Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-05-10 13:37:10 +0300 Ролята на бащата в този период е изключително ключова. Какво трябва да знаят мъжете за първите дни след раждането?

Какво трябва да знаят мъжете за първите дни след раждането?

Какво трябва да знаят мъжете за първите дни след раждането? 470 900
Ролята на бащата в този период е изключително ключова.

Първите дни след раждането, когато с бебето сте вече у дома, носят много силни и незабравими положителни емоции, но заедно с това идват и нещата, за които нито една жена не е достатъчно подготвена. Мъжът до нея – още по-малко.

Бащите трябва да са наясно, че това е периодът, в който имат изключително ключова роля. Това, че не те раждат и кърмят бебето, не означава, че майката не се нуждае от безрезервната им подкрепа и разбиране.

 

Ето какво би казала една майка да каже на всички бъдещи татковци преди появата на бебето у дома:

Може да съм тъжна без причина. Много жени не страдат от следродилна депресия. Ако обаче аз не съм сред тези късметлийки, трябва да знаеш, че ще има моменти, в които ще съм тъжна без никаква видима и рационална причина. За съжаление, не са много нещата, които можеш да направиш за мен – просто трябва да мине известно време, докато се успокоя. Няма да е приятно, така че се подготви да ми носиш много носни кърпички и да не се уморяваш да ме прегръщаш силно.

Неуверена съм. Тялото ми никога преди не се е чувствало толкова странно. Вече не съм бременна, но все още съм с доста килограми отгоре, които са се разпределили на необичайни за мен места. Не се чувствам като себе си. При следващата бременност сигурно шокът е далеч по-малък. Можеш да принтираш окуражителни фрази, които да ме карат да се чувствам обичана, и да ги разлепиш навсякъде у дома.

Имам нужда от помощта ти. Не, не става дума за това да измиеш чиниите или да смениш пелените (въпреки че и тези дейности не са за пренебрегване). Имам нужда да ми сервираш вечерята, да закопчаеш панталоните ми, да ми напомниш да си изпия хапчетата за болките от секциото. За мен ще е трудно да те моля да правиш неща, които не са свързани с бебето – все пак съм възрастен човек, който може да се храни и сам. Но имай предвид, че новороденото ни бебе е в ръцете ми в 90% от времето и все още не съм се научила как да го държа с едната ръка и да правя сандвич с другата.

Не искам гости. Знам, че казах, че ще искам веднага да покажа бебето на всички и да им позволя да се наслаждават на красотата му с часове. Но сега искам всички да си тръгнат. Не се тревожи – съвсем скоро ще съм готова за гости, но сега, през тези първи дни, имам нужда от повече пространство. Предупреди близките ни, че, преди да дойдат, задължително трябва да се обадят.

Ще се чувствам изключително привързана не само към бебето. Но и към теб. Ще имам нужда от това да си постоянно до мен. Разбирам, че ще трябва да ходиш на работа, но ако нямаш спешни задължения, моля те, остани при мен.

Ще бдя над бебето. Даже малко прекалено. И не просто, че ще искам то да е в безопасност. Ще го пазя дори от теб. Ако не искаш да го гушкаш, колкото мен, или пък не се умиляваш, гледайки го, както аз, ще си помисля, че не го харесваш. След време ще знам, че това не е истина, но в началото ще съм готова да те съдя за това, че малкото ни създание не те разчувства достатъчно. Навеждай се възможно най-често за бърза целувка по челото на бебето и всичко ще е наред.

Просто бъди търпелив и запомни, че наистина се старая. Току-що дадох живот на едно миниатюрно човече, за което съм отговорна и всичко това е ново за мен. Ще се справим заедно, нали?


Източник: loveandmarriageblog.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори