Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-19 10:42:30 +0300 Що се отнася до предимствата и недостатъците му за нашето здраве, слънцето всъщност има две страни: От колко витамин D се нуждаят децата?

От колко витамин D се нуждаят децата?

От колко витамин D се нуждаят децата? 470 900
Статия на Фармацевтичен сайт Pharmapedia.bg
Що се отнася до предимствата и недостатъците му за нашето здраве, слънцето всъщност има две страни:

Особено през зимата, слънчев, светъл ден повдига настроението ни многократно. Но дори и тогава, например при каране на шейна, сноуборд или ски в планината, кожата трябва да бъде добре защитена от UV радиация и риска от слънчево изгаряне. И особено бебетата и малките деца трябва да имат възможно най-малко пряк слънчев контакт, за да предпазим кожата им.

Има обаче една уловка, че дрехите и евентуално слънцезащитните продукти предпазват от UV радиация, но също така означава, че витамин D не може да се синтезира от кожата.

 

Витамин D: Важен за здравословния растеж

Витамин D е от съществено значение за образуването и поддържането на здравето на костите. Много метаболитни процеси в човешкия организъм се нуждаят от слънчевия хормон – например функцията на мускулите и имунната система. Също така е важен за формирането и здравината на зъбите и има защитна функция за нервните клетки в мозъка.

За съжаление начинът ни на хранене не може да ни осигури достатъчно витамин D. За да може тялото да го произвежда сам, то се нуждае от слънце. Защото 80 до 90 процента от витамин D се произвежда от нашия най-голям орган, кожата. Ако кожата влезе в контакт с достатъчно слънце, тялото образува витамин D и го канализира в червата, костите или мускулите. Храната допринася с много по-малка част за това. Адекватното снабдяване с витамин D е от съществено значение, особено за децата. Той също така гарантира, че достатъчно калций и фосфат са включени в костите и че те остават здрави. 

Особено през първата година от живота си децата се нуждаят от допълнителен витамин D за нормалното формиране на костите, тъй като все още не могат да произвеждат достатъчно от него чрез кожата или да пеимат чрез храната. Резултатът от липсата на витамин D e рахит и изоставане в растежа. Следователно е необходим допълнителен прием на витамин D.

 

Слънчевият хормон важен за здравите кости

Поради това бебетата и малките деца получават витамин D под формата на таблетки или капки. Препоръчва се 400 до 500 международни единици дневно от края на първата седмица на живота до първия рожден ден. За втората година от живота се препоръчва да се продължи приема през зимните месеци. 

Мерната единица „Международни единици“ е съкратена на опаковката на лекарството или хранителната добавка като IE или IU, а 1 международна единица (1 IU) съответства на 0,025 микрограма от активното вещество. Децата, които трябва да приемат определени лекарства, може също да се нуждаят от по-високо снабдяване с витамина, като малки пациенти с епилепсия, например.

От двегодишна възраст здравото дете обикновено вече не се нуждае от добавки с витамин D, защото кожата му вече може да произвежда самия витамин. Поради тази причина децата трябва да имат повече упражнения на чист въздух, при което детето е изложено на слънце, и диета, съдържаща витамин D:

  • масло,
  • яйчен жълтък,
  • авокадо,
  • мазна риба ( скумрия, сьомга, херинга)
  • и мляко, което между другото съдържа до десет пъти повече витамин D през лятото, отколкото през зимата, тъй като кравите прекарват по-дълго време на пасището и на слънце.

Бременните жени и кърмещите майки също могат да спазват тези препоръки. През лятото метаболизмът на бременната жена произвежда достатъчно витамин D. Същото важи и тук: трябва да прекарват време на слънце всеки ден, между пет и десет минути около обяд, като оставят поне лицето и ръцете непокрити от дрехи и не използват слънцезащитен крем през това време. От октомври до март ъгълът на падане на слънцето е твърде малък, за да стимулира образуването на витамин D през кожата. Ако нивото на витамин D е твърде ниско по време на бременност, гинекологът може да препоръча прием на добавка.

Попитайте фармацевт или лекар за съвет.

 

Tаблетки или капки?

Даването на витамин D на малки бебета под формата на капки е по-популярно, а и по-гъвкаво за дозиране. На опаковките на продуктите обичайно е посочено, колко IU се съдържат в една капка, така че дозата (броят капки) трябва да се изчисли според това. Можете да попитате и фармацевтите в аптеката, колко капки е дозата за продукта, който използвате.

При по-големи деца и възрастни, може да се прилагат таблетки и капки, според това, кое е по-удобно на пациента.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори