Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-03-02 18:36:48 +0200 Майчинството понякога ни носи усещане за самота и изолираност. Как да запазим отношенията си с приятели, които (все още) нямат деца?

Как да запазим отношенията си с приятели, които (все още) нямат деца?

Как да запазим отношенията си с приятели, които (все още) нямат деца? 470 900
Майчинството понякога ни носи усещане за самота и изолираност.

Затова сближаването с хора, които преминават през подобно преживяване, е успокояващо. Чувстваме се по-малко сами, окуражени, някак срещаме повече разбиране, когато се обградим с други майки.

Но какво се случва с хората, които са били до нас преди появата на бебето? Как се развиват отношенията с онези приятели, които ни познават много преди пелените и помпите за кърма? Как да поддържаме отношения с тях, особено, ако не успяват да осмислят колко всепоглъщащото занимание е майчинството и новата ни роля на родител?

Ето няколко начина да запазите старите си приятелства, след появата на бебето:

  • Не си вадете прибързани заключения

Лесно е да се поддадем на самосъжалението: „Моята приятелка вероятно си мисли, че вече не съм забавна.“ или „Сигурно момичетата не искат повече да излизат с мен.“ Подобни мисли само ще събудят неприятни усещания и дори биха ви обезкуражили да  полагате усилия за поддържане на отношенията с приятелите ви.

Истината е, че често приятелите ви не са сигурни как да постъпят. Удобно ли е да ви поканят на събиране? Ще се разочаровате ли, че нямате възможност да пътувате с тях? Възможно е дори да не искат да ви „безпокоят“, тъй като знаят колко усилия и грижи влагате в отглеждането на детето.

 

  • Говорете открито

Ако чуете от приятел: „Не те търся често, защото знам, че си твърде заета с бебето.“ Не се колебайте да му споделите как се чувствате. Не крийте, че усещате отчуждение. Бъдете честни относно очакванията си към приятелите ви и се поинтересувайте какво те очакват от вас, за да се скрепят отношенията ви.

Да, много неща са се променили, вие се встъпили в нова роля, но все още сте приятелят, който познават. Откритото общуване ще помогне да разберете какво мисли другият, какви са опасенията и страховете му. А изясняването на недоразуменията не дава възможност за създаването на вражда и натрупването на огорчение.

 

  • Не пропускайте да признаете, че се нуждаете от приятелите си

Когато ежедневието ви е погълнато от грижи за бебето и домакинството, лесно приятелите ви биха започнали да мислят, че сте „продължили напред“ и нямате нужда от тях. Важна част от всеки тип отношение е усещането, че има реципрочно желание връзката да продължи. Кажете им, че ви липсват, че цените времето си с тях, че имате нужда от подкрепата и присъствието им в живота ви.

Знаем, че е по-удобно да излизате с други майки, защото те разбират защо закъснявате, защо не винаги следите разговора, когато детето е около вас, защо понякога нямате енергия изобщо да водите разговор. Но ако държите да запазите старите приятелства опитайте са да премествате фокуса върху тях понякога. Определете ден от седмицата/месеца, в който ще излезете с любимата приятелка и се постарайте да оставите на заден план всички други ангажименти в този ден. Ако е твърде непосилно за момента, старайте се да ѝ пишете или да ѝ се обаждате поне веднъж седмично, за да наваксате пропуснатите срещи.

 

  • Бъдете съпричастни към чувства на другите

Понякога за приятелите ни е предизвикателство да ни виждат омъжени, с деца, особено, ако ако и те искат подобни неща, но все още не са им се случили. Това обикновено е най-валидно за онези от приятелите ни, които се борят с безплодие. Може би се нуждаят от време и решение на проблема си преди да  потърсят отново връзка с вас. А когато това стане, не ги отблъсквайте.

 

  • Приятелите не разбират винаги през какво преминавате в новата ви роля на майка и това е нормално

А вие бяхте ли подготвена за всичко преди да станете майка? Най-вероятно не. Така че не очаквайте приятелите ви, които все още нямат деца винаги да ви разбират. Но това не означава, че не могат или не ви подкрепят. Просто намерете други начини за общуване и ограничете времето, което прекарвате в разговори за детето. Не забравяйте, че съществуват и други теми извън майчинството. Ще се изненадате колко освежаващо може да ви се отрази!

 

Важно е да запомните, че някои приятелства просто няма да устоят на прехода и това също е нормално. Например, със забавната приятелка, с която сте купонясвали неуморно преди, вече не намирате много допирни точки. Хубаво е да инвестирате в отношенията, които искате да запазите, и които смятате, че се вписват в живота ви.

Истинските приятелства устояват на промените, когато се работи по тях. Да, не винаги ще имате време едни за други, понякога няма да се чувате с дни или ще предпочетете да си откраднете мъничко сън вместо да звъннете на някого, когото отдавна не сте виждали, но когато сте заедно сякаш никога не сте се разделяли.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори