Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2015-12-07 17:31:57 +0200 Да се научим да сме съпричастни и да управляваме емоциите си. Ползите от емоционалната интелигентност

Ползите от емоционалната интелигентност

Ползите от емоционалната интелигентност 470 900
Да се научим да сме съпричастни и да управляваме емоциите си.

Според Даниел Голман, емоционалната интелигентност се състои от следното:

- Самоосъзнаване: Когато притежаваме емоционална интелигентност, ние сме в състояние да идентифицираме и припознаем чувствата на околните. Този вид интелигентност също така ни помага да осъзнаем връзката между мислите, чувствата и действията, за да получим отговори на въпроси като: Коя мисъл причини това чувство? Каква емоция стои зад това действие? Важно е да познаваме интензивността на емоциите си.

- Съпричастност: Да се ​​признаят чувствата на другите, да се потърсят причините за тези чувства, и да сме в състояние да участваме в емоционалното преживяване на другите, без задължително да се идентифицираме с него.

- Управление на емоциите: Когато знаем кога е добре да изразяваме чувствата си и кога не, а също и как нашите емоции влияят на другите, ние можем да изискваме положителни емоции към нас като надежда, любов, радост. Трябва да знаем и как да изразяваме негативни чувства като гняв, страх, безпокойство, тъга или вина по подходящ и продуктивен начин.

- Управление на взаимоотношенията с другите: Това е способността да се развива положителни и качествени междуличностни отношения, да се уважаваме и да си сътрудничим. Важно е да знаете кога да водите и кога да следвате. Трябва също да се научим да разрешаваме конфликтите в положителна посока.

- Мобилизиране на нас самите: За да си поставяме цели и да работим търпеливо, методично и отговорно. Емоционалната интелигентност създава вътрешни цели, които са важни за нашия напредък и оптимизъм.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори