Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-27 14:18:21 +0200 Трудно е да повярваш, че тези малки гукащи, сладки новородени бебчета разполагат с толкова остри и нащърбени нокти! Как да изрежем ноктите на бебето?

Как да изрежем ноктите на бебето?

Как да изрежем ноктите на бебето? 470 900
Трудно е да повярваш, че тези малки гукащи, сладки новородени бебчета разполагат с толкова остри и нащърбени нокти!

С все още некоординираните си движения те лесно могат да надраскат и себе си, и околните! Затова се налага още докато бебето е съвсем мъничко да станеш професионалист в рязането на най-малките нокти, които някога си виждала. 

 

Ноктите на новороденото
Новородените идват на бял свят с меки, гъвкави нокти, които растат удивително бързо и могат за нула време да станат доста остри. Това означава, че те лесно могат да се надраскат или издерат лицето си, така че ще трябва да се научиш как да поддържаш ноктите на бебето си чисти и къси.

Не е лесно да се опитваш да държиш едно сърдито и неспокойно бебе, но с правилната техника и подходящите инструменти това може да стане много лесно.

За да се справиш с предизвикателството трябва да започнеш да използваш специални бебешки ножици за нокти или бебешки нокторезачки - те са със заоблени върхове или миниатюрен борд, който предпазва от захващане на кожата в съседство. Някои родители предпочитат да използват и фини пилички за допълнително заглаждане на ръбовете след изрязване на нокътя.

 

Поискай помощ при подкъсяването на ноктите!
Подрязването на ноктите на малкото бебе е много по-лесно, когато е налице и друг възрастен, който да държи неподвижно бебето и да го разсейва. Друг вариант е да избереш момент, когато мъничето е спокойно или улисано в нещо - например докато спи или докато се храни.

 

Колко често трябва да ги режа?
Ноктите на ръцете растат особено бързо, така че ще трябва да бъдат подкъсявани повече от веднъж седмично. Ноктите на крачетата обаче растат по-бавно, така че няколко пъти месечно е добре.

 

Каква форма трябва да бъдат ноктите на моето бебе?
Бебешките нокти трябва да са прави, не ги режи прекалено дълбоко и избягвай изрязването около извивката на пръста му. Внимавай да не режеш странично ноктите на краката, защото това може да доведе до врастване и избягвай мушкането в страничните гънки между нокътя и кожата, тъй като това може да причини инфекция.

 

Как да отрежа ноктите на бебето си, без да стискам пръсти и пръсти?
Натисни възглавничката на пръста, така че кожата да се отдалечи от нокътя и дръж здраво ръката на бебето. Опитай се да не режеш твърде ниско (дълбоко), за да не нараниш тъканите под нокътя, тъй като раничката може да се инфектира.

Ноктите на новородените са толкова меки, че са склонни да се завиват надолу, затова невинаги е лесно да се установи коя част от нокътя все още е свързана с живеца. Не бързай и действай внимателно с ножицата (нокторезачката), така че да не нараниш нокътната плочка и тъканите под нея.

 

Ами ако го порежа?
Ако случайно порежеш кожата, не се притеснявай. Внимателно притисни парче чиста влажен памук върху порязаното, оказвайки лек натиск и кървенето скоро ще спре. В никакъв случай не използвай лепенка обаче, защото бебето може да я глътне по невнимание!

 

Не гризи бебешки нокти!
Не се изкушавай да захапеш ноктите на бебето си, за да ги скъсиш. Бактерии от устата могат да попаднат в кожни драскотини по ръцете на бебето и да предизвикат възпаление. Освен това при тази практика няма никаква видимост върху това, което правиш, и можеш спокойно да отхапеш повече отколкото е необходимо - все пак бебешкият нокът е много по-малък от един зъб на възрастен. 

 

Как мога да спра бебето да се драска?
За да възпрепятстваш бебето да се одраска самичко, използвай памучни бебешки ръкавички, или гащеризонче с цял ръкав. 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори