Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-12-01 17:23:18 +0200 За децата е особено важно да се чувстват независими. Как да помогнем на детето да стане по-самостоятелно – принципът на минималната помощ

Как да помогнем на детето да стане по-самостоятелно – принципът на минималната помощ

Как да помогнем на детето да стане по-самостоятелно – принципът на минималната помощ 470 900
За децата е особено важно да се чувстват независими.

Принципът на минималната помощ е страхотен метод, който родителите могат да използват, за да помогнат на децата си да станат по-самостоятелни. Той се базира на идеята, че детето получава само толкова асистенция, колкото му е необходимо, за да усвои ново умение. А когато децата самостоятелно се научат да правят нещо, те се чувстват удовлетворени от себе си (а вие имате една задача по-малко за вършене!)

По скалата на родителската помощ, да изпълните задача вместо детето се счита за максимална помощ, а да го оставите да се справи с нея самостоятелно се брои за ненамеса.

Трудностите възникват, когато се сблъскате със задача, която детето ви все още не е усвоило. Или сложна задача, която има няколко етапа в хода на изпълнение. Ако дъщеря ви все още не може да измие косата си без ваша помощ, но просто я оставите да го направи, има голям шанс резултатът да не е задоволителен. Попадане на шампоан в очите ѝ, оплитане на кичурите, вода по пода, а не е изключено косата да не е измита напълно. Но ако държите всеки път да миете косата ѝ вместо нея, тя никога няма да се научи да се справя самостоятелно. Тук се намесва принципът на минималната помощ.

 

Принципът на минималната помощ е начин да помогнете на децата да станат независими, като им предоставите само асистенцията, от която всъщност се нуждаят, за да научат нова или сложна задача. Ето как да го направите:

 

  1. Разбийте задачата на стъпки

Измиването на косата включва извършване на определени неща в определен ред. Първо трябва да намокрим косата си, след това да изсипем точното количество шампоан върху ръката си, да го нанесем върху главата и да го втрием (избягвайки очите). След това шампоанът трябва да се изплакне, а мократа коса да се попие, среши и изсуши. Целият процес представлява сбор от множество задачи. Обяснете ги на детето, наблюдавайте го как се справя и коригирайте, ако се наложи.

 

  1. Проверете какво вече знае

Но преди да покажете точнния начин за изпълнение на всеки етап, разберете какво вече знае детето. Попитайте: „Какво е първото нещо, което трябва да направиш, когато искаш да си измиеш косата?“ Ако то отговори правилно, страхотно! Можете да преминете направо към практикуването на първата стъпка. Ако отговорът е грешен дайте насоки. Проверявайки това, което вече знае, вие започвате обучението на правилното място и принципът на минималната помощ е в действие.

 

  1. Оставете детето да изпробва наученото

След като детето е наясно коя е първата стъпка, предложете му да я изпълни. Кажете: „Покажи ми как ще се справиш с това.“ Ако извърши първата стъпка успешно, чудесно! Ако детето се колебае и не е уверено в уменията си, помогнете и го направете заедно.

 

  1. Повторете

Някои задачи са бързи за усвояване, за други е необходимо повечко време. Повторете същата последователност на стъпките следващия път, когато дойде време за изпълнението на конкретна задача. Поощрявайте детето да не се притеснява да опитва въпреки грешките. Връщайте се на стъпките, които са по-трудни за изпълнение. Не забравяйте първо да попитате преди да подскажете. „Какво е следващото нещо, което трябва да направиш?“ Ако знае следващата стъпка, предложете му да я изпробва. Помагайте само ако е необходимо.

 

  1. Не микроуправлявайте

Преподаването на нови умения означава да приемете, че другият човек може да не ги прави точно по същия начин, по който ги правите вие ​​и може да не ги прави толкова добре като вас. Но ако не позволите на детето да се справя по свой собствен начин, без да контролирате всяка стъпка, то никога няма да е напълно самостоятелно. Да, ще има грешки в процеса, но това е нещо съвсем нормално.

 

Принципът на минималната помощ е чудесен начин да помогнете на децата да станат самостоятелни. Независимо дали говорим за оправяне на леглото, приготвяне на закуска или миене на косата, ако детето се справя само, това е постижение за него и една задача по-малко за вас. Усещането за самостоятелност се отразява ползотворно на изграждането на самочувствието на децата и наистина може да помогне на някои от по-натоварените моменти през деня да протичат много по-спокойно.

 

Материалът е адаптиран от: www.anitacleare.co.uk

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори