Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-05 15:08:53 +0300 Може би си мислите, че единствените ползи от четенето на вашето неродено бебе са релаксацията и емоционалната връзка, която започвате да изграждате. Има ли смисъл да чета на бебето преди да се роди?

Има ли смисъл да чета на бебето преди да се роди?

Има ли смисъл да чета на бебето преди да се роди? 470 900
Може би си мислите, че единствените ползи от четенето на вашето неродено бебе са релаксацията и емоционалната връзка, която започвате да изграждате.

Но науката показва, че четенето на бебето докато се намира още в утробата помага за ранното изучаване на езици. При малките деца четенето доказано помага за развитието на езика и разпознаването на увеличено множество думи. Четенето също може да създаде положителна връзка между родител и дете. Тя може да осигури откровени разговори преди лягане и да предизвика ранен интерес към ученето.

Може би говоренето, пеенето или пускането на музика на бебето, докато е в утробата, е естествено за много очакващи двойки. Специалистите изброяват няколко предимства - и за бебето, и за родителите, да се отдават на такива занимания.

 

Емоционално обвързване и по-нисък майчин стрес
Много проучвания показват, че четенето води до намаляване на сърдечната честота на плода на бебето. Също така, връзката, която се наблюдава между родител и дете по-късно, може да започне да се изгражда, докато мама или татко четат на бебето преди раждането. Това също е чудесен начин да започнете да градите емоционална привързаност.

Подобни дейности също са чудесен начин другите членове на семейството да се свържат с бебето. По-голямо дете може да чете или да говори за любимите си части от историята, а бебето в корема ви ще започне да свиква с гласа на своя брат или сестра.

Четенето на нероденото ви бебе също ви помага да забавите темпото, да се отпуснете и да изпитате забавните моменти от ранното родителство. Ще се насладите на сладостта и простите уроци (които могат да бъдат чудесни за заземяването на възрастни под стрес) на добра книга с картинки.

 

 

Ще направи ли четенето бебето в утробата ви по-умно?
Легендата разказва, че виолончелистът Пабло Казалс започва да чете музикално произведение и скоро осъзнава, че знае какво предстои, без да го прочете. По-късно научава, че майка му, също виолончелистка, е репетирала произведението ежедневно в по-късните етапи на бременността си.

Говоренето, четенето и свиренето на разнообразна музика могат да помогнат за стимулиране на сетивата на бебето и да подобрят развитието на мозъка й, според д-р Майкъл Ройзен. „Излагането на различни звуци и ситуации по същество помага за установяването на връзки от един набор неврони - нервните клетки на мозъка - с друг. Така се учим всички. “


Кога трябва да започнете да четете на бебето си в утробата?
На около шест месеца едно бебе вече е добре запознато със звуците на утробата, от сърдечния ритъм на майката до храносмилателната система. Звуците идващи извън утробата също са изключително ясни, макар и с около 10 децибела по-ниски.

Със започването на 25-та гестационна седмица основната връзка и информация на бебето с външния свят идва под формата на звуци. Към този момент успокояващите, ритмични звуци на една проста история са достатъчно  разбираеми, въпреки че тоновете и нюансите на гласа са по-важни от произнасянето на действителните думи.

 

Кои книги са подходящи?
Можете да използвате всяка от книгите, която бихте искали да четете на детето си след като се роди. По-специално, книгите с ясен ритъм и може би рима дават успокояващо, почти мелодично изживяване при слушане. Но не се чувствайте, длъжни да се придържате към класиката, когато избирате книги, които да четете на бебето си в утробата. Сега е моментът да експериментирате с по-нови герои и автори. Особено, ако не сте чели книга с картинки от собственото си детство насам. Има страхотни съвременни истории, които са еднакво приятни за родителите, както и за бебета.

 

 

Какъвто и текст да изберете да прочетете на нероденото си бебе - забавен или класически - важен е самият процес. Опитът от четенето със сигурност ще бъде от полза за вашето мъниче, дори само заради времето прекарано заедно и успокояващия ритъм на познатия глас.

Четенето също така осигурява време за релакс и спокойствие  на родителите и другите деца в семейството. И има голям шанс да прехвърлите любовта към книгите и към дългоочаквания си наследник.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори