Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-20 13:46:27 +0300 Бременността е вълнуващо, невероятно и мъничко плашещо преживяване. Това е емоционален период за жената, по време, на който тялото ѝ преминава през много промени. Линия на бременността

Линия на бременността

Линия на бременността 470 900
Бременността е вълнуващо, невероятно и мъничко плашещо преживяване. Това е емоционален период за жената, по време, на който тялото ѝ преминава през много промени.

Тъмната линия, която сякаш се появява за една нощ през втория или началото на третия триместър, е част от тези промени през бременността.

 

Linea nigra е тъмна, вертикална линия, преминаваща по корема ви. Наричана още линия на бременността, тя се проявява при повечето жени по време на бременността. Linea nigra се появява поради високите нива на хормони като естроген и прогестерон през бременността, заради които области на кожата стават по-тъмни. След бременността линията обикновено избледнява в рамките на няколко седмици.

 

  1. Какво представлява Linea nigra?

Ако сте забелязали вертикална линия по корема си по време на бременността, не се притеснявайте! Linea nigra е латински термин, който буквално се превежда като „черна линия“. Това е тъмната вертикална линия, която често се появява по корема на бременни жени около средата на бременността.

Появата на linea nigra по време на бременност е нормална и не е причина за тревога. Смята се, че при около 75% от бременните жени присъства или има признаци за линия на бременността. При някои жени тя е по-тъмна, а при други по-светла.

Съществува вярване, че линията на бременността се появява само при жени очакващи момче. Но това е само мит. Жените, бременни с момичета, също могат да имат линия на бременността. Наличието на linea nigra не е метод за определяне на пола. Освен това, въпреки че се появява по-често при бременни жени, тя може да се наблюдава и при значителен брой момичета, които не са бременни, както и при мъже.

 

  1. Защо се появява linea nigra?

Появата на linea nigra е свързана с по-високи от обичайните нива на хормони по време на бременност. Естрогенът и меланоцит-стимулиращият хормон действат върху клетките, които съдържат меланин (общото название на група пигментни вещества), който прави кожата по-тъмна. Все още не е достатъчно проучено защо клетките, наречени меланоцити, са по-тъмни в някои части на тялото, а в други не.

Linea nigra е само един от начините, по които кожата може да се промени по време на бременност. Някои жени развиват по-тъмни петна по лицето си, наречени мелазма или „маска на бременността“. Често други пигментирани участъци от кожата потъмняват. Може да забележите това на ареолите си (областта около зърната), големите срамни устни (гънките на кожата около влагалището) и на местата, където кожата ви се нагъва, например под мишниците.

 

  1. Кога се появява linea nigra?

Забележима линия на бременността се развива с повишаването на нивата на хормоните, обикновено във втория или началото на третия триместър от бременността. Всъщност тази линия на корема ви винаги е била там, но не сте я забелязвали. Linea alba (в превод от латински означава бяла линия) e тънката бяла ивица, скрита под нашата кожа, която разделя на лява и дясна част коремната ни мускулатура. Наречена е така, защото е съставена предимно от колаген – белтъкът, изграждащ повечето свързващи тъкани в човешкото тяло. Когато потъмнее, linea alba се превръща в linea nigra.

 

  1. Мога ли да избегна появата на линията на бременност?

Не, тъй като появата ѝ е свързана с нивата на хормоните, линията на бременността не е нещо, което можете да избегнете. Но можете да предприемете стъпки за минимизиране на мелазмата:

  • Използвайте слънцезащитни продукти. Излагането на слънчевите ултравиолетови (UV) лъчи засилва пигментните промени. Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър (формула, която предпазва от UVA и UVB лъчи) с SPF 30 или по-висок и нанасяйте често през деня, ако сте навън.
  • Не използвайте кола маска за обезкосмяване на областта. Използването на кола маска за премахване на окосмяването може да причини възпаление на кожата, което влошава мелазмата, особено в областите на тялото, които са засегнати от промени в пигментацията.
  • Използвайте хипоалергенни продукти за грижа за кожата. Неподходящи почистващи кремове, които дразнят кожата ви, могат да влошат мелазмата.

 

  1. Кога изчезва Linea Nigra?

Линията ще избледнее след раждането. При по-голямата част от жените линията на бременността избледнява през първите месеци след раждането, тъй като нивата на хормоните се нормализират. Повечето жени дори не ѝ обръщат внимание и в един момент забелязват, че вече я няма.

 

  1. Опасна ли е linea nigra за мен или на бебето?

Не, linea nigra изобщо не крие опасност за майката и бебето. На пръв поглед внезапната ѝ поява може да е шокираща, но експертите са категорични, че линията е козметична и не крие опасност за майката и бебето. Не се нуждаете от медицинско лечение и няма причина да се притеснявате.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори