Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-11 14:32:35 +0300 То предотвратява 20 000 случая на рак на гърдата годишно. Кърменето намалява риска от детска смъртност

Кърменето намалява риска от детска смъртност

Кърменето намалява риска от детска смъртност 470 900
То предотвратява 20 000 случая на рак на гърдата годишно.

Нови публикации от медицинския журнал „Лансет“ от края на януари 2016 г. извеждат доказателства в полза на тезата, че подобряването на практиките на кърмене би могло да спасява живота на над 820 000 деца всяка година, 9 от 10 от които – новородени.

Насърчаването на кърменето може да предотврати близо половината от случаите на диария и една трета от епидемиите с респираторни инфекции, които са двете водещи причини за смърт при децата под 5-годишна възраст.

Публикациите на „Лансет“ показват, че всяка допълнителна година на кърмене при жената намалява риска от развитие на рак на гърдата с 6 %. В момента кърменето предотврятява близо 20 000 случаи на смърт от рак на гърдата годишно, но броят на спасените животи би могъл да се удвои само чрез подобряване на практиките на кърмене. По-дългото кърмене е свързано и с намаляване на опасността от рак на яйчниците.  

„Инвестицията в кърменето е от голямо значение, както за здравето на жените и децата, така и за икономиките и на бедните, и на богатите страни. Публикациите дават изключително важно доказателства, че кърменето е от голямо значение едновременно за оцеляването, здравето, растежа и развитието на детето и е предпоставка за неговото  по-успешно и устойчиво бъдеще“, заяви директорът на департамент по хранене в УНИЦЕФ Уернер Шултинг.

Кърменето понижава нивата на детска смъртност в страните с високи доходи. То е свързано с 36 % намаляване на риска от внезапни случаи на смърт сред новородените и 60 % намаляване на най-често срещаните чревни заболявания при недоносените бебета. Рискът от развитие на затлъстяване и наднормено тегло също е по-малък при децата, които са били кърмени по-дълго.
 

Източник: Unicef.bg

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори