Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-06-28 17:43:35 +0300 Ако искаш семейството ти да бъде спокойно и щастливо, първо трябва да се погрижиш за себе си! 8 навика на щастливата майка!

8 навика на щастливата майка!

8 навика на щастливата майка! 470 900
Ако искаш семейството ти да бъде спокойно и щастливо, първо трябва да се погрижиш за себе си!

1. Не се притеснявай да поискаш помощ

Щастливите майки не се притесняват да помолят за помощ членовете на семейството и приятелите си. Липсват ти романтичната ваканция с любимия и дори спокойната кино вечер у дома? Недей да чувстваш вина. Времето отделено за собствените ни нужди, както и времето пркарано с партньора са изключитлно важни за благосъстоянието ни като личности. Позволи си да се довериш на близките си и ги помоли да те отменят понякога – в домакинските задължения или да погледат мъничето за няколко час. Така от една страна укрепваш отношенията с близките си, а от друга имаш възможността да презаредиш батериите и отново да се чувстваш пълноценен родител.

 

2. Осигури си повече време навън

Чистият въздух, слънчевата светлина и природата доказано подобряват настроението, така че постарай се да съчетаваш грижите за детето с грижите за теб самата. Прекарвай сама, с детето или с партньора, а защо не и всички заедно, повече време в разходки, направете си пикник или друго приятно занимание навън. А дори и детската площадка предлага разнообразни възможности да се сприятелите с усмихнати хора!

 

3. Не неглижирайте отношенията с партньора

Наричате се „скъпи“, „скъпа“, „мило“… Но сигурни ли сте, че това наистина дава достатъчно „сладост“ на отношенията ви? Погрижете се огънят между вас да гори и след появата на бебето. Повярвайте, тези усилия ще се отплатят многократно. 

 

4. Храна, сън, щастие!

Някои майки гордо носят „медала“ на перманентното недоспиване като знак за всеотдайността в грижите си към детето. Колкото по-бързо обаче намериш начин да си върнеш здравия (поне) 6-часов сън, толкова по-енергична и полезна ще бъдеш на себе си и на цялото си семейство. Не забравяй – винаги е по-добре да започнеш деня си със зареждаща закуска от мюсли с плодове и мъничко йога, отколкото с три чаши кафе и навъсено настроение.

 

5. Спорт, спорт, спорт и отново спорт!

Ако се чудиш как успяват тези толкова усмихнати и щастливи майки в парка да поддържат добрата си форма, отговорът не се крие в употребата на медикаменти. Тайната е в редовните упражнения и здравословните хранителни навици, които ще ти дадат допълнителна енергия и удовлетворяващото усещане, че правиш нещо хубаво за себе си.

 

6. Сравнявай се само с версията на себе си от вчера

Щастливите майки не се сравняват и не се състезават с останалите. Не, не си лоша майка, ако домът ти не е идеално почистен всеки ден, нито, ако детето днес не е в настроение. Не губи време да мериш постиженията и малките победи с тези на другите майки. Разбира се, важно е днес да се чувстваш по-добрата версия на себе си спрямо вчера, но също така не забравяй, че линията на успеха не винаги върви право нагоре. Поощрявай усилията си да се грижиш за себе си и за семейството, и не бъди твърде строга, ако нещата понякога не са и не се случват толкова перфектно, колкото би желала. 

 

7. Наградите не са само за децата

Щастливите майки понякога си купуват цветя в случай, че никой друг не се е сетил да го направи. Ходят на обяд с любимия или приятелки. Ходят на масаж. Ходят на театър. Отделят време за себе си, когато усетят, че ежедневието заплашва да ги погълне. Пак напомняме, че за да имаме какво да предложим на останалите, трябва да се грижим за себе си, за тялото, духа и психиката си.

 

8. Показвай на любимите хора колко ги обичаш

Щастливите майки гушкат децата си при всяка възможност, което е изключително хитро, имайки предвид, че тези моменти ще намаляват прогресивно с порастването, тръгването на училище, създаването на нови и нови приятелства и др. Казвай "Обичам те", "Липсваш ми!", "Носиш ми радост!" на партньора.  Ежедневието не е само задължения и умора, а и "Обичам те" преди тръгване за работа или училище, прегръдка за събуждане, смях в игрите с детето, а защо не дори в белите.

 

Живеем с представата, че един ден ще бъдем идеалните родители и ще правим всичко по най-правилния начин през цялото време…А ето ни вече пораснали с децата – понякога губим търпение, непоследователни сме, залъгваме ги с лакомства, а сме си казвали, че никога няма да го допуснем... Колкото повече време отделяме да се самообвиняваме за всяка допусната грешка, толкова по-малко време ще имат децата ни с онази част от нас, която прощава, приема грешките и се стреми да бъде по-добрата, по-удовлетворената и по-щастлива версия на себе си. И не забравяй, грижейки се за себе си, укрепваш семействотото си!

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори