Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-11 10:21:57 +0200 Тормозът – включително кибертормозът – причинява значителен емоционален, психологически и физически стрес. Ефектите от кибертормоза в реалния живот на децата (I част)

Ефектите от кибертормоза в реалния живот на децата (I част)

Ефектите от кибертормоза в реалния живот на децата (I част) 470 900
Тормозът – включително кибертормозът – причинява значителен емоционален, психологически и физически стрес.

Подобно на всяка друга жертва на тормоз, малтретираните деца изпитват безпокойство, страх, депресия и ниско самочувствие. Те също могат да изпитват физически симптоми, проблеми с психичното здраве и да се затрудняват да се справят в образователната среда. Ето по-подробен поглед върху емоционалните, психическите и физическите ефекти на кибертормоза.

 

Емоционални ефекти от кибертормоза

Не е изненадващо, че кибертормозът е значителен стрес фактор в живота на младия човек. Всъщност изследванията показват, че 32% от децата, които са обекти на кибертормоз, съобщават, че изпитват поне един симптом на стреса. В допълнение към чувството на безпокойство, те също могат да се чувстват смутени, наранени и дори да се страхуват за своята безопасност или да се самообвиняват, че са превърнати в жертва на кибертормоз.

Ако забележите промяна в настроението и общото състояние на детето си, не се колебайте да се обърнете към лекар за съдействие!

Вашето дете вероятно преминава през редица отрицателни емоции, ако е обект на кибертормоз. Ето някои често срещани чувства и емоции, които юношите жертва на кибертормоз изпитват:

  1. Унижение

Тъй като кибертормозът се случва в киберпространството, той се усеща като постоянно присъствие в живота на детето, т.е то се чувства унижено, смутено и съкрушено в ежедневието си.

Когато е на лице кибертормоз, неприятните публикации, съобщения или текстове могат да бъдат споделяни с множество хора. Самият обем от хора, които знаят за тормоза,  засилва усещането за унижение и безпомощност.

  1. Изолация

Кибертормозът понякога кара тийнейджърите да бъдат отчуждени от останалите деца в училище. Следователно те често се чувстват сами и изолирани. Това преживяване е особено болезнено, защото приятелите са от решаващо значение за развитието и установяването на индивида на тази възраст. Когато децата нямат приятели, това обикновено води до още повече тормоз.

Нещо повече, когато се кибертормозът е в действие, специалистите препоръчват да изключите компютъра или мобилния телефон. Но за тийнейджърите това често означава прекъсване на комуникацията с техния свят. За младежите смартустройствата са начин за ефективно и пълноценно общуване с приятели и съученици, и когато тази опция за комуникация бъде премахната, страхът от изолираност се завръща с пълна сила.

  1. Гняв

Много жертви на кибертормоз ще се ядосат за това, което им се случва. Всъщност изследванията показват, че гневът е най-типичният отговор на кибертормоза, последван от тъга и притеснение. Някои деца, които са жертви, могат да планират отмъщение и да предприемат ответни действия. Освен проблемите, с които биха могли да се сблъскат, този подход е опасен, защото ги държи заключени в цикъла насилник-жертва.

Въпреки че винаги е по-добре да простиш на насилник, отколкото да се принизяваш на неговото ниво, прошката е богатство, което трудно се дава, особено, ако насилникът не осъзнава грешката си. Ако детето ви изглежда силно ядосано заради кибертормоз, насочете го към разговор с терапевт, за да се научи да канализира този гняв към по-продуктивни действия от отмъщение.

  1. Безсилие

Да се чувстват в безопасност е мисия невъзможна за жертвите на кибертормоза. Те се усещат уязвими и безсилни. Обикновено тези чувства изплуват на повърхността, защото тормозът може да нахлуе в дома им чрез компютър или мобилен телефон по всяко време на деня. Вече нямат място, където да избягат.

За жертвата кибертормозът се превръща в заплаха, която обхваща цялото им личност пространство и вътрешен свят.

Освен това, тъй като насилниците често останат анонимни,  усещането за опасност и страх ескалира, защото източникът на болката остава скрит.

 

Текстът е адаптиран от www.verywellfamily.com

(Втора част на материала можете да прочетете тук)

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори