Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-04-08 17:27:29 +0300 Има промени, които могат да ориентират родителя сравнително лесно може ли да си позволи да изчака или е добре незабавно да заведе детето в болница. Системата на светофара NICE

Системата на светофара NICE

Системата на светофара NICE 470 900
Статия на Академия за родители
Има промени, които могат да ориентират родителя сравнително лесно може ли да си позволи да изчака или е добре незабавно да заведе детето в болница.

Всеки педиатър познава добре най-честите родителски терзания, провокирани от първите срещи на детето с болестите: как да реагираме в такива случаи; кога да отидем на лекар – дали не прибързваме, ако тръгнем при първия симптом, или закъсняваме при всяко изчакване?

Това са въпроси, които вълнуват и са вълнували милиарди родители по целия свят. Затова и лекарите, ангажирани със здравето на най-малките, от години работят съвместно със семействата, за да се чувстват възможно най-добре подготвени младите родители, когато детето им се разболее.

Има промени, които могат да ориентират родителя сравнително лесно може ли да си позволи да изчака или е добре незабавно да заведе детето в болница. Много удобна е Системата на светофара на NICE (Институт за изследвания към здравното министерство на Великобритания). Тя е базирана на промени в цвета на кожата, активността на детето, дишането, хидратацията, респективно – белези на обезводняване и някои допълнителни симптоми.

Зеленият светофар означава нисък риск, т.е. детето може да се лекува в домашни условия. То е с естествен цвят на кожата, устните и езика, реагира обичайно на социални знаци. Има нормален режим на сън и бодърстване, събужда се бързо от сън след стимулация. Плаче с нормален, силен плач, или изобщо не плаче. Дишането, видът на кожата и очите е нормален, езикът и устната лигавица – влажни.

Признаците на жълтия светофар са свързани със среден риск и изискват болнично лечение. Децата са бледи, не реагират нормално на социални стимули, с намалена активност, събуждат се трудно, не се усмихват. Имат болестни прояви от страна на дихателната система: разширяване на ноздрите, учестено дишане – над 50 вдишвания за минута за деца между 6 –12 месечна възраст и над 40 за по-големи, чуват се шумове при дишане, хрипове. Лигавиците са сухи, апетитът е намален или отказват да се хранят. Други алармиращи признаци са висока температура 5 и повече дни, оток на става или крайник, куцане, детето не може или отказва да стъпи на крачето си, а при кърмачета – не движи даден крайник или при опит за движение реагира с болезнен плач.

Червеният светофар включва болестни прояви, които поставят живота на детето във висок риск и изискват незабавна хоспитализация и интензивно лечение. Кожата е с подчертана бледност, поява на петна, посиняване. Няма реакция на социални знаци, детето не се събужда или ако се събуди, бързо заспива, плаче слабо или продължително. Дишането е над 60/мин., чува се пъшкане, стенене, хлътване на гръдния кош. Допълнителни тревожни признаци са температура над 38 оС при деца от 0 до 3 месеца и над 39 оС при деца от 3 до 6 месеца; обрив, който не изчезва след натискане; изпъкнала фонтанела, скованост във вратлето, гърчове, повръщане с примеси на жлъчка.

При малките деца – до 3-годишна възраст, и особено при тези под 1 година, е задължително да се потърси лекарска помощ при всеки симптом за влошено здравословно състояние. Добре е родителите да имат възможност за връзка (телефон, електронна поща) с лекаря си, ако детето се лекува у дома, тъй като понякога състоянието на децата се променя много бързо.

Автор: Д-р Калин Лисички, Началник Клиника по Педиатрия в МБАЛ Токуда Болница

 

Цялото видео и всички съвети можете да видите тук: 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори