Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-11 15:23:58 +0300 40-годишно проучване доказва връзката между ината в детството и професионалния успех. Трудните деца с по-добра реализация в живота

Трудните деца с по-добра реализация в живота

Трудните деца с по-добра реализация в живота 470 900
40-годишно проучване доказва връзката между ината в детството и професионалния успех.

Повечето родители инвестират много време и енергия в това да убеждават децата си, че трябва да слушат, да се държат добре и да следват правилата, но международно проучване показва, че това може и да не е напълно вярно.

Учени от Люксембург откриха, че „трудните“ и бунтарски настроени деца са по-склонни да печелят повече като възрастни.

След като са взети под внимание нивото на интелигентност и социоикономическия статус на децата, се оказало, че именно умението им да нарушават правилата е от най-голяма важност за високите им приходи по-късно в живота.

Екипът от учени, водени от Марион Спенглер от Тюбингенския университет, анализирали данни от изследване, проведено в Люксембург през 1968 г. То дава данни за резултатите в училище, нивото на интелигентност и семейния живот на почти 3000 12-годишни деца. Включени са и интервюта относно поведението им, взети както от самите малчугани, така и от техните учители.

През 2008 год. отделен екип от учени анализира същите хора, взели участие в старото проучване, като този път акцентът е върху образованието, което са получили впоследствие, както и върху кариерната им реализация.

Изследователите сравнили 745 резултата от детството и тези, получени от разговорите с вече възрастните хора.

Резултатите показват, че децата, които са определяни като бунтарски настроени, дръзки и склонни да нарушават правилата, получават по-високи възнаграждения и имат по-голям успех в трудовия си път. Това може да се дължи на факта, че по-непослушните деца са по-конкурентни и амбициозни и поставят тези си качества над междуличностните отношения.

„Друго обяснение е това, че индивидите, които не се притесняват да нарушават правилата и да се опълчват срещу родителите си,  притежават също по-силна воля да застават зад собствените си интереси и цели – характеристика, която води до по-благоприятни доходи по-късно“, обясняват изследователите.


Източник: Dailymail.co.uk

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори