Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-11-19 12:51:45 +0200 Каква е тайната в отглеждането на добри деца? Трудно е да се даде конкретен отговор на този въпрос. Какви са тайните на възпитанието и как да отгледаме добри и възпитани деца?

Какви са тайните на възпитанието и как да отгледаме добри и възпитани деца?

Какви са тайните на възпитанието и как да отгледаме добри и възпитани деца? 470 900
Каква е тайната в отглеждането на добри деца? Трудно е да се даде конкретен отговор на този въпрос.

Сайтът Hackspirit е събрал няколко основни принципа, които могат да ви бъдат от помощ в изпълнения с препятствия свят на родителите.

Сигурно познавате родители, които успяват да възпитат всяко от децата си по един и същи, успешен начин. Как го правят? Какви са техните тайни техники? Използват ли някакви секретни методи, за които не подозирате?

По всяка вероятност, да!

Ето кои са 5-те основни правила, които добрите родители използват, за да възпитат добри деца.

1) Прекарвайте качествено време с тях

Това може би е най-важната част от възпитателния процес. Прекарвайте качествено време с децата си, регулярно, независимо колко натоварен може да се окаже графикът ви. Разпитвайте ги за това, което се случва с тях, допитвайте се до мнението им, разберете как виждат света около себе си и не забравяйте да слушате активно (с внимание и разбиране!) това, което имат да ви кажат.

Изследване на университета в Уоруик показва, че децата, които са прекарвали повече време с родителите си, показват по-добри резултати на академичните тестове.

Времето заедно играе ключова роля за развитието на вашите деца, като същевременно ви помага да ги опознаете като личности. Не на последно място, времето заедно им показва колко много ги обичате и как се вълнувате от техния вътрешен свят.

 

2) Покажете им другата гледна точка

Всички деца се вълнуват и симпатизират на хората от непосредственото им семейно и приятелско обкръжение. Добрите родители разбират това и необходимостта да покажат на децата си, че човек може да се вълнува и сближава с други хора, които не са непосредствена част от техните социални, географски или културни кръгове.

Покажете на децата си, че могат да разглеждат ситуациите от чужда гледна точка, разкажете им за емпатията и не забравяйте да дадете своя личен пример.

 

3) Превърнете благодарността и услужливостта в част от ежедневието

Проучванията показват, че най-ефективният начин да бъдем съпричастни, прощаващи и великодушни е като превърнем в навик изразяването на благодарност. Хората, които са превърнали изразяването на благодарност и готовността да помогнат при нужда в навик, водят по-щастлив и здравословен живот.

Помолете децата си да помагат на братчетата и сестричетата си в ежедневните задачи и упражнявайте изразяването на благодарност винаги, когато е възможно. Показвайте одобрение и стимулирайте всеки спонтанен жест на доброта от страна на децата си, това обикновено ги мотивира да запазят същата линия на поведение.

 

4) Бъдете родител за пример

Първите хора, от които децата се учат да взимат пример, това са родителите им. Ето защо ако сте наясно с това от самото начало, ще бъдете подготвени самите вие да се държите като хората, в които бихте искали един ден да се превърнат децата ви.

Децата се запознават с основните морални и етични принципи, възприемайки поведението на родителите си. Как можете ли да им бъдете за пример? Просто като правите именно това, което казвате. Бъдете честни, говорете открито, бъдете грижовни и ще видите как децата ви съвсем скоро ще започнат да се държат по същия този начин.

Това, разбира се, не означава да бъдете съвършени постоянно – както знаем, съвършенството е недостижимо, а грешките са нещо естествено. Изградете отношение на доверие и честност помежду си, като не се притеснявайте признаете и да поискате прошка за допуснатите грешки. Не забравяйте, че трябва да уважавате мнението на детето си, дори и да се различава от вашето и това не е повод да му се карате.

 

5) Поставете летвата високо

Научете децата си да се социализират по правилния начин. Да радваме другите и да избягваме прекаления егоизъм определено са принципи, които ще им помогнат в дългосрочен план.

От критично значение е децата да разберат от родителите си, че грижата и помощта за ближния е основен приоритет в живота. За да се уверите, че посланието е разбрано правилно, дръжте на високите етични изисквания и очаквания към тях. Често делегираните отговорности като домашни задължения, маниери, училищни задължения, обещания към семейството и приятелите, са добър начин да се научат на отговорност към себе си и останалите.

 

Източник: hackspirit.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори