Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-07-31 16:51:57 +0300 При всяка 1 на 6 двойки, опитващи се да заченат, са на лице репродуктивни проблеми. Заедно с партньора в битката с репродуктивните проблеми

Заедно с партньора в битката с репродуктивните проблеми

Заедно с партньора в битката с репродуктивните проблеми 470 900
При всяка 1 на 6 двойки, опитващи се да заченат, са на лице репродуктивни проблеми.

Това може да доведе до чувство на вина, срам и да добави стрес, конфликт и напрежение към преживяване, което би трябвало да носи радост.

Нека първо поговорим за често срещаните недоразумения, пред които са изправени двойките, по пътя им към постигането на заветната цел да имат бебенце.

  • Справяне с обстоятелствата

Всеки преживява и реагира на предизвикателствата по различен начин. Някои хора предпочитат да говорят за трудностите, да ги анализират и да изразяват емоциите си. Други са по тихи, стават по-вглъбени при сблъсък с проблем и се стараят да го преодолеят самостоятелно. Това не означава, че единият реагира прекалено, а другият е безразличен. Изложените методи са просто различни начини за справяне с неприятна житейска ситуация.

 

  • Споделяне на проблемите с безплодието

Когато се опитвате да заченете като двойка е много вероятно да имате различни мнения дали да споделите на семейството и приятелите си през какво преминавате. Естествено е да търсите утеха от най-близките ви. Но да не се чувствате комфортно да говорите за нещо толкова лично също е съвсем нормално. Решенията за това колко да споделите и с кого да го споделите трябва да се обсъждат и вземат заедно с партньора.

 

  • Интимност по задължение

Когато двойките определят времето за полов акт спрямо фертилния прозорец, има риск от увеличаване на сексуалната дисфункция. Сексът, който доскоро е бил израз на близост и удоволствие с партньора, може бързо да се превърне в източник на стрес и напрежение. Важно е да продължите да си създавате интимни моменти с любимия през целия месец. Ароматна вана, интимен масаж, романтична музика за фон, не спирайте да се стараете да носите удоволствие на другия, показвайте му как той/тя ви кара да се чувствате.

 

  • Страх от изоставяне

Безплодието не е ничия „вина“. Някои хора обаче все пак се страхуват, че ще бъдат заменени от друг, който няма проблеми с плодовитостта. Важно е да бъдете открити и честни с партньора за страховете си. Не губете време и емоции в търсене на вина, работете като екип, за да осъществие мечтата си за дете.

 

  • Кога да потърсите медицинска помощ

Двойките може да имат различни възгледи за това кога да потърсят медицинска помощ, колко дълго да опитват естествено, какви лечения да обмислят и колко дълго да ги прилагат. Отново повтаряме – бъдете екип, не се старайте да „надвиете“ над партньора си, а заедно проучете всички възможности, за да вземете възможно най-информирано и осъзнато решение.

Специалистите препоръчват на двойки под 30-годишна възраст, които в продължение на 12 месеца правят опити за зачеване, да потърсят специализирана медицинска помощ и да преминат през първите базисни тестове. При двойки над 30-годишна възраст оптималният период е 6 месеца естествени опити за зачеване.

 

А ето и как да преодолеете изброените недоразумения и да сплотите отношенията си. Вие сте екип, предстоят ви много препятствия, стремете се да ги посрещате заедно, с разбиране и уважение един към друг.

  • Активно слушайте партньора си

Когато говорите за трудностите при зачеването отделете цялото си внимание един на друг. Отървете се от мобилните телефони, изключете телевизора, обърнете се с лице към партньора и го слушайте внимателно. Уверете се, че имате достатъчно време за разговор. Дайте възможност на партньора си да бъде изслушан без прекъсвания и притеснения. Същото трябва да важи и за вас.

 

  • Избягвайте да съдите и да поставяте етикети

Често подборът на думи, който правим, за да облечем усещанията и мислите си, не е най-подходящ и може да бъде възприет неправилно от другия. Изяснете съобщението, което искате да предадете, като посочите фактите, без да поставяте етикети, да съдите или да оставяте място за интерпретации на казаното.

 

  • Комуникирайте чувствата си

Несъгласията могат да възникнат от скрити емоции. Важно е да съобщавате чувствата си и да ги изразявате по неосъждащ начин. Можете да направите това, като споделите как ви е накарало да се чувствате дадено действие на партньора вместо да хвърляте директно обвинение. Вместо: „Ти си безхаберен и не разбираш през какво преминавам!“, кажете: „Липсата на разговор ме наранява и прави справянето с проблема още по-трудно.“

 

  • Изразете нуждите си

Когато изразявате ясно нуждите си, вие давате възможност на партньора да реши дали може да ги посрещне.

 

Откритото общуване с партньора е винаги от първостепенна важност, особено когато се опитвате да заченете. Не позволявайте на самообвинения, его, предаразсъдъци и страх да ви попречат да постъпвате правилно и да работите целеустремено в посока справяне с проблема.

 

Ето още информация по темата как да се справим с психичния стрес от сблъскването с репродуктивни проблеми.

 

Материалът е адаптиран от www.myloworld.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори