Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-08-05 15:05:33 +0300 Мечтаем децата ни да са щастливи, вдъхновени, удовлетворени, отговорни, самостоятелни, самоуверени... Децата като огледало на родителя

Децата като огледало на родителя

Децата като огледало на родителя 470 900
Статия на Академия за родители
Мечтаем децата ни да са щастливи, вдъхновени, удовлетворени, отговорни, самостоятелни, самоуверени...

Темата за родителството и изграждането на щастлива семейна среда са сред най-важните теми за Елена Атанасова в последните 11 години. Когато става съпруга и майка, тя не спира да експериментира, да участва в обучения по темата за родителството, да изучава и прилага нови и нови подходи. С течение на времето у нея започва да назрява желанието да съдейства с натрупания си опит и знания на колкото се може повече семейства, за да ги подпомага в стремежа им да бъдат по-успешни и удовлетворени в ролята си на родители.

Силвия Андреева се занимава с обучение на възрастни от повече от 15 години. С родителството се сблъсква с раждането на големия й син през 2004 г. Още тогава започва да се интересува от различните подходи в родителството и да търси отговори на стотиците въпроси, които изникват пред нея по пътя на опознаването на детския светоглед.

 

Мечтаем децата ни да са щастливи, вдъхновени, удовлетворени, отговорни, самостоятелни, самоуверени... А знаем ли къде е нашата роля във всичко това? Защото тя е огромна както по отношение на личния ни пример, така и в обратната връзка, която им даваме всеки ден, всеки час.

 

Случва се така, че в стремежа си да осигурим на нашето дете всичко, от което смятаме, че то има нужда, за да бъде щастливо и успешно, ние повече изискваме, критикуваме, обвиняваме, дори омаловажаваме неговите занимания, мечти, успехи. Защото децата също имат своите мечти. Те са личности, които трябва да следват себе си, а няма как да се научат да го правят, ако постоянно ги товарим с нашите очаквания към тях или правим нещата вместо тях, отнемайки им тяхното пространство на опитност.

 

Конфликтите са нещо неизбежно в общуването ни с децата и колкото и некомфортно да се чувстваме в такива случаи, в тях няма нищо страшно. Важно е обаче как отработваме подобни ситуации, защото това до голяма степен задава посоката, по която детето ще тръгне и ще се изгради като възрастен – склонност към подчинение или стремеж към свободолюбие.

 

Защо детето е наше огледало и учител? Как да реагираме в конфликтни ситуции? Когато детето действа по начин, който е неудовлетворителен за нас, къде да търсим причината? Как да вдъхновяваме децата си? Защо конфликтите ни с децата са шанс да променим себе си и как да се възползваме от този шанс? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Елена Анастасова и Силвия Андреева:

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори