Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-19 13:42:38 +0300 Ако нощите ви са неспокойни, да сте във форма през деня може да бъде предизвикателство. Как да се справим с липсата на сън, когато имаме новородено бебе у дома?

Как да се справим с липсата на сън, когато имаме новородено бебе у дома?

Как да се справим с липсата на сън, когато имаме новородено бебе у дома? 470 900
Ако нощите ви са неспокойни, да сте във форма през деня може да бъде предизвикателство.

Майките и татковците по цял свят ще се съгласят, че безсънието или спането на пресекулки е физически и емоционално изтощаващо. Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че недоспиването - колкото и да е трудно и уморително - няма да продължи вечно. Бебетата в един момент започват да спят непробудно за по-дълги периоди през нощта.

 

Почивайте си, когато можете
Не се притеснявайте, ако всъщност не можете да поспите, когато бебето спи. Знаем колко разочароващо може да бъде, когато всички около вас постоянно ви го повтарят. Ако не можете да заспите, вместо това опитайте да си починете или да просто да полежите. Изключването на телефона също може да ви помогне да се отпуснете, докато бебето ви спи.

 

Приемете помощ
Оставете всякаква несъществена домакинска работа. И винаги приемайте помощ от семейството и приятелите, когато се предлага или пък просто ги попитайте. Когато се приберете с новородено вкъщи, не е удачен момент да се нагърбате с всички домакински задължения наведнъж. Двойките са склонни да се справят по-добре с умората, ако споделят родителски и домашни задачи, както и да се редуват, за да си почиват през уикенда.

 

Излезте навън
Излизането на разходка и чистият въздух може да ви помогне да проясните ума си. Доказано е също, че дневната светлина през деня подобрява съня на бебето през нощта. Умората може да затрудни мотивацията ви да подхванете различни неща, а това означава и по-често да се убеждавате да останете вкъщи. Но излизането през деня може да ви помогне да се почувствате социално ангажирани и да ви даде нещо, към което да се стремите, дори да очаквате с нетърпение всеки ден.

 

Грижете се за себе си
Погрижете се допълнително за себе си през деня с подхранваща храна и малко леки упражнения, когато сте готови. Нормално е да откриете, че жадувате за богати на мазнини храни или сладки закуски за бързо „енергийно напопване“, но спадът на кръвната захар след това може да ви накара да се чувствате по-уморени. Закуски като протеинови барчета, препечени филийки, плодове или зеленчуци ще ви помогнат да се снабдите с енергия по-дълго.

 

Социалната подкрепа е най-доброто тонизиращо средство
Социалната подкрепа не е свързана само с намирането на нови приятели; може да помогне и в психологически план. Говорете с личния си лекар, ако ви е трудно да спите, дори когато сте изтощени. Това е често срещан проблем, но в някои по-редки случаи може да е симптом на постнатална депресия, а в други е възможно да става въпрос за хормонален дисбаланс или липса на витамини.

Има много бебешки класове или групи - често безплатни - където майките могат да се сприятеляват и да се наслаждават на стимулиращо занимание за своето бебе. Гимнастиката за бебета например е чудесен начин да научите нови неща за развитието на вашето мъниче и да завържете социални контакти с други майки с деца на същата възраст!

 

И не забравяйте, че бебето ще преминава през различни режими и етапи на спане. Първите няколко седмици може да спи повече, но да се буди често за хранения. През следващите месеци нощният му сън ще се увеличава като продължителност, а и вие ще си наваксате с почивката донякъде. После към 2-3 годишна възраст започват сънищата и кошмарите, които също ще са свързани с по-чести нощни събуждания.  

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори