Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-09-04 11:25:35 +0300 Ученическата раница на детето ви вероятно ще бъде най-трудният избор в подготовката ви за учебната година. Как да изберете подходящата раница за вашия ученик?

Как да изберете подходящата раница за вашия ученик?

Как да изберете подходящата раница за вашия ученик? 470 900
Ученическата раница на детето ви вероятно ще бъде най-трудният избор в подготовката ви за учебната година.

Раницата ще се използва всеки ден за занасяне на предмети до и от училище. Тя трябва да е издръжлива за ежедневна употреба, включително пътуване до и от училище, неглижиране, хвърляне, дърпане .... и всичко останало, което децата се сещат да правят с нея!

Именно заради този начин на употреба трябва да знаете какво да гледате при избора на раница.

 

Качество
Най-широкият избор от училищни раници се предлага преди началото на учебната година. Ще откриете, че качеството и цената могат да варират значително през това време. Това е най-добрият момент да се възползвате от намаленията, просто не забравяйте да пазарувате умно.

Може да се изкушите да купите раница, която да е евтина и модерна и ако имате някакви проблеми, просто да я замените. Проблемът е, че често през останалата част от годината изборът и разнообразието от ученически раници често са сведени до нула.

Когато търсите качествена раница, списание Consumer Reports предлага да следите за тези 3 основни неща:

  • Избягвайте разхлабени, неравномерни или небрежни шевове, които лесно могат да бъдат разбридани.
  • Проверете за стърчащи,непоръбени парчета плат които биха могли да се разплетат, избягвайте раници с подобни дефекти
  • Избягвайте откритите ципове, които ще бъдат директно изложени на атмосферните влияния.  Вместо това заложете на ципове, които са покрити с допълнително плат, за да предпазват от дъжд и силно слънце. Металните ципове са за предпочитане пред пластмасовите.

 

Ергономичност
"Раниците, които не пасват правилно на тялото, имат потенциал да причинят напрежение, разтягане или болка в гърба и раменете. Когато купувате раница, направете правилното прилягане и комфорт приоритетно пред цената. Често пъти най-добрата раница може да не е най-стилната или скъпата. " казва Матю Халси, доктор по медицина, директор на детската ортопедия в детската болница Doernbecher в Портланд, Орегон.

За да намерите раница, която приляга добре, д-р Халси предлага следните съвети:
1. Изберете подходящия размер: Ширината на раницата трябва да бъде относително пропорционална на ширината на човека. Например, малко дете не бива да избира раница с размер за възрастен. Освен това, височината на раницата трябва да се простира от приблизително 5 см под лопатките до нивото на талията или малко над талията.

2. Потърсете широки презрамки с подплънки за раменете, които да предлагат повече комфорт и да предпазват раменете от прекомерен натиск. Важно е да се използват и двете каишки, за да се разпредели равномерно теглото на раницата. Използването само на една каишка добавя допълнително напрежение към това едно рамо. Регулируемите презрамки са полезни не само за правилно прилепване, но и за правилно позициониране - отново раницата трябва да седи малко над талията и двете каишки да останат равномерни по дължина.

3. Отидете на раници с джобове, слотове и разделители, за да разпределите равномерно теглото: В допълнение към използването на двете презрамки и осигуряването на правилната височина, помислете за раници, които предлагат джобове, слотове и разделители, за да ви помогнат да разпределите равномерно теглото. По-тежките предмети трябва да се поставят по-близо до гърба на човека. По-леките предмети могат да седят по-далеч от тялото.

4. Поддържайте теглото на опакованата раница до 15% от телесното тегло на вашето дете. Важно е да не подценявате теглото на раниците. Това важи особено за децата. Раницата, както и нейното съдържание, не трябва да надвишава 15% от теглото на човек.

5. Тествайте преди покупката си: Носете няколко лични вещи, които обикновено носите в раницата си, в магазина със себе си. Слагайте ги в раницата, докато ги пробвате, за да получите по-добро усещане за разпределение на теглото, прилягане на гърба и на раменете, дали се впива някъде и т.н.

6. Ако има каишки за гърди или талия, уверете се, че те се позиционират правилно върху детето ви. Някои раници предлагат каишки за гърди или талия, предназначени да подпомогнат разпределението на теглото. Ако не са на правилата височина спрямо детето ви, те могат да причинят повече проблеми и дискомфорт, отколкото удобство.

  • Коланът за кръста трябва да обгръща добре горната част на хълбоците на детето ви..
  • Каишката на гърдите трябва е регулируема, така че ръцете да могат да се движат свободно.
  • Височината на каишката през гърдите трябва да се постави там, където е най-удобно за детето, без да оказва натиск върху гръдния кош.

 

 

Вземете предвид личния стил на детето си
Вашето дете ще носи раницата си на училище всеки учебен ден. Въпреки че правилното прилягане и доброто качество са най-големите фактори, които трябва да се търсят, стилът все още е елемент, който трябва да се има предвид. Все пак детето трябва да харесва раницата си, която ще ползва през цялата учебна година.

Ако детето ви иска раница с любим герой, но тези, които намирате, са само лошо качество - обърнете стратегията. Изберете раница в неутрален или ярък, но предпочитан от детето ви цвят и потърсете ключодържатели, стикери или други аксесоари с любимия герой, които да закрепите на раницата. 

Рефлекторите и отразяващата лента са други важни елементи, които повишават безопасността. Ако детето ви ще чака училищния автобус покрай път или ще ходи пеша до училище, добавете отразяващи елементи към раницата на детето си (ако не са вградени такива). Светлоотразителните ленти са по-добрият избор от сигнализаторите на батерии, които изискват да се сетиш да ги включиш преди употреба.

 

Чий трябва да е изборът?

Направете покупката на раница съвместно решение с вашето дете. Определете ясно кои са основните фактори при избора ѝ (качество, здравина, цена), но по отношение на цветовете или стила ѝ все пак позволете на своето дете да има думата. Особено ако имате тинейджър, раницата е въпрос на персонална изява, мода и интегриране сред приятелите. Помогнете на детето си да направи интелигентна покупка, но му оставете възможността да води в избора. 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори