Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-27 16:24:37 +0300 При раждането зрението на детето не е напълно развито. Зрението на новородените

Зрението на новородените

Зрението на новородените 470 900
При раждането зрението на детето не е напълно развито.

То може да види близки предмети и да възприеме наличието на цветове, но не и да ги различава. Новороденото бебе може да вижда на разстояние 15-40 см и предпочита да фокусира зрението си върху лица, а не върху предмети. Всичко кръгло, което има светло или тъмно очертание, му се струва интересно. Затова и не бива да се изненадвате, ако бебето ви гледа съсредоточено в очите, докато го храните.

Ето какво виждат бебета през първите месеци след раждането.

Веднага след раждането:

  • Може да различава светлината, движенията на околните и дори някои форми.
     
  • Ако внезапно се появи светлина пред него, бебето може да премигне и да се вгледа по-продължително в нея.
     
  • Може да забележите, че вместо да се фокусират върху определен предмет, очите на бебето скачат от едно на друго място, без да се задържат. На този етап това не е притеснително – ще му трябва време да се концентрира.
     
  • Новороденото може да фокусира зрението си на 20-30 см разстояние – горе-долу това е дистанцията между вас и него, когато го държите в прегръдките си.

На 1 месец:

  • На едномесечна възраст бебето има безброй възможности за визуален контакт с вас. Всеки път, когато го кърмите, слагате го да спи, люлеете го на ръце, пеете му или просто го гледате, то се учи да се концентрира върху лицето и движенията ви.
     
  • През този месец новороденото се учи да фокусира погледа си, следейки с очи играчки и други предмети с ярки цветове, стига да ги доближите достатъчно близо до него. Можете да му помогнете с упражненията, като му покажете пръст и започнете да го движите пред лицето му. Уверете се, че го правите достатъчно бавно, за да има време да съсредоточи вниманието и погледа си върху движението.

    На 2 месеца:
     
  • Може да забележите, че бебето има предпочитания към определени цветове. Ако отделя повече внимание на играчки в определени цветове, се погрижете да му предоставяте повече предмети от сходната гама, които да наблюдава с интерес.
     
  • Възможно е новороденото да започне да се заглежда по предмети с по-нетрадиционни форми. Показвайте му повече книжки с големи и ярки илюстрации и цветове и повече играчки.


Източник: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори