Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-01-31 12:49:18 +0200 Грижете се за себе си и не правете компромиси със здравето. Работа по време на бременността

Работа по време на бременността

Работа по време на бременността 470 900
Грижете се за себе си и не правете компромиси със здравето.

Ако бременността  протича нормално и работната обстановка не е опасна, няма причина да не можете да изпълнявате професионалните си задължения в този важен период от живота ви.

Нещо повече – всекидневната работа ни кара да се чувстваме активни и отвлича вниманието ни от всички промени и леки неудобства и от притеснението от предстоящото раждане.

Обикновено първият триместър е най-тежък, особено ако страдате от гадене и повръщане, но този период бързо ще отмине. През втория триместър ще се чувствате много по-спокойни и работоспособни, докато през третия, съвсем логично, ще сте по-едри и тромави и ще се уморявате  по-лесно. Използването на градски транспорт в пикови часове, разбира се, само ще усложни ситуацията.

Информирайте началника си за бременността си още от самото начало. Ако работата е тежка или свързана с излагане на вредни условия (като токсични изпарения), трябва да намерите алтернативно решение заедно, например временна смяна на позицията, промяна на работния график (ако поемате нощни смени) или дори работа от вкъщи.

Също така споделяйте с колегите си как се чувствате и търсете съветите на другите майки. Кога ще спрете да работите е само и единствено ваше решение. То зависи от физическото ви състояние, естеството на работа, задълженията ви и разстоянието от дома до работното място.

Не е нужно да се чувствате виновни, че не сте успели да довършите конкретен проект. Мислете за това, че почивката ви дава ценна енергия за раждането и че моментите на спокойствие, които имате сега, ще са сведени до минимум след появата на бебето.

 

Грижете се за себе си:

  • Избягвайте да сте седнали или да стоите прави твърде дълго. Когато се налага да седите по-дълго, изпъвайте и поставяйте краката си на по-високо при всяка удобна възможност.
  • Намерете време за малко релаксиращи упражнения за врата и раменете и раздвижвайте често глезените си за по-добра циркулация на кръвта.
  • Пийте много вода и не пренебрегвайте редовните хранения. Ако често страдате от гадене, носете винаги със себе си пълнозърнеста филийка или друга здравословна закуска.
  • Не се излагайте ненужно на радиацията от компютъра или копирната машина. Въпреки че тя е много ниска и не е доказано, че вреди на ембриона, изключвайте компютъра си, винаги когато не ви трябва, и дръжте капака на копирната машина затворен.
  • Носете удобни дрехи и обувки.
  • Поемайте дълбоко въздух, за да намалите стреса.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори