Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-13 16:45:12 +0300 Електронните цигари са устройства за пушене, захранвани с батерии. Как да разговаряме с тийнейджър за електронните цигари: списък със съвети за родители

Как да разговаряме с тийнейджър за електронните цигари: списък със съвети за родители

Как да разговаряме с тийнейджър за електронните цигари: списък със съвети за родители 470 900
Електронните цигари са устройства за пушене, захранвани с батерии.

Те имат патрони, пълни с течност, която обикновено съдържа никотин, аромати и химикали. Течността се нагрява до пара, която човекът вдишва. Рекламата на електронни цигари е силно насочена към подрастващите. Всичко от билбордове, през опаковката до самия продукт е насочено към тийнейджърите. Електронните цигари се предлагат в интересни опаковки и с различни аромати, за да бъдат максимално привлекателни. 

Този насочен маркетинг на електронните цигари е особено вреден предвид значителните рискове за здравето, които те представляват за тийнейджърите. Хората знаят, че никотинът може значително да навреди на развиващия се мозък. Въпреки това, не е широко разпространено, че част от марките електронни цигари съдържат по-високи концентрации на никотин, отколкото обикновените цигари. А още по-притеснително е, че повечето подрастващи изобщо не знаят, че електронните цигари съдържат никотин.

За да се ограничи бързо развиващата се тенденция е важно както родителите, така и тийнейджърите да бъдат максимално образовани за потенциалните опасности от употребата на електронни цигари. Ето списък със съвети как да говорите с вашия тийнейджър.

 

Преди да инициирате разговор с вашия тийнейджър:

 1. Запознайте се с фактите

• Открийте достоверна информация за електронните цигари и влиянието им върху младите хора.

 1. Бъдете търпеливи и готови да слушате

• Избягвайте критиката и насърчавайте открит диалог;

• Не забравяйте, че целта ви е да проведете разговор, а не да изнасяте лекция;

• Съвсем нормално е разговорът ви да се повтори или да не бъде завършен първия път, в който повдигнете темата.

 1. Дайте положителен пример, като не пушите

• Дори да пушите, никога не е късно да се откажете.

 

Как да започнете разговора:

 1. Намерете точния момент

• Естествената дискусия ще увеличи вероятността вашият тийнейджър наистина да ви чуе. Вместо да започнете с „трябва да поговорим“, може да го попитате какво мисли той или тя за ситуация, на която сте свидетели заедно, например:

- Видели сте младеж да използва електронна цигара лично или на видео;

- Преминавате покрай магазин за електронни цигари, когато вървите пеша или шофирате;

- Видели сте реклама на електронна цигара в магазин, списание или в интернет.

 1. Потърсете подкрепа

• Не сте сигурни откъде да започнете? Помолете личния ви лекар да говори с вашия тийнейджър за рисковете от електронните цигари.

• Можете също така да предложите на тийнейджъра ви да говори с други доверени възрастни като роднини, учители или треньори, за които знаете, че са наясно с рисковете от електронните цигари. Те ще допринесат за подсипването на вашето послание като родител.

 

Винаги отговаряйте на въпросите на детето

Ето някои въпроси и коментари, които може да получите от вашия тийнейджър относно електронните цигари и някои идеи за това как да отговорите на тях.

 1. Защо не искаш да използвам електронни цигари?

• Специалистите твърдят, че електронните цигари съдържат съставки, които предизвикват пристрастяване и могат да навредят на различни части на твоето тяло.

• В момента мозъкът ти все още се развива, което означава, че си по-уязвим/а към пристрастяване. Много от марките електронни цигари съдържат никотин и употребата им може да те накара да жадуваш още повече никотин. Това също ще повлияе на паметта и концентрация ти. Не искам това за теб!

• Електронните цигари съдържат вредни химикали. Когато хората използват електронни цигари, те вдишват частици, които могат да навредят на белите им дробове.

 1. Какъв е проблемът с никотина?

• Вашият мозък все още се развива до около 25-годишна възраст. Никотинът предизвиква пристрастяване и може да навреди на развитието на мозъка ти.

• Използването на никотин на твоята възраст може да затрудни концентрацията, способността ти да учиш и да контролираш импулсите си.

• Никотинът може дори да приучи мозъка ти да се пристрастява по-бързо и лесно към други наркотици като метамфетамин и кокаин.

• Не казвам това, за да те плаша, но искам да си запознат/а с фактите, защото нищо не е по-важно за мен от твоето здраве и безопасност.

 1. Не са ли електронните цигари по-безопасни от конвенционалните цигари?

• Както вече обсъдихме, в тази възраст мозъкът ти все още се развива и не е безопасно да използваш изделия, които съдържат никотин, в това число електронни цигари.

• Независимо дали си набавяш никотин от електронна цигара или от обикновена цигара, рисковете са на лице.

 1. Мислех, че електронните цигари не съдържат никотин – само вода и аромат?

• И аз си мислех така. Но много електронни цигари съдържат никотин. В тях има и други химикали, които също са вредни.

• Нека заедно разгледаме материали от специалисти за електронните цигари, за да се убедиш сам/а, че не са полезни.

 1. Аз (или мой приятел) съм пробвал/а електронни цигари и това не беше голяма работа.

• Оценявам честността ти. В бъдеще се надявам, че няма да използваш електронните цигари и други тютюневи изделия.

• Следващия път, когато отидем на профилактичен преглед, нека попитаме за рисковете от никотина, електронните цигари и другите тютюневи изделия.

 1. Ти пушиш, така че защо да не го направя и аз?

• Ако можех да се върна назад, никога нямаше да започна да пуши. Научих, че пушачите се изморяват много по-лесно, задъхват се и за тях рискът от определени заболявания е много по-голям.

• Опитвам се да ги откажа в момента, но е наистина трудно. Не искам и ти да преминаваш през това. Най-добре е изобщо да не започваш да пушиш.

 

Текстът е адаптиран от: www.E-cigarettes.SurgeonGeneral.gov

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори