Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-14 09:51:27 +0200 Свръхродителството се проявява, когато родителите се опитват максимално да контролират живота на детето си. Признаци, че сте свръхпротективен и свръхконтролиращ родител

Признаци, че сте свръхпротективен и свръхконтролиращ родител

Признаци, че сте свръхпротективен и свръхконтролиращ родител 470 900
Свръхродителството се проявява, когато родителите се опитват максимално да контролират живота на детето си.

Постоянното наблюдение, стремежът за инспектиране на всяка стъпка, която детето прави, да го предпазят дори от намек за физически или емоционален дискомфорт, са някои от признаците на свръхпротективните родители.

Тези действия обикновено произтичат от желанието на родителите да управляват собствения си дискомфорт, тъй като не могат да понесат мисълта, че детето им в даден момент ще се сблъска с провал, болка или друго неприятно усещане.

Но непрестанната свръхбдителност и прекомерният контрол могат да имат сериозни последици за детето, сред които забавяне на развитието на детето, липса на самостоятелност, неспособност за вземане на решения, непълноценна социализация и др. Ако някои от тези предупредителни знаци ви се струват познати, вероятно прекалявате с родителските си грижи и контрол спрямо детето:

 

  1. Постоянно се опитвате да наложите мнението си

Постоянната нужда да наложите мнението си може да сигнализира, че сте твърде придирчиви или твърде взискателни. Ако усетите, че спорите с 5-годишното си дете относно всяка част от менюто му за обяд или вечеря, или влизате в постоянно пререкание с вашето 15-годишно дете за начина, по който оформя косата си, ще му попречите да развие независимостта, от която има нужда.

 

  1. Вие микроуправлявате детето си

Изкушаващо е да решим, че нашият начин да изпълняваме различни задачи е най-добър и правилен, но това може да доведе до микроуправление на всяка стъпка на детето. Ако не успеете да позволявате на детето си да изследва нови възможности, да търси нови решения на проблеми, да греши, да опитва отново ще подкопаете самоувереността му. Вашата роля като родител е да давате насоки и да окуражавате детето, за да развие то самостоятелност и отговорност – умения, които са от ключово значение за развитието му.

 

  1. Не можете да понесете идеята, че детето ще се сблъска с провали в даден момент

Никой не обича да гледа как детето му се проваля, но ако го „спасявате“ всеки път, когато то се сблъсква с проблеми ще го лишите от възможността да се поучи от грешките си. Ако бързате да му кажете правилния отговор всеки път, когато се мъчи да измисли домашното си или се намесите при първия намек за провал, детето ви няма да развие умение да действа под напрежение, нито ще успее да си изработи механизъм за справяне с проблеми. А понеже вие сте създали усещането, че разрешаването на проблеми не е негово задължение, а задължение на някой друг, при неблагоприятна ситуация детето няма да има куража да разчита на себе си и на собствените си умения.

За децата е важно да правят грешки. Възстановяването от неуспех им предоставя възможности да открият как да правят нещата по различен начин в бъдеще.

 

  1. Тревожите се прекомерно

Ако сте единственият родител, който изглежда паникьосан от това, че детето му играе на катерушките на детската площадка, или мисълта, че вашето 13-годишно дете пресича улицата с приятели, ви ужасява, вероятно сте свръхпротективен родител.

Ако искате да помогнете на детето си да разгърне пълния си потенциал опитайте да овладеете собствените си страхове. Анализирайте ги – наистина ли всеки риск е толкова фатален, как ще се отрази на детето ми да премине през него, да го преживее. Бъдете предпазливи, давайте своите насоки, но се отнасяйте към детето си като умно, способно, компетентно. По този начин ще култивирате у него самоуважение и вяра в собствените способности.

 

  1. Опитвате се да контролирате как другите се отнасят с вашето дете

Ако усетите, че често се карате с учители, треньори, други родители за начина, по който се отнасят с вашето дете, това означава, че отново сте свръхпротективни. Да се ​​опитвате да упражнявате микроконтрол как другите хора се отнасят към вашето дете не е здравословно. За децата е полезно да участват в различни типове комуникативни ситуации.

 

  1. Нямате подходящи за възрастта на детето очаквания

Понякога свръхродителството произтича от твърде високите очаквания. Например, да накарате детето да участва в десетки дейности и дори да управлявате свободното му време, за да гарантирате, че то винаги е продуктивно.

В други случаи свръхродителството се получава, когато родителите имат твърде ниски очаквания. Родителите, които не вярват, че детето им е способно да се справя самостоятелно са склонни да правят всичко вместо него, като така подкопават неговата самоувереност и независимост.

 

  1. Прекалявате с грижите за детето си

Свръхродителството често изразява в прекомерна грижа. Ако не възлагате домакинска работа или не очаквате детето ви да бъде независимо, то няма да научи редица житейски умения. Лишаването на детето от отговорности само ще му навреди в дългосрочен план.

 

Да отглеждате детето си по начин, който ви спестява всякакво безпокойство, не е здравословно. Важно е да му предоставите свободата и възможността да бъде дете, да греши, да опитва, да полага усилия. Свръхродителството може да попречи на детето ви да изживее пълноценно детство, което ще го подготви да стане по-отговорен и способен възрастен.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори