Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-05-11 13:30:51 +0300 Бебето няма възможност да разграничава деня от нощта. Майката е тази, която ще му помогне да осъзнание как се разпределят дейностите през денонощието. Шшшшшт, бебето спи!

Шшшшшт, бебето спи!

Шшшшшт, бебето спи! 470 900
Бебето няма възможност да разграничава деня от нощта. Майката е тази, която ще му помогне да осъзнание как се разпределят дейностите през  денонощието.

Светлата детска стая през деня, когато майката се занимава с него, грижи се за хигиената му, слага му музика и му приготвя храната в контраст с ограничената светлина през нощта, когато е тихо  и дейностите са ограничени, ще помогнат на бебето да разбере постепенно какво трябва да прави и кога.

 

През първите месеци сънят на бебето е тясно свързан с храненето. Предпочита да спи, когато е сито. Това не означава, че всеки път когато се събужда, иска да яде. Събужда се също, когато е жадно, нещо го боли или иска да му смените пелената.

Към 9 месец детето започва да показва кога и дали му се спи.  Обикновено, след като цял ден е лазило и се е занимавало с изследвателската си дейност,  щом се отпусне заспива като агънце.

 

Може да реагира и да роптае срещу спането, дори когато е наистина уморено. Възможно е да иска да продължи да играе, пренебрегвайки умората или да  чувства несигурност, да не иска да се отдели от родителите си – особено ако си е създало впечатлението, че те искат да се “отърват” от него.

Спазването на конкретен режим на сън е добър навик. Това не означава, че ако детето не иска да спи - може би поради някоя промяна в режима – трябва непремено да си легне. Биологичният му часовник не действа винаги според желанието на родителите.

 

Много е важен начинът и думите, с които ще обясните на детето, че е време за сън.  Изрази като “ако не слушаш, ще ходиш да спиш” или “остави играчката и си лягай” предизвикват в детето реакция срещу съня и го изнервят.

Ако на бебето му се спи обаче отказва да си легне, не настоявайте. По-добре да го събудите напълно, да се позанимаете с него, да поиграете. По този начин ще изразходва енергията си и лесно ще  заспи.

 

Не очаквайте от бебето да следва вашата дневна програма. След като порасне ще можете да приспособите неговия режим, доколкото това  е възможно, към вашите часове за сън. По този начин бебето няма да се събужда преди вас. Намалявайки постепенно продължителността на дневния сън  ще осигурите една относително спокойна нощ, без много пробуждания.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори