отказват от спорта? 470 900
Това се случва, когато децата вече не асоциират спортната си дейност с приятно забавление.

Защо децата се отегчават от спорта, който до вчера е бил любимото им занимание? Това се случва много често преди навършване на 13 години. Основната причина е, че децата вече не асоциират спортната си дейност с приятно забавление.

Зад простото обяснение "скука" обикновено се крият други много по-важни причини, които детето се опитва да прикрие:

- Детето не се чувства уверено. Ако пропусне няколко тренировки, ако не се представя добре, ако не усеща подкрепата на родителите си, тогава самоувереността на детето ще се понижи и интересът към спорта ще изчезне. Ако му показвате системно отношение към заниманието му и положителна нагласа към бъдещите му постижения, това ще помогне на детето да се развива.

- Има нов приятел. Приятелството е изключително силен стимул за всяка една дейност и това не се отнася само за децата. Съвет към родителите: Помогнете на детето си да намери нови приятели в спортния си курс или да привлече вече съществуващите си приятели от училище към заниманието.

- Не харесва съоръженията и оборудването. Какво могат да направят родителите: Говорете с детето си, за да разберете кое точно го дразни – може би го притеснява липсата на хигиена или пък това, че оборудването е прекалено старо и износено. Ако наистина желаете детето да заобича спорта, трябва да сте готови да инвестирате повече средства, за да му предложите тренировка при по-добри условия.

- Страх от провал. Високите очаквания за успех могат да причинят стрес на деца, които търсят одобрение на всяка цена или се безпокоят какво мислят околните за тях. Как да помогнат родителите: Говорете открито и обяснете, че единственото, което искате, е детето да се забавлява.

- Притеснява се да прави грешки. Някои деца имат изключително строга самопреценка и не могат да понесат факта, че могат да правят грешки. Помогнете на детето си да възприема грешките като нещо присъщо на всички хора, което не ги прави по-малко стойностни.

- Спортува заради вас. Уверете се, че детето ви наистина се забавлява, докато спортува и не го прави, само за да отговори на вашите очаквания. Ако е така, рано или късно ще се откаже, защото спортът няма да му носи никакво лично удоволствие.

Съвет

Родителите могат да помогнат на детето си да избере спортна дейност, която му носи наслада, дори ако това означава да сменя дисциплините често, докато не открие тази, която наистина обича. Това не бива да ни плаши, защото, ако детето открие своя спорт, той може да го превърне в лидер.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори