Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-09-10 17:18:52 +0300 Разбира се, всички въпроси към подрастващите деца обикновено са посрещнати от "хмм", "Мамоооооо" или просто от изпръхтяване. 5 въпроса, които да спестим на малкия тийн

5 въпроса, които да спестим на малкия тийн

5 въпроса, които да спестим на малкия тийн 470 900
Разбира се, всички въпроси към подрастващите деца обикновено са посрещнати от "хмм", "Мамоооооо" или просто от изпръхтяване.

Но има някои теми, по които колкото по-малко знаете, толкова по-добре. И ако искате да останете в блажено неведение и мир със себе си, по-добре си спестете следните запитвания към сина ви, който е на прага на пубертета.

 

Защо си взимаш толкова често душ?
Когато детето ви, което до момента е използвало всяка възможност да пропусне къпането, изведнъж започне да си взима ежедневно или дори по няколко пъти на ден душ, първата ви реакция е положителна - все пак сте го научили на нещо. Надутата цифра от употреба на топла вода обаче може да ви изкуши  да направите забележка за новите му навици и какво го е накарало да изведнъж да прекарва толкова време в банята. Отговорът е хормони... и хормони. Още в предпубертета детското тяло започва да се изменя - жлезите с вътрешна секреция работят с пълна сила, започва се окосмяването и съответно обилното изпотяване с неособено приятна миризма. А когато и половите хормони се развихрят, започва и естественото любопитство към тялото и половите органи, което често се потиска вранна детска възраст. Така че, колкото по-малко питате за това, толкова по-добре.

 

Кога за последен път си изми зъбите?
И докато си мислите, че хигиената на детето ви е станала перфектна, напълно е възможно зъбите да не попадат в тази категория. По-добре не задавайте този въпрос, освен ако не сте готови да чуете, че последното миене се е състояло преди дни или седмици... Ако случаят е такъв, просто започнете да го подсещате отново сутрин... и вечер.

 

Къде отидоха всички чаши / чинии / прибори?
Ако децата ви имат собствена стая и навика да се хранят там, то значи тя се е превърнала в бездънна бездна за посудата от дома ви. Дойде ли пубертетът, неизменно ще дойде и примъкването на храна, все по-честото вечеряне отделно от семейството и оставянето на чинии, чаши, вилици и лъжици навсякъде. Не се чудете ако откривате такива с миналоседмично ядене в стаята на децата, или прибори изпаднали между матрака и рамката на леглото. Поддържайте реда доколкото ви е възможно и си повтаряйте "И това ще мине"!

 

Каква е тази миризма?
Този въпрос е в пряка връзка с гореописаните ситуации. На прага на тийнейджърството стаята на децата ви ще е осеяна от постоянно влажни хавлии, струпани в ъгъла или на стола потни дрехи, споменатите преди малко съдове с храна. Освен това ще се употребяват дезедоранти, стикчета и всякаква друга козметика, но прозорецът като средство за освежаване на стаята ще бъде оставен някъде в пета глуха.

 

Какво означава това?
Ако искате да се почувствате като най-възрастния и загубен човек на планетата, тогава непременно игнорирайте този съвет и задайте този въпрос. Защото точно това ще се случи, когато попитате след непозната дума или фраза, които току-що сте чували, идващи от устата на детето ви (обикновено се крещи по време на някакъв видеочат с неговите „братя“). Ще последва въртене на очи с епични пропорции, ако не и откровено обвинение, че сте родени в ерата на динозаврите.

 


Да, работата ви като родители е да бъдете опора и коректив на вашите тийнейджъри: тяхната онлайн безопасност, с кого се мотаят, дали предават домашните си навреме. Но когато става въпрос за определени неща, най-добре е просто да си затворим очите и да се съсредоточим върху оцеляването през тийнейджърските години, без тази ужасна миризма да се разнесе и в останалата част от дома ви.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори