Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-02-02 17:25:53 +0200 Когато забременеят жените се стараят да се придържат към най-балансирания и здравословен начин на хранене, който ще е полезен както за техния организъм, така и за растящото в тях бебе. 7 храни, които да изключите от менюто си докато сте бременни

7 храни, които да изключите от менюто си докато сте бременни

7 храни, които да изключите от менюто си докато сте бременни 470 900
Когато забременеят жените се стараят да се придържат към най-балансирания и здравословен начин на хранене, който ще е полезен както за техния организъм, така и за растящото в тях бебе.

За да ви помогнем да се справите с нелеката задача да изберете подходящите храни днес сме ви приготвили списък с такива, които е важно да не консумирате по време на целия период на бременността.

 1. Определени видове риба

Когато сте бременна е най-добре да стоите далеч от тези две групи риби:

 • Риба, за която е известно, че съдържа високи нива на живак. Това включва големи риби като риба меч, акула, риба тон и скумрия. Живакът пряко въздейства върху правилното развитие на плода и е възможно да причини мозъчни проблеми. Шаранът съдържа умерени нива на живак, така че трябва да се консумира с повишено внимание – не повече от една порция на седмица.
 • Риба, уловена от местни реки, потоци и езера в близост до големи фабрики или други източници на замърсяване. Примерите включват сьомга, щука и пъстърва. Те могат да съдържат високи нива на полихлорирани бифенили, които също упражняват негативно влияние върху растежа на плода.

 

 1. Меки сирена

Меките сирена могат да съдържат Ешерихия коли или листерия – бактерии, които е възможно да причинят здравословни проблеми както на вас, така и на бебето. Примери за такива сирена включват рокфор, камамбер, горгонзола, фета, бри, ако са произведени от непастьоризирано мляко.

Решението е да изберете твърди сирена като швейцарското сирене или чедър, или да консумирате меко сирене само ако сте 100% сигурни, че е приготвено от пастьоризирано мляко.

 

 1. Пушени морски дарове

Тези деликатеси не са безопасни, освен ако не преминат през термична обработка поне на 80℃. Възможно е да съдържат listeria monocytogenes – бактериите, които причиняват листериоза, опасно състояние за вас и плода.

За да избегнете опасността от заразяване с листериоза, изберете консервирани морски дарове или такива, както вече споменахме, които са преминали през подходяща термична обработка.

 

 1. Напитки с високо съдържание на кофеин

Прекомерните количества кофеин са свързани с ниско тегло на новороденото, преждевременно раждане и дори спонтанен аборт, така че е важно приемът да се контролира. Една чаша кафе или чай на ден се счита за безопасна, но се опитайте да не приемате повече от 200 мг кофеин на ден. И не забравяйте, че зеленият чай и колата също съдържат кофеин, така че бъдете предпазливи и с тези две напитки.

Погрижете се да сте ежедневно хидратирани. Това помага на плода по-пълноценно да усвои необходимите хранителни вещества, а вас предпазва от инфекции на пикочните пътища и запек.

 

 1. Месни деликатеси и колбаси

Трябва да избягвате всички готови за консумация меса, известни също като деликатесни меса, тъй като те могат да съдържат бактерии, които причиняват листериоза. Примерите включват пушени меса, полуфабрикати за сандвичи, кренвирши и наденички.

Ако все пак се изкушавате да си хапнете, е важно да преминат термична обработка.

 

 1. Билков чай и билкови добавки

Всички считаме билките за едни от най-здравословните продукти на планетата и това е така в по-голямата си част. Въпреки това неинформираният прием на билки може да доведе до редица проблеми, сред които преждевременно раждане или аборт.

Към списъка с неподходящите за приемане по време на бременност билки спадат:

 • билките, които стимулират контракции на матката като мащерка, салвия, риган, женско биле, коприва. Подобно въздействие имат и някои подправки, ако се приемат в големи количества – шафран, карамфил, босилек, анасон, канела и др.;
 • билки, които влияят на хормоналния баланс като жълтият кантарион, черната боровинка, женшен, маточина и др.
 • билките със слабителни свойства като листата от алое вера;

Винаги прочитайте внимателно какви са свойствата на билката, която искате да консумирате в напитка или друга форма.

 1. Алкохол

Когато бременната жена пие алкохол той преминава свободно през плацентата. За разлика от възрастните при бебетата способността за преработване на алкохола е силно ограничена. Алкохолът е изключително опасен за плода, защото влияе върху развитието на клетките и затруднява усвояването на хранителните вещества и кислорода.

 

Моля, не забравяйте, че можете да имате индивидуална непоносимост към определени продукти. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар, за да сте сигурни, че осигурявате най-полезните за развитието на плода и за вашето здраве храни.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори