Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-09-04 14:36:55 +0300 Не бива да се стремим да променяме индивидуалността му, а да го насърчаваме да се справя в трудни ситуации. Как да помогнем на срамежливото си дете

Как да помогнем на срамежливото си дете

Как да помогнем на срамежливото си дете 470 900
Не бива да се стремим да променяме индивидуалността му, а да го насърчаваме да се справя с трудни ситуации.

Детето ви е срамежливо? Даваме ви няколко съвета за това как да му помогнете да се чувства обичано и, в същото време, да развие ключови умения, които да го тласнат към това да превъзмогне притеснението и занапред да подобри комуникативните си умения. Помнете – целта ви не е да промените индивидуалността на детето си, а да извадите най-добрите му качества и да го окуражите да се справя с всички предизвикателства.

  1. Уважавайте ги, каквито са. Покажете им, че е нормално да си срамежлив. Стеснителността често се счита за стигма, но всъщност е нормално човешко качество. Срамежливите деца имат силни и слаби черти, също както и по-общителните и освободени в поведението им връстници. Накарайте детето си да се чувства добре само със себе си.
  2. Избягвайте сравненията. Понякога родителите сравняват децата си с други, за да дадат „добър пример“ за определено умение или качество. Това обаче помага много рядко, да не кажем никога. В най-добрия случай ги кара да не се чувстват достатъчно добри, а в най-лошия – отключва гняв към другото дете, с което са били сравнени. Има достатъчно други начини да помогнете на детето си и без да го сравнявате с останалите.
  3. Бъдете активни, когато изразяват нуждите си. Това им помага да натрупат самоувереност и ги окуражава да продължат напред и да общуват. Комуникацията започва с отношенията им с родителите и едва след това може да се развие и към останалите хора.
  4. Избягвайте да ги поправяйте пред други хора. Няма дете, което да обича да бъде критикувано и поправяно пред публика, но когато става дума за срамежливо хлапе, това може сериозно да го нарани и да го накара да се затвори в себе си още повече.
  5. Разигравайте предварително трудните за тях ситуации. Ако знаете, че на детето му предстои ситуация, която е трудна за него, отделете време и поговорете за това, което предстои да се случи. Помогнете му да се подготви за евентуалните въпроси, които могат да възникнат, и разиграйте отговорите, които да даде. Представете се за човека, с когото му предстои разговор, и упражнете диалога.
  6. Окуражавайте ги да говорят с вас за страховете си и стигнете до решенията заедно. Отделяйте достатъчно време, за да разговаряте с детето си за всичко, което го тревожи, без значение колко дребни изглеждат някои негови притеснения. Помогнете му да намери решения и обсъдете възможностите. Това ще му даде сила по-силни, когато трябва да се изправи срещу страховете си и ще го научи как да осмисля ситуациите и само да стига до верните отговори.
  7. Уверете се, че прекарват достатъчно време сред хора, за да практикуват социалните си умения.
  8. Изтъквайте силните им страни. Всеки път, когато детето демонстрира сила, качество или талант, го отбележете и го окуражете да продължи да се развива в тази насока. Понякога стеснителността е свързана с чувство за малоценност. Когато едно срамежливо дете се научи да разпознава и да се радва на уменията, с които се справя добре, то неминуемо ще започне да трупа увереност и самочувствие.
  9. Не им слагайте етикет „срамежливи“. Да, някои деца наистина са срамежливи по природа, но за много от тях това е просто фаза. Слагането на етикет обаче може да засили това поведение. Ако детето в срамежливо по природа, по този начин само ще го убедите, че ще живее вечно с това. А ако е просто временно, слагането на етикет може да превърне фазата в дългосрочен навик. Няма нищо лошо да говорите с детето си за това какво е стеснителността и какви са предизвикателствата, които тя носи, но избягвайте да слагате етикет.
  10.  Не позволявайте стеснителността да се превръща в извинение. Някои деца използват слабостта си като извинение да избягват социални прояви или занимания, които изискват от тях да се изявяват пред публика. Бъдете съпричастни към чувствата и предизвикателствата им, но продължете да им показвате, че очаквате от тях да правят крачки напред и да се учат да се справят с такива ситуации, вместо да бягат от тях.
  11.  Думите никога не са излишни. Те трябва винаги да са наясно, че са обичани и ценени, за да имат сили да превъзмогват тревогите си.
  12.  Насърчавайте ги да споделят интересите си с другите. Срамежливите деца могат много да спечелят от това да осъзнаят ценните си умения, с които могат да допринесат в общността си. Те трябва да се уверят, че и другите могат да научат нещо от тях по същия начин, както те самите взимат пример от околния свят.

Източник: Eyesonheaven.net

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори