Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-22 16:56:51 +0200 Екземата или атопичния дерматит може да бъде много неприятен проблем за един родител и неговото дете. 7 храни, които да избягваме при деца с дерматит

7 храни, които да избягваме при деца с дерматит

7 храни, които да избягваме при деца с дерматит 470 900
Екземата или атопичния дерматит може да бъде много неприятен проблем за един родител и неговото дете.

При кърмачета и малки деца екземата също е и трудна за контролиране, тъй като много фактори могат да допринесат за тежестта на симптомите и провокацията им.

В някои случаи промяната в диетата на вашето дете може да подпомогне за намаляване на симптомите, а елиминирането на определени храни от диетата им може дори да предотврати обостряния и възпаления.

Ето 7 храни, които трябва да избягвате при бебета и малки деца с екзема. Имайте предвид, че винаги е най-добре да говорите със своя лекар, преди да елиминирате храни от диетата на детето си.

 

Екзема и диета

Известна още като атопичен дерматит, екземата е често срещано състояние, характеризиращо се със зачервена, сърбяща и възпалена кожа.

Въпреки че екземата може да засегне всеки, тя е особено често срещана сред децата. Всъщност около 60% от случаите се развиват през първата година от живота.

Много фактори могат да влошат пристъпите на екзема, включително храни.

Изследванията показват, че някои храни могат да провокират екзема в 20-30% от случаите на умерена до тежка екзема. Освен това определени храни има по-голям шанс да влошат симптомите при бебета и деца под 5-годишна възраст.

Въпреки че храните не причиняват директно екзема, промените в диетата могат да помогнат за намаляване на симптомите, особено за тези деца, които имат чувствителност или алергия към определени храни.

При деца с потвърдена хранителна алергия, елиминирането на провокиращите храни от диетата може значително да подобри симптомите на екзема в рамките на 1-2 месеца.

Въпреки това, имайте предвид, че не е необходимо да избягвате всички храни, изброени по-долу, за да облекчите екземата на вашето дете. Важно е да установите кои от тях му влияят негативно и кои не оказват влияние.

 

1. Млечни продукти

Алергията към кравето мляко не само е най-често срещаната хранителна алергия при малки деца, но и млечните продукти като прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене също са сред най-известните причинители на дерматит.

Според някои изследвания, за деца под 12 мсеца с атопичен дерматит рискът да имат или да развият алергия към краве мляко, фъстъци и яйца е 6 пъти по-висок в сравнение с техни връстници без прояви на екзема.

За щастие в нашето съвремие имате възможност и да избирате от различни видове алтернативни растителни млека. Въпреки това, не забравяйте да проверите внимателно съставките им, тъй като някои от тези продукти са с високо съдържание на калории и добавена захар.

 

2. Риба и морски дарове

Въпреки че както рибата, така и морските дарове са много хранителни и могат да бъдат чудесни източници на протеини и омега-3 мастни киселини, те също могат да влошат симптомите на екзема при много деца.

Това е така, защото алергиите към риба и морски дарове са чести и могат да причинят широк спектър от странични ефекти, включително уртикария, сърбеж и дерматит.

Докато някои деца може да са чувствителни към всякакви риби и морски дарове, други могат да получат реакции само към определени видове, като ракообразни (като скариди и раци) или мекотели (като стриди и миди).

Педиатър, диетолог или алерголог могат да ви помогнат да определите кои специфични видове морски дарове могат да предизвикат симптоми за вашето бебе или малко дете.

 

3. Соеви продукти

За хората с алергия към соя, консумацията на соеви продукти като соево мляко, тофу или едамаме може да предизвика имунен отговор, който може да е причина за кожни реакции като екзема или уртикария, дори анафилактичен шок.

В сравнение с алергиите към други основни хранителни алергени, соевите алергии не са толкова често срещани.

Ако вашето бебе или малко дете има чувствителност към соеви продукти, имайте предвид, че много преработени храни съдържат съставки на базата на соя (като соев протеин например), всички от които могат да влошат симптомите на екзема. Такива храни са:

  • соев сос
  • тамари сос
  • фабрично произведени колбаси
  • соево мляко
  • тофу
  • супи или други ястия в консерва

 

4. Яйца

Някои бебета или малки деца може да имат алергия към протеините, намиращи се в белтъците или жълтъците на яйцата, което може да предизвика симптоми на дерматит (екзема).

Алергията към яйцата е една от най-честите хранителни алергии, засягаща приблизително 1,3% от децата под 5 години в Съединените щати (бел.ред. за България не разполагаме с официални статистически данни).

Освен това, едно проучване съобщава, че бебетата с атопичен дерматит са близо 6 пъти по-склонни да развият алергия към яйца до 12-месечна възраст в сравнение с тези без екзема. Въпреки това, повечето алергии към яйца при деца отзвучават около 5-годишна възраст.

 

5. Ядки

Ядките могат да влошат екземата за много малки деца с алергия към ядки. Видовете, които най-често причиняват алергии са:

  • бадеми
  • кашу
  • орехи
  • пекани (американски орехи)

Алергиите към тези ядки са много чести и могат да засегнат до 4,9% от децата и възрастните (по данни за САЩ).

За съжаление, алергиите към дървесни ядки могат да бъдат много сериозни и някои изследвания показват, че по-тежките реакции към ядките често са свързани с тежки случаи на екзема, астма и сезонни алергии.

В допълнение към избягването конкретно на ядки, вашето дете може да се наложи да избягва храни, които съдържат продукти със съдържание или придобити от ядки, включително песто, ядкови масла, кокосови продукти и някои видове зърнени храни, бисквитки или бонбони.

 

6. Пшеница или глутен

Пшеницата е вид зърнена култура и основна съставка в много храни, като хляб, тестени изделия и печени изделия.

Глутенът е специфичен протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта, който придава на тестото неговата структура и еластичност.

За тези с алергия към пшеница, консумацията на продукти, които съдържат пшеница, може да влоши екземата и да причини други симптоми, включително уртикария, астма и храносмилателни проблеми.

Дерматитите също могат да бъдат причинени от чувствителност към глутен, както и от цьолиакия, автоимунно състояние, което предизвиква имунна реакция, когато се консумират храни, съдържащи глутен.

Въпреки че няма наличен тест за диагностициране на чувствителност към глутен, различна от цьолиакия (целиакалия), педиатърът на вашето дете може да използва кожен или кръвен тест, за да определи дали детето ви има цьолиакия или алергия към пшеница.

 

7. Фъстъци

Фъстъците са често срещан алерген и са свързани с няколко кожни реакции, включително обриви, уртикария, сърбеж и дерматит.

Алергиите към фъстъци са особено чести при бебета и малки деца, тъй като повечето алергии към фъстъци се появяват през първите 2 години от живота, затова и мтого родители избират да не дават този продукт до по-късна възраст. Ако фъстъците или фъстъчените продукти (като фъстъчено масло) причиняват обостряне на дерматита за вашето дете, опитайте да ги замените с други съставки в любимите си рецепти.

 

 

Източници:
Cow’s milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner
Natural history of food triggered atopic dermatitis and development of immediate reactions in children
Controversies in allergy: food testing and dietary avoidance in atopic dermatitis
Fish allergy: in review
Recent Surveys on Food Allergy Prevalence
A comprehensive review of sensitization and allergy to soy-based products
Egg Allergy in US Children
Clinical and Laboratory Predictors of Egg Allergy Resolution in Children
The Prevalence of Tree Nut Allergy: A Systematic Review
Atopic Dermatitis and Celiac Disease: A Cross-Sectional Study of 116,816 Patients
Age and eczema severity, but not family history, are major risk factors for peanut allergy in infancy

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори