Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-09 18:35:04 +0200 „Добрите“ деца често не научават, че е безопасно да изразяват отрицателни емоции. Рисковете да отгледаме „добро“ дете, което не умее да изразява себе си

Рисковете да отгледаме „добро“ дете, което не умее да изразява себе си

Рисковете да отгледаме „добро“ дете, което не умее да изразява себе си 470 900
„Добрите“ деца често не научават, че е безопасно да изразяват отрицателни емоции.

С израстването за тях става все по-непонятно как да ги приемат и преодолеят. За децата е важно да се научат да преживяват и преодоляват целия спектър на емоциите си по здравословен начин, за да израснат в пълноценни възрастни.

Ето как да помогнете на детето си да се справи с емоциите си, за да успее по-добре да комуникира своите нужди. Първо обаче, нека разгледаме защо стремежът на родителите да насърчават детето да показва само положителни емоции може да навреди на самоизразяването.

 

Защо родителите не винаги приемат пълния спектър от емоции на детето си

Родителите често учат децата си да бъдат добри и на пръв поглед идеята изглежда чудесна. „Добър“ обаче може да означава да бъдеш приветлив и мил през цялото време, на всяка цена и има реална опасност децата да не се научат как да показват пълната гама от емоции.

Като майка или баща е изкушаващо да насърчите детето си да изразява емоциите, които светът намира за приемливи, и да заглушава онези, които хората не обичат да виждат в другите.

Като родители искате да дадете на детето си най-добрия шанс за приобщаване и успех. Да го насърчавате да е винаги усмихнато и дружелюбно, а не дистанцирано и намръщено, звучи съвсем логично.

Освен това всички обичаме „добрите“ деца. Те са лесни за контролиране, удоволствие е да бъдеш около тях, не се оплакват и не правят бели. Трудно е да се справяме с истерии, грубост и друг тип негативно поведение.

Но запомнете, всички деца трябва да преминат през етапи, които възрастните определят като ​​„трудни“. Преминаването през тях не е толкова приятно, но те са необходима част от детското развитие. Чрез тях децата се научават как да управляват емоциите си.

Чувствителните деца често се насърчават да поемат ролята на доброто дете. Естествено, по-шумните братя и сестри са по-трудни за контролиране и по-спокойното дете се очаква да стане още по-отстъпчиво, за да намали стреса на вече раздразнените си родители.

Освен това родителите винаги награждават поведението, което определят като приемливо – добри обноски, любезност, отзивчивост и др., и е възможно да създават у детето впечатлението, че формите на изразяване на отрицателни емоции ще ги отблъснат от него. Детето може да реши, че е обичано повече, когато е мило и послушно и по-малко, когато е палаво и/или ядосано.

 

Здравословно и необходимо е децата да се научат как да управляват емоциите си

В началото децата може да се изразяват по екстремни начини. Но те разбират по-пълноценно себе си и виждат какво работи социално докато практикуват. Те се научават да функционират, използвайки пълния си спектър чувства, които им помогнат да се ориентират в света на другите хора и да създават взаимоотношения.

Когато на децата се даде силно послание, че „отрицателните“ чувства са грешни, те израстват с разбирането, че трябва да скрият гнева и тъгата си. Трудностите със себеизразяването могат да опустошат взаимоотношенията и бъдещите им интимни партньорства.

В по-крайни случаи децата, за които отрицателните емоции са табу, може да не осъзнаят, че е здравословно да се ядосват, когато някой ги малтретира и/или им вреди, и да се примирят с такова поведение.

Децата, които са научени, че е добре да бъдат сдържани и мили през цялото време, възприемат, че определени емоции са забранени и изпитват вина и объркване, когато са разстроени, дори ако е здравословно да бъде така.

Невъзможността да се справим със собствените си отрицателни емоции пречи да разбираме отрицателните емоции в другите. Такова дете няма да знае как да се справи с нечие безпокойство, с нечий пристъп на гняв или в друга неприятна ситуация.

Като родители е важно да загърбите изкушението да оформяте детето си по идеален модел на доброта и емоционална сдържаност. Вашата задача е да му покажете, че е също толкова нормално да бъдеш ядосан, тъжен или разочарован, колкото и да си мил и усмихнат.

 

Ползите от възможността децата да изразяват емоциите си свободно

Децата, които се научават да управляват емоциите си, се справят по-добре от тези, които не го правят, поради няколко причини:

 • Упражняват се да водят преговори: Изразяването на емоциите пред други деца им показва как да отстояват нуждите си.
 • Откриват как здравословно да отстояват себе си.
 • Те не пренебрегват нуждите си в полза на желанията на други хора, защото осъзнават, че техните нужди са също толкова важни, колкото и на всеки друг и изискват уважение.
 • Здравословното себеизразяване прави живота на възрастните по-лесен. Помага им да управляват личните и професионалните си отношения.

 

Правилни начини да насърчите детето си да изразява емоции:

 • Избягвайте да наричате любезното отношение добродетел, а раздразнителността и гневът – грешка.
 • Не укорявайте детето си, че се е разстроило или ядосало.
 • Признайте и приемете чувствата на детето си.
 • Култивирайте в детето умения за решаване на проблеми и сътрудничество.
 • Покажете му как да бъде категорично, без да бъде агресивно.
 • Помогнете му да практикува стратегии за управление на емоциите си.
 • Научете го как да разширява емоционалния си речник.
 • Повишете самочувствието на вашето дете.
 • Възпитайте умение за управление на стреса.
 • Насърчавайте го да разпознава и обмисля чувствата си.

 

Чудесно е да възпитавате детето си да бъде добро. Но да не му позволявате да бъде поне малко палаво от време на време, може да е вредно. Научете го как да управлява емоциите си по здравословен начин и ще му помогнете да създава успешни взаимоотношения на по-късен етап от живота си.

 

Текстът е адаптиран от: www.medium.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори