Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-21 11:08:29 +0300 Отглеждането на дете със специални потребности засяга цялото семейство. Ревността между братя и сестри, когато едното дете е със специални поребности

Ревността между братя и сестри, когато едното дете е със специални поребности

Ревността между братя и сестри, когато едното дете е със специални поребности 470 900
Отглеждането на дете със специални потребности засяга цялото семейство.

Не е рядко срещано братята и/или сестрите в семейство, където расте дете със специални потребности, да изпитват ревност. Психологът д-р Емили Едлин споделя няколко прости стратегии, които родителите могат да следват, за да помогнат на останалите си деца да се почувстват също важни, обичани и ценени.

 

 „Имам две деца – на 7 и 4 години – и по-малкото има специални потребности. Той изисква много внимание и забелязах, че сестра му ревнува от това. Признавам, че често ми е трудно да отделя цялото си време на нея, особено след като съм самотна майка. Онзи ден тя ми разказваше нещо за един от приятелите си, но аз не я изслушах докрай, защото брат ѝ се нуждаеше от мен. Има ли начин да ѝ помогна да разбере защо не мога да ѝ отдам цялото си внимание през цялото време?“

 

В професионалната си практика д-р Едлин редовно се сблъсква с подобни проблеми. Възпитанието на дете със специални потребности отнема изключително много време и енергия, което, разбира се, си заслужава, а тежестта да бъдеш самотен родител на две деца е още по-голяма.

Когато децата са малки те не могат да разберат напълно перспективата на другите и емоциите доминират в разсъжденията им. Начинът, по който родителите са настроени към детето без специални потребности ще им помогне да се справят с ревността. В гореспоменатия случай сестричката все още не може да прецени защо брат ѝ получава повече време и внимание. Затова д-р Едлин споделя редица стратегии и ресурси, които родителите могат да използват, за да покажат колко държат на другото си дете и че връзката им с него е също толкова важна.

 

  1. Отделете специално време за ревнуващото дете

Отделянето на време от ежедневието, което вие и детето без специални потребности да прекарате заедно е важно не само защото в този момент вниманието ви ще е изцяло за него, но и защото ще му осигурите така търсения контакт с родителя, на който то да разчита. Така че дори да не успеете да изслушате всички подробности от една история в забързан момент, когато грижите за детето със специални нужни изискват да сте при него,  другото дете ще знае, че може да сподели тази история с вас във вашето специално време по-късно. Една от стратегиите е да му дадете тетрадка, в който да си записва най-важните моменти, което ще му помогне да запомни за какво иска да говори с вас. Когато сте заедно тетрадката ще послужи за подсказка, ако детето се затруднява да си спомни всички интересни подробности, за които е искало да ви разкаже.

Има два начина да включите този индивидуален момент в живота си – по време на вашата седмична рутина и няколко допълнителни часове, които да вмъкнете допълнително в месечния график. За седмичната рутина помислете за моментите, в които детето с потребности няма нужда от вас, например докато спи. Това не е изключено да означава малко по-късен час за лягане на другото дете, а и за родителя вероятно ще е изтощително. Но не забравяйте, че говорим за една вечер седмично, в която да се разхождате или просто да си говорите на дивана. Рутината ще покаже на детето кога да очаква тези специални моменти заедно и ще бъде по-спокойно.

 

  1. Помогнете на ревнуващото дете да задълбочи взаимоотношенията със своя брат/сестра със специални потребности

Малките деца често реагират добре на чувството, че родителите имат нужда от тяхната помощ. Намирането на начини, по които детето ви да се включи към грижите за другото дете, ще му помогне да се почувства важно. Опитайте се да забележите с какво се справя най-добре детето с грижите за брат си/сестра си и не забравяйте да подчертаете това. Например, кажете: „Толкова се радва брат ти, когато му правиш компания! Разсмиваш го и покрай теб е винаги в добро настроение!“

Ако детето изглежда заинтересовано да поеме повече отговорности и приема много сериозно ролята си на по-голям брат/сестра, заедно съставете списък с възможни задачи, които да посочите като негови. Някои родители се притесняват, че това поставя детето им твърде много в ролята на болногледач, но когато заедно решите как то може да бъде полезно, детето ще се чувства сякаш има контрол над ситуацията и поема отговорност като истински член на семейството.

 

  1. Винаги уважавайте чувствата на детето

Дори детето да е твърде малко, за да разбере напълно ситуацията на вашето семейство или да използва задълбочени разсъждения, говорете с него за братчето/сестричето му със специални потребности по начини, които обръщат внимание на чувствата му и насърчава непрекъснат диалог с напредването на възрастта. Важно е детето да чуе: „Прав си! Не е честно!“ Потвърждаването, че ревност наистина съществува и е разбираема емоция, ще помогне на детето да я преодолее по-бързо и пълноценно.

Докато потвърждавате чувствата му, можете също така да обясните за нуждите на брат му или сестра му и защо той/тя се нуждае от повече внимание и помощ. Конкретни обяснения като това как мозъкът и тялото му работят по различен начин от неговия ще помогнат на детето да разбере ситуацията. С порастването настъпват промени в мисленето, така че детето ви е на път да използва повече разсъждения и да разбере по-абстрактни понятия като това какво означава другото дете в семейството да има „специални потребности“. Редовните разговори за това какво е да бъдеш по-голяма сестра/брат на дете със специални потребности ще помогнат за подобряването на взаимоотношенията в семейството и унищожаване на ревността.

 

  1. Не се колебайте да потърсите помощ

Ако чувствате, че сами не успявате да овладеете ситуацията вкъщи, не се колебайте да потърсите помощ. Консултация със специалист, семейна терапия, група в социалната мрежа на хора в подобна ситуация, образователни книги или видеоклипове за деца от всякакви възрасти са сред вариантите, които можете да използвате. Тези ресурси могат да ви разкрият начин да накарате детето си без специални потребности да се почувства също толкова обичано и специално за вас.

 

Когато имате малко дете е трудно да обясните ефективно причините, поради които не можете да му обърнете повече внимание, но обединяването на гореспоменатите методи ще укрепи връзката ви и усещането му , че е важен член на семейството. Въпреки че ревността може никога да не изчезне напълно, постоянството на вашата подкрепа ще помогне на детето да преодолее отрицателните чувства и дори ще насърчи ролята му на батко/кака, с която да се гордее.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори