Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-05-27 10:42:38 +0300 С настъпването на пролетните и летните месеци е все по-лесно и приятно да се снабдяваме и похапваме плодове и зеленчуци. Зеленчуци, който не яде... или кога е най-благоприятният момент да накараме детето да заобича зеленчуци и плодове?

Зеленчуци, който не яде... или кога е най-благоприятният момент да накараме детето да заобича зеленчуци и плодове?

Зеленчуци, който не яде... или кога е най-благоприятният момент да накараме детето да заобича зеленчуци и плодове? 470 900
С настъпването на пролетните и летните месеци е все по-лесно и приятно да се снабдяваме и похапваме плодове и зеленчуци.

За децата обаче сладките бисквити, шарените бонбони и сладоледът винаги са за предпочитане и е доста по-трудно да ги изкушим с плод или зеленчук.

За да ви помогнем да се преборите с предизвикателството сме избрали няколко изкушаващи съвета, които са лесно изпълними:

  1. Използвайте плодовете и зеленчуците като хапване позволено „по всяко време“. Децата обичат да похапват от скука. Заредете се с пресни, измити и нарязани зеленчуци като морков, краставица, шарени чушки, на достъпно място в хладилника.
  2. Децата обичат да потапят храната в различни сосове, защото е забавно! Оставете ги да потопят ябълки в тахан, моркови в салатен дресинг или чушки в хумус. Със сигурност е по-примамливо от скучната салата.
  3. Плодове за украса! Измайсторявайте изкушаващи плодови мелби. Така децата ще похапнат малко сладолед с много плодове.
  4. Разкажете им за витамините и от кои плодове и зеленчуци могат да си ги набавят. Когато са ангажирани с мисия децата често са готови да похапнат и неща, които не обичат чак толкова.
  5. Опитайте се да намерите локално произведени продукти от хора, които да опознаете, заедно с детето.  Няма по-вкусни череши от тези, които сам си набрал, както и по-сладки чушки от тези на г-жа Иванова, която заедно с тях разказва и по някоя история за бръмбар, дъжд или други премеждия.
  6. Винаги носете кутия с плодове или зеленчуци с вас. Така няма да се чудите от къде да купите нещо за хапване и какво съдържа то.
  7. Ангажирайте детето с приготвянето на салата. Дори малчуганът да е още малък, ако го помолите да накъса марулята за салата, със сигурност ще му си прииска и да си похапва от хрупкавите листенца.
  8. „С храната не се играе!!!“ Ще помогне обаче да измислите игра със зеленчукови пръчици, да закачате черешките като обеци, да нарежете зеленчуците  в разнообразни форми на животни или геометрични фигури, дори да играете морски шах с чушки.

 

Не спирайте да опитвате! В крайна сметка, навиците се създават в началните години и всъщност дори не е по-лесно да дадеш бисквити или вафла, защото всяка майка знае, че трохите изпаднали от детските ръчички водят собствен живот навсякъде из къщата.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори