Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-10-22 08:51:18 +0300 Тревожността при децата не винаги е толкова очевидна. 3 необичайни признака на детска тревожност

3 необичайни признака на детска тревожност

3 необичайни признака на детска тревожност 470 900
Тревожността при децата не винаги е толкова очевидна.

Някои деца изказват на глас всичките си притеснения, докато други крият страховете си и не ги споделят.

 

Ето няколко признаци за тревожност, които може би пропускате.

1.  Тревожността не засяга само съзнанието, но и тялото. Детето може да има затруднения при ходенето до тоалетната и да е със запек от седмици. Или пък да има стомашни болки и да му се гади. Да хапе бузите си от вътрешната страна, да гризе ноктите си, да сънува кошмари, да скубе косата си. Завели сте го на лекар, но той не успява да открие нищо притеснително от медицинска гледна точка.

 

2.  Отказва да ходи на училище. Детето ви обича да ходи на училище – там има много приятели и се справя добре с оценките. Напоследък обаче все по-често отказва да стане сутринта и да иде там. Изтъква различни причини – не се чувства добре, боли го стомахът, повръща му се. През почивните дни няма никакви здравословни проблеми и не се оплаква от нищо. Същото важи и за други негови любими занимания - хоби, спорт, срещи с роднини и др., които от известно време отказва да практикува.

 

3.  Гняв. Факт е, че децата могат да са гневни по много различни причини. Не бива да забравяме обаче, че скритата тревожност може да „избива“ в непредизвикан яд. Той може да се проявява в различни моменти от деня – след училище, преди лягане, по време на вечеря. Обърнете внимание на това кога детето изпада в подобни състояния, защото това може да е ключът към разрешаването на проблема.

Ако разпознавате някой от изброените симптоми, не се притеснявайте! Тревожността може да се преодолее. Най-добре е да се консултирате с детски психолог.

Въоръжете се с търпение и не забравяйте, че колкото по-бързо започнете да третирате проблема, толкова по-малка ще е травмата за детето след време.


Източник: ​anxioustoddlers.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори