Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-08 17:17:58 +0300 Да поговорим за загубата Спонтанен аборт: Причини, симптоми, възстановяване (втора част)

Спонтанен аборт: Причини, симптоми, възстановяване (втора част)

Спонтанен аборт: Причини, симптоми, възстановяване (втора част) 470 900
Да поговорим за загубата

Първата част от материала можете да прочетете тук.

 

Както вече изтъкнахме, спонтанният аборт е тежък удар върху психиката на двойката, но често се оказва особено тежък за жената, която чувства вина за случилото се. 

Какви са и ефектите на спонтанния аборт върху психиката на жената?

1. Шок и отрицание

По време на аборта и в периода след това можете да изпаднете в шок от случващото се и да откажете да повярвате, че сте загубили плода.

 

2. Вина и гняв

Възможно е да обвинявате себе си за спонтанния аборт. Или да обвинявате околните за случилото се. Може да изпитате ненавист към останалите бременни жени и да чувствате раздразнение или да се появи безпричинна агресия у вас.

 

3. Депресия и безпокойство

Възможно е също така да изпаднете в депресия. Тя се характеризира с изпадане в дълги периоди на интензивна мъка и безпокойство. Повечето жени в депресия губят интерес към случващото се в заобикалящия ги свят. Емоционалният свят след спонтанния аборт е въртележка от негативни емоции, сред които:

- раздразнителност и фрустрация

- безнадеждност и тъга

- летаргичност и изтощение

- сънливост или безсъние

- зверски глад или липса на всякакъв апетит

- безпокойство, неувереност в собствената стойност

- липса на фокус при взимането на решения, наплив от спомени

- суицидни помисли (мисли за самоубийство)

- безпричинна болка

Не съдете себе си прекалено строго - не носите вина за спонтанния аборт, той е извън контрола ви и можете да се възстановите от преживяното. Съпругът ви се нуждае от вас, а заедно с него можете да изградите семейството си отново.

 

Какво да предприемем за здравословното си психическо състояние след прекъсването на бременността?

Спонтанният аборт е труден момент и оказва смазващ ефект върху женската психика. Със сигурност можете да преодолеете загубата, но за тази цел трябва да разберете следното - независимо от случилото се, вината не е ваша!

1. Не се самообвинявайте

В 90 на 100 от случаите спонтанните аборти са предизвикани от аномалии в развитието на плода, хромозомни или други, а не са ефект от действията на майката. Запомнете това и продължете напред, за да можете да планирате семейството си в бъдеще.

 

2. Лекарите могат да ви помогнат

Гинекологът ви може да ви помогне да разберете конкретната причина за случилото се, като това определено ще допринесе за преодоляването на загубата. Можете да обсъдите заедно детайлите, както и вариантите за избягване на рисковете при следваща бременност, ако е налице медицински проблем.

 

3. Избягвайте стреса

Спрете да мислите за емоционалната и физическата болка (доколкото можете). Имайте предвид, че хормоналните ви нива са дисбалансирани от бреманноста и загубата на плода, така че ще отнеме време да се върнете към нормалното състояние на организма си. Ще бъдете раздразнителни и настроенията ви ще се сменят често. Не се притеснявайте излишно, тялото ви е на път да се възстанови.

 

4. Помислете над причините зад емоциите, които изпитвате

Идентифицирайте причините зад емоциите си. Имали ли сте предишен аборт? Прекалено силно ли искахте да имате бебе? Над 35 години ли сте? Бяхте ли изплшени от бременността си? Каквито и въпроси да си зададете, бъдете честни пред себе си и си признайте защо се чувствате по определен начин. Само това ще ви помогне да решите проблема и да бъдете в мир със себе си. 

 

5. Говорете с другите

Когато преживявате нещо толкова трудно като спонтанен аборт, определено имате нужда да споделяте мислите и чувствата си. Говорете с някого, когото чувствате близък - приятелка, роднина или специалист. Макар да е нормално да се чувствате отчуждени и да ви е трудно да говоритте за преживяното , не се изолирайте, особено от ратньора си, но и не го натоварвайте с цялото тегло на мъката си, той със сигурност страда също от загубата. Но говоренето и споделянето ще ви помогнат да преодолеете заедно болката и да продължите напред.

 

6. Спортувайте

Когато се възстановите достатъчно, започнете да спортувате. Упражненията ще освободят хормони като серотонин в кръвта ви и ще се чувствате удовретворени, което ще ви помогне да се справите по-леко със стреса. Започнете с леки неща като разходки, бягане и други раздвижващи дейности, но задължително искайте разрешението на лекаря си преди да започнете физическа активност.

 

7. Прием на медикаменти

Ако чувствате, че изпадате в депресия, консултирайте се с личния си лекар, за да ви препоръча подходящо лечение. Възможно е да ви назначи медикаменти, които да намалят усещането за безпокойство, или да ви препоръча терапевтични сесии с психолог, за да поговорите за загубата и мъката си. 

 

Не се оставяйте на негативните емоции след преживяната загуба. Положете усилия да разберете и приемете тези емоции, за да се върнете към нормалния си ритъм на живот и да бъдете пълноценен партньор и родител, особено ако вече имате други деца.

 

Източник: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори