Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-08-24 15:48:56 +0300 Четиво за уморени майки 10 начина да презаредим батериите си

10 начина да презаредим батериите си

10 начина да презаредим батериите си 470 900
Четиво за уморени майки

Вярвате или не, но дори и 5 минутки „само за мен“ понякога правят чудеса с натрупаната умора и стрес. Оказва се, че има 10 по-добри начина от това да се скриете в тоалетната.

 1. Потопете се в момента

Упражнявайте този лесен метод за медитация и го превърнете в част от ежедневната си рутина с приятно за вас занимание. Ето един пример за практикуването му. Трябва да вземете децата от училище в късния следобяд. Преди да тръгнете, изключете телефона си изцяло и си направете чаша чай. Седнете спокойно на масата, хванете чашата с две ръце и се потопете в момента – усетете аромата й, топлината, която се спуска по дланите ви, приятното усещане за сладка течност, която се стича в гърлото ви. Алтернативни идеи са наслаждаването на топлия душ или галенето на домашния любимец. Оставете се за 5 минути на сетивата си.

 

 1. Вдишайте любим аромат!

Носете любим аромат със себе си (не парфюм) в удобна за вас форма (ароматни пръчици, етерични капки или тампони, напоени с ароматни масла) и се наслаждавайте на аромата им, когато почувствате, че имате нужда. Хубаво е да познавате ефекта им, например:

 • Босилек – ободрява
 • Мента – освежава ума
 • Смирна/тамян – намалява безпокойството
 • Лавандула – подпомага концентрацията

 

 1. Избягайте в някоя книга

Някои изследвания показват,  че четенето на ум забавя ускорения сърдечен ритъм и спомага за отпускането на напрегнатата мускулатура.

 

 1. Енергизирайте се с прясно изцеден сок или смути

Прясно изцеденият сок, фрешовете и смутитата са чудесна идея за здравословно повишаване на нивата на енергия. Едновременно с това поемате добра доза витамини и можете да изпробвате любимите си вариации от плодове и/или зеленчуци, по ваш вкус!

 

 1. Опитайте природния лек!

Не става въпрос за бабешки лекове, а за връзката ни с природата. Намерете кътче, в което да можете да възобновите връзката си с нея – тревата в двора ви, в парка, някоедърво, което ви харесва, или ако сте в офиса просто се загледайте в синьото небе. След това поемете бавно и дълбоко дъх и се замислете за някой природен елемент, който е отражение на вашия характер.  Например: „Червеношийката има прекрасен ръждив цвят, а това е един от любимите ми“!

 

 1. Свалете си мобилно приложение

Вместо да прекарате 5 минути в социалните мрежи си свалете някое релаксиращо приложение. Има вариации от такива, които ви позволяват да слушате успокояващи звуци като шума на дъжда, ромоленето на поточе или песента на щурците до такива, които ви диктуват как да направите няколко лесни упражнения за отпускане в домашна или офис среда.

 

 1. Направете си кратка тренировка за повишаване на нивото на ендорфините

Движение, движение, движение! Повишения мускулен тонус носи със себе си и повишено ниво на ендорфините, а както знаем те ни карат да се чувстваме щастливи и удовлетворени. Ето как да постигнем това в рамките на 5 минути*:

 • Загряване: вдигайте високо коленете, едно след друго - 1 минута
 • Клекове - 30 секунди
 • Подскоци - 30 секунди
 • Планк - 30 секунди
 • Клекове - 30 секунди
 • Подскоци - 30 секунди
 • Планк - 30 секунди
 • Разтягане - 1 минута

*В случай, че не сте свикнали с физическо натоварване, изпълнявайте различните упражнения според вътрешното си усещане за натоварване и не прекалявайте!

 

 1. Нарисувайте спокойствието си

Оцветяването на книжки звучи детинско, нали? Съвременните арт терапии обаче са насочени към възрастните, където малка книжка за оцветяване пълна с геометрични фигури върши чудеса за свалянето на напрежението.

 

 1. Направете си импровизирано спа

Сещате ли се за онази маска за лице или коса, която си купихте преди време, но все не намирате кога да си я сложите? Или за бабините рецепти за чиста и сияйна кожа с малко яйца, мед и зехтин? Отделете си няколко минути, за да се освежите и да се почувствате по-добре в кожата си, независимо с подръчни или готови средства.

 

 1. Отворете ушите си за музиката

Откога не сте слушали музика? Пуснете любима песен или мелодия на слушалките, легнете в леглото или на дивана и прегърнете възглавницата.  3  до 5 минути по-късно ще сте гарантирано по-енергични! А защо да не потанцувате докато никой не гледа?

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори