Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2015-12-07 12:33:37 +0200 До каква степен отношенията с бащата влияят на момичето и най-вече на момчето? Баща и дъщеря или баща и син

Баща и дъщеря или баща и син

Баща и дъщеря или баща и син 470 900
До каква степен отношенията с бащата влияят на момичето и най-вече на момчето?

До каква степен отношенията с бащата влияят на момичето и най-вече на момчето? Как се оформят сексуалната идентичност, характера, емоциите и цялостното развитие на децата в зависимост от типа баща, който имат?

Как детето формира фигурата на бащата?

Важна роля в този процес играе майката. Тя е тази, която прекарва най-много време с бебето, така че тя е отговорна за това как и какво говори на детето за баща му. Постепенно, чрез думите на майка си, бебето ще разбере по-добре каква е ролята на бащата в семейството. Бебето също ще разбере какви са отношенията на майката с бащата, което е от изключителна важност. В идеалния случай, бебето ще разбере, че любовта свързва родителите му. Ако този процес бъде изпълнен правилно, бебето ще потърси удовлетворение от връзката с бащата, когото ще свързва със сигурност и любов.

Защо е важно присъствието на бащата в семейството?

Бащата играе регулаторна роля в отношенията на детето с майката. С присъствието и намесата на бащата детето ще разбере, че има и друг, освен майката, на когото може да се облегне, винаги когато има нужда от това. По този начин бебето ще успее да се измъкне от прекалената привързаност само към майката и от усещането, че е по-желано от нея. По същия начин, майката ще се отърси от чувството, че може да получи удовлетворение единствено от връзката си с бебето и ще се обърне към бащата, за да постигне личен баланс. За да бъдат брачната връзка и отношенията между всички членове на семейството възстановени, бащата трябва да направи така, че присъствието му да е значимо, както за бебето, така и за майката.  Ако той отсъства (не само като физическо присъствие, но и по отношение на участието в отглеждането и възпитанието), връзката на майката с детето става задушаваща и проблематична.

Баща и дъщеря                                                                                           

Момичето иска да порасне и да се превърне в жена, харесвана от баща си. Той е нейният модел и това е съвсем нормално. Бащата, който е близо до дъщеря си и в същото време има добри отношения с майката, дава на дъщеря си сигурност и безопасност - емоции, които ще я следват през всичките й възрасти и ще й дадат солидна основа на предстоящите отношения с противоположния пол. Чрез добри отношения с бащата момичето съзрява, изгражда самочувствие и добра представа за себе си. Докато расте, изразява желанието си да се бъде харесвана, без да провокира интерес. Добрите отношения с бащата гарантират, че момичето ще се развива без страх от това, че ще бъде отхвърляна или използвана.

Баща и син                                                                                                                                                                                 

Изграждането на сексуалната идентичност на момчето зависи основно от отношението му с бащата. Сексуалната идентичност и появата на типично мъжките интереси у момчето се определят от дълбочината на връзката, която то има с бащата още от самото начало. Когато бащата е близък със сина си, това му помага при половата му идентификация, и в същото време му позволява да се отдалечи от желанието да поддържа отношения почти изцяло само с майката. Бащата трябва да е активен още от самото начало, от ранна детска възраст, а взаимодействието с детето трябва да се осъществява на дневна база, интензивно и систематично.

Какво се случва, когато момчето няма близки отношения с бащата?

- Бащата, който е дистанциран, или бащата, който не се интересува и не участва достатъчно във възпитанието, наранява сина си, което неминуемо води до емоционални увреждания.

- Момчето ще започне да се бори за признание от бащата. Резултатите – нещастно дете с ниско самочувствие и трудности не само по време на израстването си, но и по време на съзнателния си живот.

- За да може момчето да се изгради мъжествеността си, то се нуждае от мъдрост, стабилно и интензивно участие на бащата в живота му. Ако това не се случи, мъжествеността на детето ще бъде непълна.

- Освен това, когато момчето расте с отсъстващ баща, то постоянно ще се чувства нестабилно, без подкрепа и с липсващи вътрешни структури. Докато расте, няма да успее да се съсредоточи върху определена цел, да предприема инициативи, да прави избори, да бъде в състояние да разграничи своите желания и да ги архивира в съзнанието си. Ще бърка любовта с логика, сексуалното желание с необходимостта от нежност и приемане. В резултатът, момчето няма да бъде в състояние да направи преценка с ясен, самостоятелен, зрял, уверен поглед на неговите приоритети, нужди и желания.

- Момчето, което расте в среда с баща, който не го подкрепя него и майка му, може да се превърне в един напълно дезорганизиран човек. Може да насочи енергията си сексуални завоевания, за да спечелят така нужните му спокойствие и увереност или към интензивни физически упражнения, за да контролира физиката си, след като не успява да контролира всичко останало, което го вълнува. Хората в тази категория отричат ​​любовта и разбирателството като нормален начин на живот, на който те имат право да и могат да извоюват.

- Лошата връзка с бащата може да насочи детето изцяло към майка му. Това е още по-силно, когато бащата е изоставил детето и майката е единствената, отговорна за възпитанието на малчугана. Той може да израства много повече като възрастен, отколкото като дете, знаейки, че винаги трябва да е на линия при евентуален семеен проблем, без да показва личните желания, нужди, амбиции.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори