Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-12 12:42:50 +0200 Новата книга на уважавания семеен консултат е подходяща за всеки родител, изправен пред предизвикателствата на развода. Как да подходим здравословно към раздялата в „Разведени с деца“ от Цветелина Зидарова

Как да подходим здравословно към раздялата в „Разведени с деца“ от Цветелина Зидарова

Как да подходим здравословно към раздялата в „Разведени с деца“ от Цветелина Зидарова 470 900
Новата книга на уважавания семеен консултат е подходяща за всеки родител, изправен пред предизвикателствата на развода.

Разводът е една от най-сложните теми, които родител може да обсъжда с децата си. Изправени пред вина, съмнение и страх, много от хората, пред които стои тази преломна житейска стъпка, се сблъскват с  въпроси като: Как да съобщим на детето, че се разделяме? Как да му кажем, че има нов човек до нас? Каква ще бъде нашата роля в отглеждането му?

В тази деликатна ситуация на помощ идва ключовата книга „Разведени с деца“ от изтъкнатия психолог Цветелина Зидарова („Адаптация в детската градина“, изд. „Сиела“) – своеобразен наръчник за „родители в развод“.

Базирайки своите наблюдения на богатия си опит като семеен консултант и използвайки редица примери от реалния живот, Цветелина Зидарова се опитва да даде най-подходящите съвети и да открие отговор на въпросите, които  могат да възникнат при адаптирането на родителите и децата към тази стресова ситуация.

В изданието читателят няма да открие просто изброяване на  причините, поради които една двойка предприема крачката към развода. То има за цел да съпроводи двамата партньори стъпка по стъпка през етапите на формиране на семейство, появата на дете и предизвикателствата, които настъпват с решението за раздяла, по този начин разглеждайки всички процеси и промени в една връзка.

С помощта на множество схеми и илюстрации Цветелина Зидарова анализира трансформацията на отношенията между партньорите  – как те се нагаждат към новите си роли на родители и какво отражение има това върху връзката им с децата.

Единствена по рода си на пазара, „Разведени с деца“ е ценен ориентир, който обективно и внимателно подхожда към въпроса с раздялата от гледната точка на всички участници. Защото макар и на пръв поглед да изглежда, че процесът изцяло зависи от мъжа и жената, те са само преки участници в него. Влияние върху развитието на ситуацията имат много други фактори – децата, новите партньори на родителите и техните семейства, роднините и наследените от тях модели.

Именно тези многопластови роли разглежда Цветелина Зидарова и това превръща книгата ѝ във важен пътеводител за всеки, който се лута в заплетения лабиринт на семейните отношения. Независимо дали читателите вече са преминали през развод или го обмислят под натиска на конфликти и недоразумения. Или пък са деца, приятели или роднини на хора, които са в процес на раздяла.

Написана на достъпен и непринуден език, „Разведени с деца“ дава незаменими съвети, които помагат за здравословното развитие на ситуация, заплашваща да повлече със себе си години любов и уважение.

 

Из „Разведени с деца“ от Цветелина Зидарова

Глава 5

Сред руините

Задачата, която е започнала с обличането на новите „кожи“, не приключва с развода. Тя продължава да изисква своето решение. Поне още за известно време, докато дете­то стане достатъчно голямо, за да взима своите решения за времето, което да прекара с всеки от родителите си.

Както казахме, костюмите, новите „кожи“, са необ­ходими на детето и за детето. Колкото по-малко е то, толкова по-често се налага да ги носим. Колкото повече расте, толкова по-самостоятелно става то, а с това вре­мето за родителстване намалява. Тогава все по-често ос­таваме в собствената си кожа, можем да пътуваме сами с партньора си, да заздравяваме „лепилото“ до момента, в който детето ни стане зрял човек и напусне дома. Тогава двойката се връща отново в началната точка. Но само ако знаехме това тогава, нали?

Ползата от осъзнаването на целия процес осмисля написването на тези страници.

Ако вече сте приели факта, че няма да бъдете повече с човека до вас, ограничаването на личните и болезне­ните роли така или иначе ясно ще очертае онова, което остава да ви свързва – ролята на майка и баща. Важно е да си давате сметка за това разграничаване, тъй като смесването на ролите тук може да удължи конфликта и агонията на раздялата.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори