Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-03-09 09:15:13 +0200 Помага да бъдат здрави, концентрирани и в настроение Защо сънят е полезен за децата

Защо сънят е полезен за децата

Защо сънят е полезен за децата 470 900
Родителите са напълно наясно, че липсата на сън се отразява на лошото настроение на децата, на поведението и ученето.

Според последните изследвания на педиатрите сънят е важен и за здравето. Когато децата са отпочинали, рискът от затлъстяване и развитие на диабет се редуцира, подобрява се концентрацията и  усвояването на нови знания. Сънят е също толкова важен, колкото храната и движението. Учените неотдавна показаха как сънят позволява на мозъчните клетки да се освободят от вредните неща всяка нощ, как „изчистват” болестотворните токсини. Най-впечатляващото в това изследване е колко бързо децата могат да влязат в опасна зона. Последствията от липсата на сън могат да станат видими само след 4 нощи, в които детето не е спало достатъчно. Това сочат данните от проучване на Dalhousie University в Нова Скотия. Липсата на сън може да се появи, когато децата са будували повече през някой уикенд, имали сте гости, или пък сте им позволили да гледат до късно телевизия. „Очаквахме, че ще има разлики в състоянието на децата, които са спали по-малко – обяснява един от авторите на изследването Пени Коркъм  . – Но откритието, че липсата на сън им влияе дори и при толкова кратък период, беше изумително.” „Някога е трудно да разпознаете, че детето е уморено след деня, прекаран в училище и вечерните занимания, последствията от това, че сте позволили да използват електронни устройства в леглото”, обяснява Джоди Миндел, директор на Център по сън в Детската болница във Филаделфия.  Специалисти обобщават причините, според които нуждата от сън е особено важна за децата.

1.Помага за растежа

Сигурно има сутрини, в които ви се струва, че детето ви е пораснало през нощта,  и вероятно сте прави. „Хормонът на растежа се отделя основно по време на дълбок сън”, обяснява Джудит Оуенс, директор на центъра по сън в Детския национален медицински център във Вашингтон.  Неслучайно бебетата прекарват 50% от времето в дълбок сън, за който смята, че е важен за нормалното развитие на детето. Италиански изследователи, които проучвали деца с дефицит на хормона на растежа, установили, че спят много по-малко отколкото останалите деца.

2. Полезен е за сърцето

Експертите проучват как сънят влияе върху децата – предпазва ги от съдови увреждания заради циркулиращите хормони на стреса и артериалната стена. "Децата, които имат нарушен сън, са в състояние на мозъчна превъзбуда и това се повтаря много пъти през нощта – обяснява Джефри Дърмър, специалист по съня и изследовател от Атланта. - Нивото на кръвната захар и кортизола  при тях остава високи по време на сън. А  това са фактори, които се свързват с развитието на диабет, наднормено тегло и дори заболявания на сърцето”.

3. Влияе на теглото

Връзката между недостатъчното количество сън и затлъстяването при децата се наблюдава още от най-ранна възраст. Според изследване на Детската болница в Пенсилвания родителите, които са научени да разпознават признаците на глад от стресовите фактори и успокояват бебетата не като ги хранят, а като ги гушкат и люлеят, след това се радват на деца, които спят безпроблемно и не са с наднормено тегло. Обучението стартира, когато бебетата са само на 2 седмици, като  изследователите наблюдават пеленачетата в продължение на цяла година. Според данните тогава, когато родителите усвоят тези техники и разпознават кога детето е гладно или не е, нещата се получават по-добре. „Ние показваме на какво могат да бъдат научени бебетата  още в първата си година”, обяснява  Йън Пол, професор по педиатрия в Колежа по медицина в Пенсилвания.  Връзката между съня и теглото е с ефекта на снежната топка. Когато сме яли достатъчно, за да се почувстваме сити, клетките отделят хормона лептин, който дава сигнал на мозъка да спре храненето. Липсата на сън обаче може да повлияе на хормона и така децата винаги да са гладни. „С течение на времето колкото повече сън не достига на децата, те толкова повече пълнеят”, коментира Дорит Корин, педиатър ендокринолог и изследовател в университета в Чикаго. Децата, които са преуморяват често, също хапват различно количество от тези, които са отпочинали. „Изследването показа, че децата, както и възрастните, наблягат на високовъглехидратни или мазни храни, когато са уморени. Освен това, когато не са си доспали малчуганите не се движат достатъчно, горят и по-малко калории”, споделя Корин.

4. В борба срещу инфекциите

По време на сън, децата, а също и възрастните, произвеждат протеини, известни като цитокини – те помагат на тялото  да се пребори с инфекции, вируси и стрес. Цитокини са и отговорни за това да ни се спи повече. Неслучайно, когато се разболеем, се чувстваме уморени и ни се спи. Липсата на достатъчно количество сън влияе върху количеството цитокини. Доказано е, че възрастните, които спят по-малко от 7 часа на нощ, три пъти по-често боледуват от останалите, които компенсират с поне 8 часа. За малките деца това не е проучено добре, но при тийнейджърите връзката между болестите и малкото часове сън през нощта е доказана. 

5. Намалява риска от инциденти

Децата се движат по-тромаво и хаотично, когато не са се наспали и това ги прави податливи на инциденти. Според изследване с китайски малчугани тези, които спят по-малко от 9 часа на нощ, по-често са преживели наранявания и са търсили медицинска помощ. 91% от децата, които са имали една или две травми за период от една година, са прекарвали в сън по-малко от 9 часа.

6. Благоприятства концентрацията

Децата до 3 г., които спят по-малко от 10 часа на ден, три пъти по-често могат да развият хиперактивност  на 6-годишна възраст.  „Симптомите на недоспиването и синдрома на дефицит на вниманието включват импулсивност, разсеяност, си приличат”, коментира Оуенс. С други думи когато децата са уморени могат да бъдат разсеяни и хаотични, без да имат и синдром на дефицит на вниманието. Има много деца с объркани диагнози, но за да бъде уточнено, трябва да се отхвърли липсата на достатъчно сън  като причина. За децата в училищна възраст изследователите смятат, че е добре да се добавят 27 допълнителни минути сън на нощ, което ще им помогне за по-доброто настроение и концентрация по време на занимания. „Децата с дефицит на вниманието също се влияят от липсата на сън. Родителите на малчугани с подобна диагноза свидетелстват, че децата им имат повече  проблеми със заспиването отколкото другите”, допълва Оуенс.

7. Съдейства за ученето

Когато спи, бебето може и да изглежда спокойно, но мозъкът му работи през цялата нощ. Изследователите от Медицинския център към университета в Колумбия доказват, че новородените всъщност учат насън. Учените започнали да пускат определени звуци на заспиващи бебета, а след това нежна струя въздух около очите им. След 20 минути новородените, които били на по един-два дни, вече предусещали връзката между мелодиите и въздуха и отваряли очички. И защо докато спят, бебетата потрепват лекичко? Вероятно така нервната им система тества връзката между  мозъка и мускулите.  
Сънят помага на децата да учат - образователните експерти смятат, че подремването по обяд върши чудеса. Учените от университета в Масачузетс  показали на  40 деца в предучилищна възраст как да играят игра за развиване на паметта. След това в рамките на една седмицата децата спели по обяд средно около 77 минути, а на следващата седмица – не лягали да спят.  Когато оставали будни, забравяли 15 % от това, което учели, но когато подремвали запаметявали всички. Децата се представяли по-добре в играта не само в деня, в който спели по обяд, но и на следващия.

За повечето семейства да се наспиват добре не е лесна задача, тъй като родителите работят дълги часове, децата имат извънучилищни занимания, в детските стаи е пълно със всякаква електроника и се купуват все още нови и нови неща.  Според учените обаче съвременните малчугани спят все по-малко отколкото им е нужно. Затова трябва да положим усилия и да ги слагаме да спят навреме, за да помогнем за доброто им развитие и здраве.

Съвети за по-добър сън

  • Насърчавайте децата да се успокояват сами. Не оставяйте детето да заспи на столчето за хранене, по-добре го слагайте в леглото, докато е още будно. Когато бебето навърши 3 месеца, не скачайте веднага, когато то започне да плаче, оставете го да се успокои. На 6-месечна възраст повечето деца би трябвало да спят през цялата нощ. Ако се събуди обаче, не ставайте веднага, изчакайте го да се опита да се успокои само.
  • Създайте режим. Добре е децата да имат ритуал за сън още от 3-месечна възраст, който трябва да продължава не повече от 30-40 минути, като в това време се включва и къпането, обяснява доктор Миндел. За децата, които са по-малки от  10 г., лягането трябва да става преди 21 ч. „Децата, които лягат след 21 ч. заспиват по-трудно, будят се по-често през нощта и не се наспиват толкова добре”, обяснява тя.  Можете да помогнете на мъниците да заспят по-лесно като им пускате успокоителна мелодия – шум на вълни или нещо подобно, да им давате любимите плюшени играчки или одеалца.
  • Спокойна обстановка – опитайте се да я създадете в стаята, където заспива детето. Поддържайте еднаква температура и ниво на осветление, дори и през ваканциите, съветва Дърмър. Изгасете екраните, защото според изследователите светлината от мониторите не е полезна. Само 2 часа прекарани пред подобен екран преди лягане намаляват нивото на мелатонина – веществото, което се отделя вечерно време и дава сигнал на тялото за покой. Затова още след вечеря изключете телевизори, таблети, компютри и телефони.
  • Разказвайте или четете приказки. Това стимулира децата да учат нови неща, освен това им помага да се отправят по-бързо в страната на сънищата. „Всички дейности, свързани с четенето, се смятат за релаксиращи”, обяснява Майкъл Грейдисър, психолог в университета Flinders в Аделаида, Австралия.
  • Следете по колко часа спят децата. Можете да проверявате и водите статистика по колко часа децата прекарват в сън, особено ако сте забелязали тревожни симптоми. „Понякога родителите не намират връзка между нервните сривове на децата през деня и липсата на достатъчно сън – коментира Анси Люис, от White Plains, Ню Йорк. – Но ако проследят по колко часа децата изкарват в сън и видят, че не са достатъчно, могат да започнат да ги слагат по-рано в леглото. Проблемите ще намалеят значително.”

 

Източник: Parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори