Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-20 11:29:32 +0300 Необходимо е специално внимание, когато решите да включите меда в диетата на детето. Защо на децата до 12 месеца не трябва да се дава мед?

Защо на децата до 12 месеца не трябва да се дава мед?

Защо на децата до 12 месеца не трябва да се дава мед? 470 900
Необходимо е специално внимание, когато решите да включите меда в диетата на детето.

Много родители се чудят защо храна, толкова питателна като мед, не трябва да се консумира от бебета преди навършване на първата им годинка.
Диетолозите обясняват, че причината за това ограничение е потенциалното съдържание на спори на бактерията Clostridium Botulinum, която причинява ботулизъм. Консумацията на мед е свързана с детския ботулизъм. Известно е, че спорите на тази бактерия се неутрализират от стомашните киселини. Въпреки това секреторните клетки на стомаха на бебето не отделят достатъчно количество киселина, за да елиминират спорите. Това означава, че бебетата нямат механизъм за справяне с бактерията.


Какво е ботулизъм?

Ботулизмът е заболяване дължащо се на тежко токсично отравяне, причинено от горната бактерия, която произвежда мощен токсин. Ботулиновият токсин причинява мускулна парализа. Сред тези мускули е и сърдечният. Дори в много малки количества (<1 mg) токсинът е смъртоносен за хората. При детския ботулизъм времето на инкубация на заболяването варира от 12 до 36 часа. Първият симптом обикновено е запек, последван от обща слабост, затруднено движение на главата и затруднено хранене (т.нар. синдром на отпуснатото бебе). Крайният изход може да бъде летален, ако детето не бъде поставено на командно дишане.
 

Освен в меда ботулиновият токсин може да се съдържа още в следните храни:

  • домашно приготвени колбаси
  • консерви (месни, зеленчукови, компоти, сладка и др.)
  • ферментирала риба

 

Затова е необходимо да съблюдавате основните правила при захранване на бебетата и да въвеждате по-рисковите или тежки храни едва след първата годинката, когато храносмилателната система на децата се счита за достатъчно развита и узряла.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори