Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-12-30 14:32:22 +0200 Коледните и новогодишните празници са вълшебно време. Как да научим детето, че подаръците не са най-важната част от празниците

Как да научим детето, че подаръците не са най-важната част от празниците

Как да научим детето, че подаръците не са най-важната част от празниците 470 900
Коледните и новогодишните празници са вълшебно време.

Обхваща ни приповдигнато настроение, а някои от любимите спомени на децата от семейните традиции за сезона остават вплетени в сърцата им, дори когато пораснат.

За съжаление, празничните дни понякога се превръщат в истинско изпитание за родителите, когато става въпрос за това да оправдаят очакванията на детето. Разбира се, всеки родител иска да направи Коледа и Нова година незабравими за детето. Но натискът да подарим на децата си „перфектните“ празници е огромен и нараства всяка година. От една страна е желанието да им осигурим вълшебен семеен спомен и много подаръци, а от друга опасението да не ги направим прекалено фокусирани върху материалната страна на празника.  В крайна семтка целта е да отгледаме деца, които са благодарни за това, което имат и за това, което им се дава.

Но как да избегнем това неизбежно пренасиваще с подаръци?

  1. Поставете граници от ранна възраст

Под „ранна възраст“ имаме предвид, когато детето е още на 2-3 годинки. Избирайте подаръците, така че не само да носят удоволствие, но и да са полезни за развитието на детето – книжки, играчки за усъвършенстване на двигателни умения като пъзелите. Ако се притеснявате, че детето ви ще бъде разглезено с купища подаръци от баби и дядовци или роднини, говорете с тях. Обяснете им, че фокусът ви за празниците е детето да усети семейния уют и да си създаде спомени от прекараното време заедно, а не върху количеството подаръци, които ще получи. Помолете баба и дядо да предоставят изживяване като подарък – ходене на кино и театър, или билети за зоологическата градина. Насърчете близките ви да бъдат изобретателни с начина, по който дават подаръка.

 

  1. Фокусирайте се върху традициите, а не върху подаръците

Идеята на коледните празници се обесмисля, ако децата ви мислят само какви подаръци ще получат. Старайте се да им обясните, а и да им покажете, защо тези празници са толкова любими на семейството. Изпечете бисквитки и лакомства, украсете дома си, заедно се обадете на близки и приятели, за да им пожелаете весели празници. Като изпълните образа на Коледа и Нова година с изживявания, вашите деца ще имат какво друго да очакват с нетърпение, не само подаръците.

 

  1. Покажете на детето си удоволствието от даването

Да получаваш подаръци е страхотно, но да даваш подаръци и да помагаш също носи огромно удоволствие. Когато направиш нещо мило за някого, това моментално ти дава усещане за топлина и любов. Нека вашите деца изпитат удовлетворението и радостта от предоставянето на подаръци. Може да обвържете това с включване в доброволческа инициатива – избиране на подаръци за дете или семейство, които не могат да си ги позволят, предоставяне на топъл обяд за човек в нужда, правене на компания на възрастни хора и др. Да включите подобни прояви на доброта всяка година в плановете ви за празниците ще се превърне в традиция, която насърчава оценяването на нещата, които децата ви иначе биха могли да приемат за даденост.

 

Важно е да запомним, че коледните и новогодишните празници символизират близостта в семейството, любов и признателност, молитвата за здраве и щастие през настъпващата година. Дали има изненада под елхата не би трябвало да има такова значение. Постарайте се да научите детето си, че най-големият подарък са скъпите на сърцето ни хора и спомените, които ще създадем, а подаръците, които си разменяме са само красив бонус, не задължително изискване за празника.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори