Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-07-24 11:29:07 +0300 Спи ли спокойно вашето дете? Сънят на бебето и малкото дете

Сънят на бебето и малкото дете

Сънят на бебето и малкото дете 470 900
Статия на Академия за родители
Спи ли спокойно вашето дете?

Весела Банова е клиничен психолог и психоаналитик. Родена е в Сливен през 1960 г. Завършва психология в СУ „Климент Охридски през 1983 г. Няколко години по-късно придобива специалност по клинична психология. През 1996-97 г. специализира психомоторно възпитание в Католическия Университет Лувен-ла-Ньов в Белгия. Работи като психолог и научен сътрудник по възрастова психология в Научен институт по педиатрия и в Национален център по хигиена. Национален консултант на МЗ по реформата на домовете „Майка и дете, започнала през 1997 г. Работата ѝ с психичното страдание на деца, изоставени от своите родители в домовете, я отвежда в областта на закрилата на децата в риск. От 2002 г. до 2008 г. е зам.председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008 г. работи в сдружение „Дете и пространство и активно участва в процеса на деинституционализация на децата в риск в България. През 2012 г. защитава докторска теза по социология на тема „Социални политики за закрила на деца в риск. Автор е на различни книги за развитието на детето, сред които „Ръководство по релационна психомоторика“ и „Психомоторно развитие и психомоторни практики. Весела Банова е член на УС на Българско общество за лаканианска психоанализа и на Национална мрежа за децата. Тя е управител на Психоаналитечен институт ТОЛК, в който води родителски групи, консултира и осъществява терапевтична работа с деца и родители.

 

Спи ли спокойно вашето дете? Какво ви минава през главата, когато то се буди често или с плач? Ограничете параноичните сценарии, защото проучванията посочват и тривиални причини – нарушен баланс между сън и бодърстване, а не задължително психологически състояния и проблеми.

 

Толкова са развити науката и технологиите днес, че са в състояние – разбира се, със съответната апаратура, да записват сънищата ни. Този вид записи не показват сюжети, а какво и как се случва физиологически с нас по време на съня: мозъчната активност, движението на очите, мускулния тонус, сърдечната дейност, дишането в различните фази на съня и с каква лекота се будим.

 

Бавен, бърз и парадоксален сън са основните фази, през които преминаваме, докато спим. Парадоксалният сън продължава около 15 минути общо за цялата нощ и това именно е времето, в което сънуваме. Интересното е, че тогава по гореизброените показатели ние сякаш сме в бодро състояние, т.е. все едно не спим, а сме будни.

Всяка детска възрастова група има свои специфични характеристики по отношение на съня. Например между 6 месеца и 2 години детето се събужда често през нощта. Родителите обаче биха могли да постигнат оптимизация чрез по-внимателна организация.

 

По време на коя фаза човек се събужда лесно? По време на коя фаза не се събужда дори и при много силен шум? Какво представляват циркадните ритми и как се наблюдават те при бебетата и малките деца? Как можем да направляваме тези ритми? По време на коя фаза се отделя хормонът на растежа? През коя фаза детето спи, но чува всичко, което се случва около него? Какво показва т.нар. влакче на съня? На какво може да се дължат смущенията в детския сън? Отговори на тези и други въпроси ще откриете в лекцията на Весела Банова:

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори