Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-04-16 14:01:49 +0300 Всяко дете, навсякъде, е изложено на риск от сексуално насилие. "Не ме докосвай там!"

"Не ме докосвай там!"

"Не ме докосвай там!" 470 900
Всяко дете, навсякъде, е изложено на риск от сексуално насилие.

Въпреки че всички ние искаме да защитим децата си от сексуални престъпления, подсъзнателно вярваме, че те не са изложени на голям риск от сексуално насилие, защото „тези престъпления се случват на други деца“. Въпреки това статистиката за сексуалното насилие над деца е ужасно тревожна. 10% от всички деца (едно на всеки 7 момичета и едно на 25 момчета) ще бъдат сексуално насилвани преди 18-тия си рожден ден.

 

Според Националния център за жертви на престъпления в САЩ:

  • Момичетата е повероятно да бъдат жертва на сексуално насилие - едно от всеки 5 момичета и едно на всеки 20 момчета са сексулано насилвани като деца. Статистиката вероятно е по-лоша, защото повечето сексуални злоупотреби с деца остават недекларирани.
  • Найуязвимата възраст е между 7 и 13 години.

До 20% от възрастните жени (и 10% от възрастните мъже) имат спомени за инциденти със сексуално насилие.

Повечето родители, чиито деца са били жертви на сексуално насилие, рядко подозират нещо. Очевидно това не помага на повечето нарушители да са свързани или да са близки до семействата на жертвите. Според доказателствата, само при 14% от жертвите на насилие над деца насилникът е бил непознат за тях човек. Това прави борбата срещу сексуалното малтретиране на деца по-трудна, тъй като е по-трудно за членовете на семейството или близки приятели да се възприемат като потенциални нарушители и също така е по-трудно за насилваните деца да говорят.

 

Най-трудното за родителите е, че няма никакъв сигурен начин да защитите детето си от сексуални престъпления. Въпреки че досега няма доказателства, че образованието на вашето дете за сексуално насилие ще спре злоупотребата, има доказателство, че децата могат да бъдат научени на умения и знания, за да им помогнат да идентифицират рискови ситуации и да предотвратят злоупотреби.

 

Според едно проучване, децата, които получават образование за сексуалното насилие, имат шест до седем пъти по-голяма вероятност да демонстрират защитно поведение в симулирани ситуации. Още едно проучване е установило, че децата, обучавани от родителите си за сексуално насилие, са по-способни да разпознават неприлични и неподходящи искания и  притежават по-добри лични умения за безопасност в сравнение с деца, които получават тези знания само от своите учители. Естествено, най-ефективният подход е включването на учителите и родителите едновременно.

 

Съвети за защита на детето ви преди установяване на опити за насилие:

1) Говорете за сексуалното насилие

Лошите неща не ни подминават, когато просто не ги споменаваме на глас. Най-добрият начин да защитите детето си от сексуално насилие е да говорите за това, а колкото по-рано, толкова по-добре. Нашите деца трябва да са наясно какво представлява неприемливото и неподходящо поведение, точно както трябва да знаят какво означава неприемливо докосване.

Сексуалното малтретиране включва и темите за излагане на сексуално насилие или детска порнография, затова децата трябват да знаят какво означават и тези терминологии.

Никога не е твърде рано да започнете да говорите с детето си за неподходящо поведение. Има доказателства, че по-малките деца учат повече и по-добре от по-големите. Също така е важно да премахнете  „мита за опасния непознат“ от комуникацията с детето си. Научете я какви части от тялото й са извън границите за всички – независимо дали става въпрос за семейство и приятели, защото често насилникът всъщност е добре познат човек.

 

2) Преодолейте табутата

Когато учиш детето си за гениталиите му, го учиш да приема различните части от тялото си позитивно. Как наричате детските гениталии? Вулва, вагина, пенис, пишка, интимни части, мида, кожена пръчка, гениталии, фонтан на любовта? Научете се спокойно да казвате тези думи около детето си.

Естествено, не говорете за това по средата на вечерята - намерате правилния случай и подходящия момент да говорите за тях. Докато дъщеря ви или сина ви си взема душ, говорете с нея за нейната вулва или с него за неговия пенис  и посочете всички части на тялото, които никой друг не може да докосне.

Говоренето за тялото също е възможност децата да научат, че ако някой се опитва да я докосне по неприемлив начин трябва да кажат „спри да докосваш влагалището/пениса ми“. Много нарушители не очакват децата да говорят за гениталиите си, така че това може да им помогне да ги спре. Това може да проработи, защото противно на общото убеждение, по-голямата част от насилниците не са „силно мотивирани да атакуват“, а по-скоро се възползват от „лесната плячка“ (или в случая беззащитните деца).

 

3) Следете онлайн хищниците

Интернет се превърна в опасно място за децата. Все по-голям брой хищници го използват, за да влязат в контакт с деца. Инсталирайте програми за родителски контрол. Говорете с детето си за тези хищници (насилници). Обяснете му защо е важно да не разкриваме лична информация в мрежата.

 

4) Няма "тайни" или "игри" около гениталиите

Учете детето си, че той или тя трябва да споделя с вас всяка тайна или игра, която включва гениталиите. За да улесните детето си да говори, опитайте да използвате „личен код“. Например „случило се е нещо с рибката“ може да бъде код, който да ви каже, че е претърпял неподходящ контакт.

 

5) Политика на отворени врати

Над 80% от случаите на сексуална злоупотреба се случват в ситуации „на четири очи” и включват някой, на когото семейството вярва. Като приемете политика на отворени врати, можете драстично да намалите риска от злоупотреби и сексуално насилие.

Оставете вратата отворена, когато детето ви е онлайн в спалнята си. Ако детето ви има индивидуални уроци, предпочитайте откритите пространства. Съществува намален риск от злоупотреба, когато потенциалните нарушители знаят, че могат лесно да бъдат наблюдавани. Изберете групови дейности, когато имате избор.

 

6) Говорете след излети и събирания

Когато попитате детето си как си е прекарало, вероятно ще каже „добре“. Или „страхотно“. Или „супер“. Но той няма да ви даде подробности, така че трябва да знаете как да подходите, за да получите необходимите отговори.

Не забравяйте, че целта е да се извлече най-много информация от детето, без то да се чувства като заподозрян на разпит. Задавайте конкретни въпроси: „Какво ти хареса най-много днес, какво те натъжи? Какво те накара да се чувстваш неудобно днес? Какво те шокира най-много?“

 

Важно е също да внимавате за реакциите на детето си. Ако внезапно се чувства неудобно около някой човек, разберете защо.

 

Макар че може да успеем да научим децата си достатъчно за сексуално насилие, важно е също да ги научим, че отговорността за предотвратяване на тези злоупотреби с тях не лежи на раменете им. Децата никога не трябва да се чувстват виновни за това, че не са предотвратили да бъдат сексуално насилени.

 

Материалът е адаптиран от https://raising-independent-kids.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори