Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-26 17:19:58 +0300 Въпросът как да се грижат за зъбите на децата си винаги е гореща тема за родителите. Голямото приключение – миене на зъбките и посещение при зъболекаря

Голямото приключение – миене на зъбките и посещение при зъболекаря

Голямото приключение – миене на зъбките и посещение при зъболекаря 470 900
Въпросът как да се грижат за зъбите на децата си винаги е гореща тема за родителите.

Любимият зъболекар на социалните медии д-р Милад Шадрух, известен още като Пеещия зъболекар, отговоря на някои от най-честите питания на родителите.

 

Кога трябва да започна да мия зъбите на детето си?

Трябва да започнете да миете зъбите на децата веднага щом забележите, че се появят. Не е задължително да използвате четка за зъби. Можете дори да извършите процедурата като увиете пръста си в марля, изстискате мъничко подходяща за възрастта паста за зъби и започнете да изтърквате венците и зъбчетата.

Колко време трябва да го правите? Докато покриете зъбите със слой паста за зъби. Основната ви цел е да осигурите някаква защита на зъбите, детето да свикне с усещането за допир до венците и зъбите. И дори преди зъбчетата да започнат да изникват, не е лоша идея да масажирате венците, защото така мъничето по-лесно ще свикне с докосването на вътрешността на устата.

Има наистина добри бебешки пасти, съдържащи успокояващи гелове, които значително да помогнат при никненето на зъби.

 

Истинска борба е да накарам детето да си измие зъбите. Какво мога да направя, за да го насърча?

Успехът с миенето на зъбите в ранните години е свързан с това да направите процеса забавен. Опитайте да миете зъбите на детето в момент, когато си играе щастливо и е разсеяно.

Друга идея, която да опитате, е да го оставите да мие вашите зъби, ако ви позволи вие да миете неговите. Има елемент на разсейване – детето е толкова концентрирано върху миенето на вашите зъби, че ще имате възможност да почистите пълноценно неговите.

Важно е да наблюдавате миенето на зъбите до 7-годишна възраст, но е задължително да го правите до около 4-годишна възраст. В тази възраст децата се научават да контролират четката за зъби, спокойно може да ги оставите да се пробват сами в миенето, но и е лесно да се притечете на помощ, ако е необходимо.

Любимата играчка на детето също може да ви помогне в нелеката задача. Отново, доза разсейване ще направи миенето на зъбките по-забавно.

И нещо още по-увличащо. Превърнете устата на детето в място за приключения. Например, кажете, че устата се е превърнала в къщичка.  Първо почиствате мазето (долните зъбки), после и тавана (горните зъбки), продължаваме с градинката (например, езика) и така измисляте интересно описание на всяка част от устата.

Формулата е забавление, малко разсейване и много окуражаване. Готово, работата е свършена!

 

Детето ми има орална чувствителност и не обича да си мие зъбите. Какво мога да направя, за да му помогна?

Децата с орална чувствителност имат непоносимост към няколко неща.

На първо място е самата четка и усещането от докосването на космите на четката до зъбите им. Вместо четка използвайте пръста си, увит в марля или се сдобийте със силиконова четка. Усещанията за детето ще бъдат съвсем различни.

На второ място е пастата за зъби и по-точно вкусът или разпенването. А понякога и двете. Опитайте паста за зъби без вкус, така че типичният натрапчив ментов вкус да не е на лице. Разпенващият елемент се нарича SLS – натриев лаурил сулфат – има го в доста продукти като душ гелове, шампоани и др. Ако пастата за зъби не съдържа SLS, при миенето няма да се образува пяна, така че детето може би ще я сметне за по-приемлив вариант.

 

Зъбите на детето ми са обезцветени. Какво означава това?

Могат да се появят белези по зъбите и промени в цвета – белите петна по зъбите са най-често срещаното явление. Те могат да индикират следните неща:

  • Признак за ранен кариес. Затова е наистина важно да поддържате добра устна хигиена на детето, да използвате качествена паста за зъби и да се консултирате със зъболекар.
  • Наличие на много флуорид. Могат да се получат малки петна, които зъболекарите наричат флуороза. Отново, споменете го на вашия зъболекар, уверете се, че поддържате зоната наистина, наистина чиста и използвайте по-малко количество пастата за зъби, така че детето ви да не поглъща много флуорид. Не е изключено оцветяването да се дължи на храна или на бактерии.

Нещо, за което трябва да внимавате, е промяната на цвета на зъбите. Ако всички зъби имат леко сив оттенък, това може да е просто естественият цвят на зъбите. Ако обаче един зъб изглежда по-сивкав от зъбите до него, това може да означава, че зъбът е имал лека травма. Така че отново обсъдете с вашия зъболекар.

 

Притеснявам се, че зъбите на детето ми са криви. Как да постъпя?

Дупките между млечните зъби или изкривяването на зъбите всъщност не е причина за притеснение. Това не е нещо, което бихме третирали и може дори да видите известно решение с израстването, когато и челюстта на детето се развива.

Това, което може да засегне постоянните зъби е ранната загуба на млечни зъби, например чрез травма.

По принцип постоянните зъби използват млечните зъби като ориентир къде трябва да се покажат. Ако загубите млечен зъб рано, постоянният зъб губи своята навигация. Може да се забави изникването и/или да излезе в погрешна позиция. Това са проблеми, с които можем да се справим на по-късен етап.

Типичен признак на избиването на зъбчетата е известното подуване около венците. Няма повод за притеснение, венците ще се оправят, когато зъбчетата пробият.

 

Трябва ли да се притеснявам, че детето ми скърца със зъби?

Скърцането със зъби при деца е сравнително често. Въпреки че е доста смущаващо и може да бъде наистина силно, това не е състояние, което обикновено има нужда от медицинско решение. Все пак не е лошо да го коментирате със зъболекар.

 

Как да постъпя, ако детето ми се страхува да отиде на зъболекар?

Страхът от зъболекаря не е нещо, с което се раждаме. Придобиваме повечето страхове от лош опит, от нашите родители или от нашите връстници. Така че първо се постарайте да заведете детето на зъболекар възможно най-рано, за да се увери то, че мястото не е страшно. Повечето зъболекари дори насърчават идеята децата да посещават зъболекарски кабинет дори преди да навършат една година. По този начин детето ще свикне с обстановката, звуците и миризмите на клиниката. А също така ще имате възможност да получите полезни съвети за оралното здраве на детето.

Друго нещо, което може да направите, е да разиграете с детето си какво е да посетите зъболекар. Направете го като игра – отворете устата, пребройте зъбите си, разкажете как ще бъде излекувано болното зъбче, ако има такова. Всички тези процеси са странни за вашето дете, така че би било чудесно да ги практикувате у дома.

 

Материалът е адаптиран от www.bbc.co.uk.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори