Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-08-20 08:48:45 +0300 Британската психоложка Анита Клиър препоръчва заниманията навън като начин да подпомогнете изграждането на характер у децата 10 активности за лятото, които изграждат детския характер

10 активности за лятото, които изграждат детския характер

10 активности за лятото, които изграждат детския характер 470 900
Британската психоложка Анита Клиър препоръчва заниманията навън като начин да подпомогнете изграждането на характер у децата

Изграждането на характер у децата се състои в това да помогнете на децата да се почувстват способни и компетентни, да усетят контрол върху това, което правят и чувстват, и че всъщност има значение какво постигат и изграждат. Дейностите, които сме събрали за вас позволят да си поставят цели, да планират стъпките за постигането им, да поемат рискове, да се изправят пред предизвикателства и да се учат от грешки. Това също означава да им помогнете да намерят начини да регулират емоциите си, да постигнат удовлетворение от свършеното и да натрупате щастливи спомени заедно, които може да им помогнат в трудни моменти.

Няма училищна занималня или клуб по интереси, които да постигнат същите резултати. Изграждането на характера се състои от множество преживявания, които комплексно доприинасят децата да могат да си кажат "Мога да се справя с това!" (или „Не съм се сблъсквал с това, но ще намеря начин!“). Но определено характерът не се изгражда със стоене у дома пред екрана на телевизора, компютъра или телефона. Ето това са 10 семейни дейности, които ще подпомогнат изграждането на характера у вашето дете. Забавлявайте се!

  1. Запалете лагерен огън. Оставете децата да съберат материалите за огъня, докато вие ръководите "конструкцията" и, ако считате за подходящо за възрастта им, позволете им да запалят огъня. Научете ги на основните правила за безопасност при боравене с огън  и какво да правят, за да го поддържат когато започне да угасва. След това си изпечете нещо лесно за хапване и поседете край него.
  2. Опънете палатка. Можете да го направите и в собствения си двор, ако имате такъв, или в близка планина или гора. Можете да го комбинирате с упражнението по палене на огън. 
  3. Играйте карти. Игри като "Гледай си работата", 3-5-8, сантасе са чудесен начин за да се забавлявате семейно, а за децата ще е полезно упражнение да се научат да губят.
  4. Направете нещо, което изисква кураж. Това може да е катерене (за деца най-добре това да стане в тренировъчна зала), гледане от високо (ако изпитва страх от височини) или нещо друго, което изисква малко смелост.
  5. Летен проект с инструменти. Нека децата се научат да боравят с инструменти като чук, отвертка, клещи. Могат да си направят ветропоказател, капан за сънища или нещо друго по собствено желание.
  6. Оставете децата да сготвят вечеря. Позволете им да планират вечерята, да изберат продуктите и да се развихрят в кухнята. Помагайте за по-сложните неща, ако е необходимо, но им оставете възможността да работят сами колкото могат повече.
  7. Напревете целодневен преход пеша или с колела. Комбинирайте го с пикник и посещение на някоя местна забележителност. 
  8. Гледайте залеза заедно. Намерете подходящо място с грасив изглед и се насладете на последните лъчи за деня. Гледайте как цветовете и температурата се променят и го запомнете завинаги.
  9. Направете нещо полезно за обществото. Станете доброволци в местна кампания, или почистете боклека пред блока си, или ремонтирайте детска площадка, която има нужда. Научете децата, че е хубаво да помагаме едни на други чрез личен пример.
  10. Направете си летен днневник на преживяванията. Вземете тетрадка и нека членовете на цялото семейство се редуват да описват вътре преживяванията ви заедно. Украсете я с изсушени цветя, снимки от разходки или сувенири, които ще пазят спомените ви живи.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори