Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-14 13:58:27 +0300 Ако детето ви гризе ноктите си, то не е единственото. Около 50% от децата между 10 и 18-годишна възраст гризат ноктите си понякога, а за много деца този навик започва дори в по-ранна възраст. Как да отучим детето да си гризе ноктите?

Как да отучим детето да си гризе ноктите?

Как да отучим детето да си гризе ноктите? 470 900
Ако детето ви гризе ноктите си, то не е единственото. Около 50% от децата между 10 и 18-годишна възраст гризат ноктите си понякога, а за много деца този навик започва дори в по-ранна възраст.

Това е един от най-често срещаните „нервни тикове и навици“ - категория, която включва също усукване на косата около пръстите, докосване на носа и смучене на палеца. Официално се характеризира като повтарящо се поведение, фокусирано върху тялото.

 

Докато някои деца си гризат ноктите, защото са капризни, други не знаят какво друго да направят, когато се чувстват тревожни. Гризането на ноктите може да бъде успокояващо. Но освен, че е неприятно да бъдете свидетели на този навик, гризането на нокти е възможно да причини известни щети на зъбите и ноктите на вашето дете. Така че, ако детето ви е особено агресивно, когато гризе ноктите си, е важно да коментирате проблема със зъболекаря си.

 

В по-голямата си част гризането на нокти не създава сериозни здравословни проблеми и обикновено не е признак на по-дълбоко вкоренен дискомфорт – това е само един малък нервен навик, който обаче често подлудява родителите.

Тъй като повечето деца в крайна сметка го надрастват, някои родители смятат, че най-добрият подход е просто да го игнорират. Ако гризането на ноктите е започнало съвсем неочаквано, помислете дали детето ви е било подложено на безпокойство или стрес. Имайте предвид, че дори някои положителни събития като записване в нов спорт или хоби или сдобиването с нов домашен любимец, могат да бъдат стресиращи за децата.

 

Ако възприемате гризането на ноктите като лош навик, има няколко начина да работите с детето си, за да обезкуражите такова поведение:

  1. Режете ноктите на вашето дете ежедневно. Изрязването на ноктите намалява повърхността под ноктите, което означава по-малко мръсотия и бактерии, които могат да попаднат в устата им. Погрижете се добре и за кожичките; бактериите могат да попаднат в кожата около нокътя и да причинят инфекция. Дръжте наблизо малка пила за нокти или нокторезачка. Понякога на леко отчупения нокът е трудно да се устои.
  2. Намерете заместител. Потърсете нещо полезно, което детето ви да успее да постави в устата си. За по-голямо дете може да е обичайна закуска от хрупкави моркови. Уверете, че не замествате гризането на нокти с похапване на захарни закуски, за да не замените един лош навик с друг.
  3. Дайте на детето си нещо друго, върху което да се съсредоточи. Намерете действие или предмет, които ще поддържат пръстите на детето ви активни. Подарете им „тревожно камъче“, което могат да държат в джоба си и да докосват, когато са неспокойни, или да стискат малка стрес топка. Това им позволява да се съсредоточат върху текстурата и усещането на предмета в ръцете им, вместо да се фокусират върху звука и усещането да хапят ноктите си.
  4. Изберете фин сигнал между вас двамата, който ще подтикне детето ви да спре да си гризе ноктите. Когато го забележите да хапе ноктите си, леко го докоснете по ръката или използвайте кодова дума, която ще го предупреди, че е започнало да го прави, без обаче да го съобщавате на всички останали. Това ще помогне малчугана ви да осъзнае по-добре кога подхваща вредния си навик – все пак толкова много от тези привички са несъзнателни.
  5. Създайте система за награди. Съставете таблица със стикери и отбелязвайте всеки ден, че детето ви не си гризе ноктите. Ако детето ви не може да изкара цял ден, разделете деня на по-малки периоди от време като „преди закуска“ или „късен следобед“. След като събере необходимото количество стикери, му дайте награда – например ходене до зоопарка за пет стикера
  6. Оставете естествените последици да се борят с този така неприятен навик. Имайте предвид, че естествените последици могат да бъдат добри учители. Ако детето ви от време на време причинява възпаление на пръстите си от прекалено агресивното гризане на ноктите си, болката вероятно ще го мотивира да спре да го прави, за да си спести неудобството.

 

Прекаленото внимание към лошите навици на детето ви вероятно ще има отрицателен ефект. Да го накажете или да го смутите не е ефективно средство в борбата с лошите навици. Помогнете на детето си да се справи с гризането на ноктите, но не се престаравайте твърде много, за да го спрете. Повишаването на тон и посочването на навика като отвратителен и гнусен също няма да помогне.

Бъдете търпеливи. Може да повдигате темата от време на време, като кажете например: „Забелязвам, че гризеш много ноктите си. Случвало ли се е децата в училище да забелязват?“ Споменаването, че други хора могат да го видят да прави това, може да го накара да осъзнае вредите от лошия навик.

По същия начин може да се обърнете към детето си с: „Изглежда, че пръстите те болят понякога, когато гризеш толкова много ноктите си. Иска ли ти се да не го правиш никога повече?“ Ако детето ви работи по отказване от навика, поработете заедно по изготвянето на план, който да му помогне. Опитайте се да идентифицирате „кодова дума“, която да използвате като напомняне или конкретна награда, ако успее да остави ноктите си достатъчно дълго да пораснат.

Отново, бъдете търпеливи. Гризането на ноктите се подобрява понякога, а след това отново се влошава. С течение на времето обаче този вреден навик на вашето дете вероятно ще отшуми.

Вредните навици трудно се прекъсват. Ако детето ви се натъжи, че отново е започнало да си гризе ноктите, напомнете му, че заедно ще се справите. И преди да се разочаровате, напомнете и на себе си, че това вероятно е само фаза.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори